Φρούτα και λαχανικά: Τι δείχνει το χρώμα τους για τις ιδιότητες τους

Φρούτα και λαχανικά: Τι δείχνει το χρώμα τους

Φρούτα και λαχανικά: Τι δείχνει το χρώμα

 

Γνώριζες πως ανάλογα με το χρώμα που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνεις σου προσφέρουν διαφορετικές βιταμίνες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου;

 

Το χρώμα τους οφείλεται σε ορισμένα  «φυτοχηµικά» συστατικά που περιέχουν και έτσι μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε.

 

Αυτά µε πορτοκαλί χρώµα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, στα οποία εξάλλου οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί χρώµα του καρότου. Είναι τα πιο αποτελεσματικά για την προστασία των ματιών.

Το κόκκινο χρώµα οφείλεται στην παρουσία του λυκοπένιου, που επίσης ανήκει στα καροτενοειδή και προσδίδει στα κόκκινα λαχανικά και φρούτα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθούν ιδιαίτερα στην προστασία της καρδιάς.

Ενώ το έντονο κόκκινο ή µοβ χρώµα των σταφυλιών και των µούρων  προέρχεται σπό τις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες τους, οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, µαζί µε το λυκοπένιο.

Όσο για τα πράσινα λαχανικά, παίρνουν το χρώµα τους από γλυκοζινολικά άλατα, είναι ωστόσο πλούσια και σε βιταµίνη C, περιέχουν σηµαντικές ποσότητες φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, βιταµίνης Κ και Β. Έτσι γίνονται απαραίτητα σε άτοµα που έχουν έλλειψη σιδήρου και χρειάζονται τη βοήθεια της βιταµίνης C.

 

Μην ξεχνάς πως για μία σωστή διατροφή θα πρέπει να επιλέγεις από όλες τις ομάδες φρούτων ή λαχανικών, έτσι θα προσφέρεις στον οργανισμό σου όλες τις βιταμίνες που χεριάζεται καθημερινά.

 

Φρούτα και λαχανικά: Τι δείχνει το χρώμα τους για τις ιδιότητες τους

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

  Προσωπική υγιεινή: λάθη που κάνουμε όλοι καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουμε

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *