Οι Τέσσερις «Θαυματουργοί» καρποί και τα οφέλη τους στην υγεία

 Τέσσερις «Θαυματουργοί» καρποί

Οι 4 «θαυματουργοί» καρποί και τα οφέλη τους.

Δείτε ποιοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, κάλιο, ω-3 λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά, προστατεύοντάς μας από ασθένειες και θωρακίζοντας την υγεία μας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν.

Κάνουν καλό στην καρδιά (τρώγοντας μια μικρή χούφτα καθημερινά, μπορεί να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας) και όχι μόνο. Δείτε τα πολλαπλά οφέλη τεσσάρων ξηρών καρπών στην υγεία μας.

Αμύγδαλα

Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Η πρότασή μας: αναμείξτε κομματάκια αμυγδάλου με πλιγούρι βρώμης για ένα γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα.

Φιστίκια Αιγίνης

Περίπου 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, περιέχουν 310 mg καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νεύρων και τη λειτουργία των μυών. Το ποσοστό αυτό καλίου είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιέχεται σε μισή μεγάλη μπανάνα. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά τους, τα φιστίκια περιέχουν σελήνιο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες. Συγκεκριμένα 25 γρ. φιστίκια περιέχουν 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο κ.ά.

Η πρότασή μας: Θρυμματίστε τα και βάλτε τα ως γαρνιτούρα σε παγωτά και γλυκά.

  Οι τροφές που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο

Καρύδια

Είναι ένας «θησαυρός» ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (1/4 του φλιτζανιού, έχει το 91% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας), τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων. Επίσης τα καρύδια μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου(βοηθώντας στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας) και να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα η και ψωρίαση.

Η πρότασή μας: Προσθέστε τα στη σαλάτα σας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Καβουρντισμένοι καρποί σόγιας

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για ξηρούς καρπούς, οι καρποί της σόγιας έχουν παρόμοιες ιδιότητες για τον οργανισμό μας, με κάποιους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσιοι σε ισοφλαβόνες, φυτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των οστών και της καρδιάς. Βοηθούν στην μείωση της παραγωγής ολικής χοληστερόλης, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης. Ταυτόχρονα μειώνουν την ποσότητα της LDL («κακής») χοληστερόλης , η οποία προκαλεί το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.

Η πρότασή μας: συμπεριλάβετέ τους ως σνακ στη διατροφή σας.

Γενικές συμβουλές για μεγαλύτερη οφέλη

Οι ξηροί καρποί αποτελούν γενικά τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο. Μπορείτε να τρώτε περίπου μία χούφτα ξηρούς καρπούς, 3-4 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον οργανισμό σας και τις ανάγκες του, υπολογίζοντας τις θερμίδες τους στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων σας.

Αποφύγετε τους αλατισμένους, καβουρδισμένους και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, που έχουν μειωμένες ευεργετικές ιδιότητες και προτιμάτε να αγοράζετε τους ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους ή όσο το δυνατόν πιο φρέσκους.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *