Το μικρό μοναστήρι της Παναγίτσας Τρικάλων….giortazo.gr

Το μικρό μοναστήρι της Παναγίτσας Τρικάλων....giortazo.gr

Πλούσιος σε ιστορία, πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση ο Δήμος Φαρκαδόνας.

Το μικρό μοναστήρι της Παναγίτσας Τρικάλων....giortazo.gr

Κάθε χωριό του, έχει να μεταφέρει τη δική του ξεχωριστή και άγνωστη για πολλούς ιστορία του. Έρχεται να μας υπενθυμίσει την θρησκευτική παράδοση που αναγνωρίζεται από δημότες της και ευρύτερα.Σήμερα στο Δήμο Φαρκαδόνας λειτουργούν τρία μοναστήρια τα οποία ενώ βρισκόταν επί χρόνια εγκαταλελειμμένα ως από θαύμα θα έλεγε κανείς αναστηλώθηκαν ή γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης και ανάστασης. Το θαύμα ίσως περιμένει και το εγκαταλειμμένο σήμερα μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Γριζάνου. Την Ανάσταση θα έλεγε κανείς που είδαν προ ετών οι Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Ζάρκου, του Γεννέσιου της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής Παναγίτσας.

Στην τελευταία Ιερά Μονή θα αναφερθούμε σήμερα. Ένα μικρό μοναστηράκι, το οποίο αποτελεί παρηγοριά των πιστών της Φαρκαδόνας που σπεύδουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην Παναγία, την Μητέρα όλων μας.

Το μοναστήρι βρίσκεται χτισμένο πάνω σε λόφο σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό της Παναγίτσας. Σε ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο περιτριγυρισμένο από θαμνώδη βλάστηση. Γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου μετά το Πάσχα. Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής υπολογίζεται ότι χτίστηκε πριν το 1761 μ.Χ, τα κελιά του κάηκαν το 1949.

Ακριβή ιστορικά στοιχεία δεν έχουν διασωθεί, ωστόσο κάποια στοιχεία που αναγράφονται στους τοίχους του Καθολικού του Ναού, μαρτυρούν ότι κατοικήθηκε από Μοναχούς.Στο Καθολικό του Ναού σώζονται ακόμη και σήμερα με τις επεμβάσεις της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πλήθος τοιχογραφιών Αγίων που χρονολογούνται από το 1834. Το τέμπλο του Ναού αντικαταστάθηκε πρόσφατα μετά τη δωρεά πιστών.

Στο μοναστήρι κατοικεί την τελευταία 8ετια η Μοναχή Βερονίκη. Ενός ανθρώπου που αφιερώθηκε στο Θεό και ουσιαστικά ανέστησε το Μοναστήρι. Προσπάθησε και ανακαίνιση με τη βοήθεια κατοίκων και της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών το κελί της και των βοηθητικών χώρων, ενώ μετέπειτα ασχολήθηκε με το Ναό.

  «Καμπάνια» υπέρ της Ελλάδας από τον Τομ Χανκς
Με τη βοήθεια του Θεού, των πιστών της περιοχής, τη μεγάλη στήριξη του σεβασμιότατου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου, προσπαθεί για το καλύτερο. Ωστόσο η έλλειψη πόρων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες παρεμβάσεις.Με δυσκολίες αλλά και με τη δύναμη του Θεού η Μοναχή συνεχίζει το Θεάριστο έργο της, υπηρετώντας το Χριστό και τη Ζωοδόχο Πηγή Μητέρα του.

Κάθε Σάββατο τελείται Θεία Λειτουργία. Πιστοί του χωριού αλλά και από τα διπλανά χωριά επισκέπτονται προσέρχονται με κατάνυξη, χωρίς καμία επιτήδευση, για να ασπαστούν την Ιερή Εικόνα και να παρακολουθήσουν την Λειτουργία. Στην απέριττη εκκλησία, με χαμηλό φωτισμό, που αποπνέει αβίαστα μιαν ατμόσφαιρα μυσταγωγική, ικανή να ζεστάνει τις καρδιές των προσκυνητών.

Κάθε απόγευμα η Γερόντισσα προσεύχεται μέσω του Εσπερινού ενώ κατά την Μεγάλη Εβδομάδα θα τελούνται οι πρωινές και βραδινές Ακολουθίες.

 

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παναγίτσας, υπεύθυνη Μοναχή Βερονίκη

Το μικρό μοναστήρι της Παναγίτσας Τρικάλων....giortazo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *