10 Οφέλη Της Φλούδας Λεμονιού Για Να Είστε Πάντα Σε Φόρμα!

10 Οφέλη Της Φλούδας Λεμονιού

 

10 Οφέλη Της Φλούδας Λεμονιού Για Να Είστε Πάντα Σε Φόρμα!

 

Την επόμενη φορά που πρόκειται να πετάξετε το λεμόνι που μόλις στύψατε, σταματήστε αμέσως!

 

Η φλούδα του, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, είναι πλούσια σε οφέλη για την υγεία.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έχουν καταγράψει τα οφέλη κάθε μέρους αυτού του φρούτου, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας του, και η σύγχρονη επιστήμη έχει βρει πολλά στοιχεία που τα επιβεβαιώνουν.

 

Να γιατί η φλούδα του λεμονιού αξίζει την προσοχή μας:

1. Η φλούδα του λεμονιού είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τον χυμό λεμονιού!

Η φλούδα του λεμονιού είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, και καθένα από αυτά προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, η φλούδα λεμονιού περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σάρκα του φρούτου ή τον χυμό.

Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Αυτές είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις εκφυλιστικές νόσους.

 

2. Δυναμώνει τα οστά και τα δόντια

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την αντοχή των οστών και των δοντιών. Στην πραγματικότητα, 100 γραμμάρια φλούδας λεμονιού μπορούν να καλύψουν το 13,4% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου ενός ενήλικα και ένα εντυπωσιακό 143% της βιταμίνης C!

Η βιταμίνη C εμπλέκεται επίσης στην παραγωγή πρωτεϊνών κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για τους χόνδρους, τους συνδέσμους, τους τένοντες, το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Παρομοίως, μικρές ποσότητες ασβεστίου χρησιμοποιούνται από το σώμα μας για να διατηρήσουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων εύκαμπτα και να βοηθήσουν στη μυϊκή λειτουργία και την έκκριση ορμονών.

  Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά με λεμόνι και σπόρους chia!

 

10 Οφέλη Της Φλούδας Λεμονιού   3. Καταπολεμά τον καρκίνο μέσω των αντιοξειδωτικών

Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φλούδες εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένα είδη καρκίνου του δέρματος. Το έλαιο λεμονιού από τη φλούδα του φρούτου είναι επίσης πλούσιο σε d-limonene, μια αντιοξειδωτική ένωση πολλά υποσχόμενη για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα.

Και ας μην ξεχνάμε τα φλαβονοειδή που βελτιώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C. Το φλαβονοειδές naringenin, ειδικότερα, προστατεύει το DNA ενάντια στον καρκίνο.

Η κουμαρίνη, που περιέχεται στο έλαιο της φλούδας, λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη εκφυλιστικών νόσων καθώς και του καρκίνου.

 

4. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από καρδιακές νόσους

Η φλούδα λεμονιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο, μαζί με το ασβέστιο και το μαγνήσιο, βοηθά στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Όταν η πίεση του αίματος είναι σταθερή, βελτιώνει ακόμη περισσότερο την καρδιακή υγεία.

Άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, το φλαβονοειδές εσπεριδίνη (hesperidin) και τα καροτενοειδή, επίσης βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την επιβλαβή χοληστερόλη LDL, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς.

 

5. Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Οι άφθονες ίνες στη φλούδα του λεμονιού βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, των ελκών και της παλινδρόμησης οξέος. Διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στη μείωση του κινδύνου διαβήτη.

  Πόσο πρέπει να τρώτε ανάλογα με τα κιλά σας; Η γροθιά σας έχει την… απάντηση!

6. Βελτιώνει την υγεία των ματιών
Τα καροτενοειδή μετατρέπονται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα και η βιταμίνη Α, όπως γνωρίζουμε, διατηρεί τα μάτια υγιή και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσής τους. Η φλούδα λεμονιού είναι πλούσια σε καροτενοειδή και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της καλής υγείας των ματιών.

Έρευνες επίσης δείχνουν ότι η βιταμίνη C αποτρέπει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, ένα πρόβλημα όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

 

10 Οφέλη Της Φλούδας Λεμονιού   7. Βοηθά στη θεραπεία τραυμάτων και λοιμώξεων

Τα εκχυλίσματα της φλούδας λεμονιού (και άλλων εσπεριδοειδών) μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση τραυμάτων. Όπως παρατηρήθηκε σε μία μελέτη, οι ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες του λεμονιού καταπολέμησαν μια σειρά βακτηρίων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο τα αντιβιοτικά της σύγχρονης εποχής, για την καταπολέμηση πολλών βακτηριακών λοιμώξεων. Άλλες μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης τη δυναμική της φλούδας λεμονιού στην επούλωση τραυμάτων των διαβητικών.

Η επούλωση πληγών είναι συνήθως πιο αργή στους διαβητικούς απ ‘ό, τι σε άλλα υγιή άτομα. Αλλά όταν τα πειραματόζωα στη μελέτη έλαβαν από του στόματος δόσεις από φλούδες εσπεριδοειδών, τα τραύματα επουλώθηκαν γρηγορότερα. Η ανάπτυξη ιστού και η σύνθεση κολλαγόνου που εμπλέκονται στην επούλωση των τραυμάτων ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερες.

 

8. Λειτουργεί ως φυσικό αποσμητικό

Το άρωμα των εσπεριδοειδών βοηθά στη μείωση της οσμής του σώματος και καταπολεμά τα βακτηρίδια. Χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσετε ελαφρά μια φλούδα λεμονιού, ώστε να μην είναι πολύ κολλώδης και τρίψτε με την σαρκώδη πλευρά τις μασχάλες σας.

  Βράζει αυγά και ρίχνει μέσα μια φέτα λεμόνι - Ο λόγος; Πανέξυπνος! (video)

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα από φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού (βράζοντας τις φλούδες και κρατώντας στη συνέχεια το νερό). Βυθίστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο υγρό και ταμπονάρετε με αυτό τις μασχάλες. Αποθηκεύστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και φυλάξτε το για περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο.

 

9. Αντιμετωπίζει την ακμή

Η φλούδα λεμονιού έχει στυπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, που την καθιστούν αποτελεσματικό εργαλείο για τον έλεγχο της ακμής. Βράστε σε νερό μερικές λωρίδες φλούδας λεμονιού με μια χούφτα φύλλα μέντας και πλησιάστε το πρόσωπό σας πάνω από τον ατμό. Τα αιθέρια έλαια θα βοηθήσουν στον καθαρισμό του δέρματος, ενώ η μέντα δρα ως τονωτικό.

 

10 Οφέλη Της Φλούδας Λεμονιού   10. Λειτουργεί ως εντομοαπωθητικό

Αν ψάχνετε μια φυσική εναλλακτική λύση στα χημικά φυτοφάρμακα, να γνωρίζετε ότι το εκχύλισμα της φλούδας λεμονιού είναι τοξικό σε ορισμένα στελέχη κουνουπιών. Συνθλίψτε μερικές φλούδες και σκορπίστε τις στα σημεία που υπάρχουν στάσιμα νερά στον κήπο ή την αυλή σας.

Φυσικά, η δραστικότητά τους μειώνεται με τον χρόνο και οι φρέσκιες φλούδες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε δύο μέρες για να έχουν αποτέλεσμα.

 

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής.




ΠΗΓΗ

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *