TEST: Μόνο το 25% των ανθρώπων βλέπει όλα τα χρώματα: Κάνε το τεστ!

Δεδομένου του ξαφνικού ενδιαφέροντος για το χρώμα του φορέματος πριν λίγες μέρες, αλλά και τις διαφορές στην όραση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανακαλύψαμε μερικά συναρπαστικά δεδομένα και ένα τεστ που βάζει τα πράγματα στη θέση τους – ή μάλλον, στο χρώμα τους…


Οι αποχρώσεις που βλέπουμε εξαρτώνται από τον αριθμό και την κατανομή των κωνίων (υποδοχείς χρωμάτων) στο μάτι μας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μπορείτε να ελέγξετε αυτό το ουράνιο τόξο και να μετρήσετε τις αποχρώσεις που διακρίνετε:
Βλέπετε λιγότερες από 20 αποχρώσεις: Είστε διχρωματικός, όπως τα σκυλιά, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε δυο μόνο τύπους κωνίων. Το 25% του πληθυσμού είναι διχρωματικοί.
Βλέπετε μεταξύ 20 και 32 αποχρώσεων: Είστε τριχρωματικός, έχετε τρεις τύπους κωνίων (μωβ/μπλε, πράσινο και κόκκινο). Μπορείτε να απολαύσετε διάφορα χρώματα. Το 50% του πληθυσμού είναι τριχρωματικοί.
Βλέπετε μεταξύ 33 και 39 αποχρέσεων: Είστε τετραχρωματικοί, όπως οι μέλισσες, και έχετε τέσσερις τύπους κωνίων (μωβ/μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο). Ενοχλείστε από το κίτρινο τόσο, ώστε δύσκολα αυτό θα βρεθεί σε κάποιο ρούχο στην ντουλάπα σας. Το 25% του πληθυσμού είναι τετραχρωματικοί.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες από 39 αποχρώσεις: Κάτι πάει στραβά! Υπάρχουν μόνο 39 διαφορετικά χρώματα στη δοκιμή και πιθανώς μόνο τα 35 αποδίδονται σωστά από την οθόνη του υπολογιστή σας έτσι κι αλλιώς.
Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι που έχουν ένα πρόσθετο τέταρτο κωνίο να μην ξεγελιούνται εύκολα με ένα μπλε/μαύρο ή λευκό/χρυσό φορέμα, χωρίς να παίζει ρόλο το φως και το χρώμα του φόντου της φωτογραφίας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *