Γιατί τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καθοριστικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Για χρόνια επικρατούσε η εσφαλμένη αντίληψη ότι ο εγκέφαλος του βρέφους είναι το ακριβές αντίγραφο του γενετικού κώδικα των γονέων.

Από πρόσφατες μελέτες προκύπτει ότι στα πρώιμα στάδια της ζωής τους τα παιδιά χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το δυναμικό τους στο μέγιστο βαθμό:
-Ένα παιδί χρειάζεται να αισθάνεται ότι κατέχει ιδιαίτερη θέση , ότι το αγαπούν και το εκτιμούν.
-Έχει ανάγκη να νιώθει ασφάλεια 
-Έχει ανάγκη να αισθάνεται εμπιστοσύνη γι΄αυτά που προσδοκά από το περιβάλλον του 
-Έχει ανάγκη από καθοδήγηση 
– Έχει ανάγκη από την εμπειρία της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και τα επιτρεπόμενα όρια
-Έχει ανάγκη να εκτίθεται σε μια ποικιλία περιβαλλοντικών εναλλαγών, όπου κυριαρχούν η λεκτική επικοινωνία, το παιχνίδι, η εξερεύνηση, τα βιβλία, η μουσική και τα κατάλληλα παιχνίδια.
Μολονότι δημιουργείται η εντύπωση πώς οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός μικρού παιδιού είναι – συγκρινόμενο με το μυαλό ενός ενήλικα- σχετικά απλό, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος ενός βρέφους , σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, παρουσιάζει δύο φορές περισσότερη δραστηριότητα από εκείνη ενός ενηλίκου.
Οι νευρολόγοι εστιάζουν την προσοχή τους στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού, επειδή θεωρούν τα χρόνια αυτά ως περίοδο αποφασιστικής σημασίας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει τότε τις μέγιστες δυνατότητες για μάθηση. Όχι μόνο αυτή είναι ταχεία, αλλά και ο βασικός τρόπος σκέψης, αντίδρασης και αντιμετώπισης προβλημάτων παγιώνεται κατά την περίοδο αυτή.
Παρατηρήστε, για παράδειγμα πόσο εύκολα ένα παιδί συγκρατεί λέξεις από μια ξένη γλώσσα. Πόσο δύσκολο είναι το ίδιο πράγμα για έναν ενήλικα; Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς; Σημαίνει ότι εσείς και το περιβάλλον που δημιουργείτε για το μωρό σας θα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του, θα δημιουργεί σχέσεις αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, θα σκέπτεται και θα αναπτύσσεται σωματικά. Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον θα υποβοηθήσετε τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *