Αν νιώσεις να πεις «σ’ αγαπώ», πες το!

Ένα «σ’ αγαπώ» μπορεί να κρύβει μέσα του χιλιάδες έννοιες. Γλυκαίνει την πίκρα, απαλύνει τον πόνο, αγκαλιάζει την ψυχή. Είναι ίσως η ομορφότερη και η πιο ζεστή λέξη που μπορεί να ειπωθεί ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, όποια και να είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Πασπαλίζει με χρυσόσκονη την ένωση δύο ερωτευμένων. Έρχεται σαν όνειρο να σφραγίσει τον έρωτα, τον πόθο και τη λατρεία. Ολοκληρώνει κάθε συναίσθημα που γεννιέται απ’ την αρχή μιας συνάντησης μέχρι τα πρώτα σκιρτήματα. Αγκαλιάζει απαλά δυο σώματα με τη ζεστασιά του και φέρνει ξανά κοντά υπάρξεις κι απομακρυσμένες καρδιές.
Σε κάθε περίπτωση, η λέξη «σ’ αγαπώ» έρχεται να κουμπώσει σαν το κερασάκι στην τούρτα. Ακόμη κι αν πιστεύεις πως είναι αρκετά νωρίς και δεν μπορεί να το νιώθεις ή θέλεις να το πεις ακόμη κι αν είναι πολύ αργά, φώναξέ το. Και πίστεψέ με ποτέ δε λανθάνει.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα το αντιλαμβάνεσαι αμέσως. Όταν μπαίνει εκείνος στη ζωή σου. Έγινε η πρώτη σου καλημέρα. Το πιο ξεχωριστό σου χαμόγελο. Το κίνητρο ν’ αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία. Η αδυναμία σου, αλλά και η δύναμή σου. Ο λόγος που περίμενες για να ρίξεις τα τείχη σου. Μοιράζεσαι μαζί του τις πρώτες κοινές σου αναμνήσεις, τα πρώτα ανεκπλήρωτα όνειρα. Και πλέον το πρώτο σου «σ’ αγαπώ». Διάλεξες την εξαίρεσή σου και προχωράς ορμώμενος απ’ αυτό.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή για ν’ αντιληφθείς πως αγαπάς. Για να τολμήσεις να ξεστομίσεις πρώτος ό,τι με λόγια σε κάνει ο άλλος να αισθανθείς. Ούτε και θάρρος. Το σ’ αγαπώ ρέει σαν νεράκι απ’ τα χείλη, συμπληρώνει την πιο ευάλωτη στιγμή σου. Κι όταν τελικά ειπωθεί και είναι αληθινό, η χαρά είναι διπλή και το συναίσθημα πιο έντονο και μοναδικό. Γίνεται ο εκπρόσωπος της στοργής και της συντροφικότητάς σας. Σας κρατάει ενωμένους, τον ένα δίπλα στον άλλο και γίνεται κοινός σας σύμμαχος. Δεν είναι πια το κρυφό σας μυστικό. Μα η ουσία που θα χαράξει τα όνειρά σας.
Αν το νιώσεις, πες το. Ποτέ δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή. Ποτέ δεν υπάρχει νωρίς ή αργά. Αν είναι αμοιβαίο, θα βρεις την ανταπόκριση που λαχταράς. Ίσως και να είσαι εσύ εκείνος απ’ τους δυο, που θα εξωτερικεύσει με λόγια ό,τι η καρδιά σας μέχρι στιγμής σας κάνει να αισθάνεστε. Η μαγική εκείνη ώρα που εκφράζεις στον άλλο πόσο τυχερός αισθάνεσαι που κατέλαβε στο είναι σου το χώρο που φύλαγες τόσο καιρό.
Πάντα υπάρχει ο φόβος να μην πεις μεγάλα λόγια. Να μην επαναλάβεις ό,τι έχεις ακούσει αρκετές φορές από υποσχέσεις του παρελθόντος. Θες αυτή να είναι η μοναδική φορά που απογειώνεται η ύπαρξή σου. Ν’ αποδείξεις με πράξεις και να εκφραστείς με λόγια, που έχουν υπόσταση. Κι όχι παρουσίες που χάθηκαν στο χρόνο. Όχι συναισθήματα που εξανεμίστηκαν και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μα μ’ ένα ουσιαστικό και πραγματικά όμορφο ξεκίνημα που θα σου δώσει ό,τι σου πήρε πίσω το χθες. Και θα στο δώσει εις διπλούν από δω και πέρα.
Αποτελεί το αντίδοτο της μοναξιάς. Γιατί όταν αγαπάς κρατάς στα χέρια σου ένα πολύ δυνατό όπλο. Είναι εκείνο που φωνάζει «μείνε» και «μου λείπεις» τις στιγμές που το σώμα σου τρέμει από νοσταλγία για τον άλλο. Κι οι νύχτες σου είναι αδιάφορες χωρίς εκείνη την αγκαλιά. Στο άκουσμά του έχουν υποκύψει κι οι πιο σκληροτράχηλες καρδιές. Όσο αργά κι αν ειπωθεί, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ορίζει εκείνο τη μοίρα του ζευγαριού ακόμα κι όταν έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Είναι το βήμα που μειώνει τους κραδασμούς και γεμίζει τις ρωγμές. Αυτό που δεν αφήνει το γυαλί να σπάσει παρ’ όλες τις αφορμές.
Ένα απλό «σ’ αγαπώ» είναι αρκετό για να δώσει χαρά σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Να ηρεμήσει ένα θιγμένο εγωισμό. Να καλμάρει και την πιο θυμωμένη και συνάμα ερωτευμένη ψυχή. Αλλάζει την ψυχοσύνθεσή σου και σπάει τις άμυνες στο λεπτό. Γιατί έχει δύναμη να ενώσει όλα τα σπασμένα κομμάτια και ισχύ μόνο σ’ όποιον το εννοεί βαθιά κι ειλικρινά. Βρίσκει χώρο εκεί που οι λέξεις δεν είναι αρκετές. Ξέρει αυτό.
Σίγουρα δεν κλείνει τις πληγές που έχουν βαθιά ανοιχτεί σε μια καρδιά, καταπραΰνει όμως και τα πιο αρνητικά συναισθήματα. Δε φέρνει πίσω ό,τι πήρε μια για πάντα ένας χωρισμός, δηλώνει όμως μετάνοια, αλήθεια και καλή πρόθεση. Είναι ικανό να προκαλέσει ένα γυρισμό όταν υπάρχει πραγματική σημασία και ουσία. Να φωνάξει μ’ όλη τη δύναμη «μείνε».
Δεν ξεχνιούνται έτσι απλά οι στιγμές που έζησες με τον άνθρωπο που σε αγάπησε πραγματικά. Ακόμη κι όταν είσαι χαμένος στο δίλημμα των ενδοιασμών σου, ακόμη κι αν πέρασες πολλά, εκείνο έρχεται να σου φωτίσει το δρόμο. Σου αλλάζει την πορεία ακόμη κι όταν δείχνεις χαμένος σε φόβους και λάθη που έπραξες. Απ’ αυτό πηγάζουν όλες σου οι αποφάσεις.
Πολλοί το έχουν κατηγορήσει πως δεν είναι από μόνο του αρκετό. Και ότι κάποιοι ζούνε χώρια παρ’ όλη την αγάπη. Αρκεί όμως πώς ένιωσαν για να καταλάβουν πώς είναι να είσαι ευτυχισμένος. Και να μην αρκεί λοιπόν για να κρατήσει μια σχέση, όσα οι άνθρωποι πήραν απ’ αυτό είναι υπεραρκετά για να νιώσουν γεμάτοι και τυχεροί.
Ένα «σ’ αγαπώ» είναι ικανό να σε κάνει να ταξιδέψεις και να εκμηδενίσεις χιλιόμετρα και να κάνεις τις μεγαλύτερες τρέλες του κόσμου. Ο λόγος ύπαρξης της ευτυχίας. Μιλάει, δίνει χρώμα, ανεκτίμητη αξία, ό,τι δε χωράει στην καρδιά βγαίνει απ’ τα χείλη με το άκουσμά του.
Ποτέ δεν είναι αργά ή νωρίς να το απελευθερώσεις, αν μέσα σου κρατάς φυλακισμένα συναισθήματα. Άσε το απλώς να ξεγλιστρήσει απ’ τα χείλη. Θα βρει εκείνο τη θέση που του αρμόζει και την κατάλληλη, ευαίσθητη χορδή για ν’ αγγίξει, ώσπου να βρει τη μελωδία της.
Γράφει η Μαίρη Νταουξή
Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *