ΒΟΤΑΝΑ: Κρόκος (Crocus satius L.)

Κρόκος (Crocus satius L.)

Οικογένεια: Iridaceae, Γένος: Crocus

Ο Κρόκος ο ήμερος  είναι ένα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι. Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο. Διατίθεται σε δυο μορφές, νημάτια και σκόνη, σε ειδικές συσκευασίες.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι ο κρόκος διαθέτει χωνευτικές, διουρητικές, μαλακτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, τα ροφήματά του έχουν ευεργετική δράση στα εσωτερικά όργανα, ενώ ανακατεμένος με γλυκό κρασί προστατεύει από τη μέθη.

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα στίγματα του κρόκου διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους βελτιώνοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη.

Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα, (σχετικό σκεύασμα κυκλοφορεί στην Ευρώπη). Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, δυναμωτικό και αφροδισιακό.

Επίσης, αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, έχει ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, μειώνει τη χοληστερίνη, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και ενδείκνυται ως αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης (Safran) θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Με χρωστική δύναμη άνω του 240, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 50 τουλάχιστον βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

  Ρόφημα κουρκουμά με λεμόνι για απώλεια βάρους, αποτοξίνωση και με πράσινο τσάι για αντιγήρανση και λάμψη!

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *