Μπορεί το χρώμα πραγματικά να επηρεάσει τη διάθεσή σου;

Αισθάνεσαι αγχωμένος μέσα σε ένα κίτρινο δωμάτιο; Μήπως το μπλε σε χαλαρώνει και σου προκαλεί ηρεμία; 

Οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων έχουν κατανοήσει από καιρό ότι το χρώμα μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη διάθεση και τα συναισθήματα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το χρώμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σηματοδοτήσει τη δράση, να επηρεάσει τη διάθεση, και να προκαλέσει φυσιολογικές αντιδράσεις. Ορισμένα χρώματα έχουν συσχετιστεί με αυξημένη πίεση του αίματος, αυξημένο μεταβολισμό και κούραση των ματιών.

Παρά τη γενική έλλειψη της έρευνας στον τομέα αυτό, η έννοια της ψυχολογίας χρώματος έχει γίνει ένα κεντρικό θέμα στο μάρκετινγκ, την τέχνη, το σχεδιασμό, καθώς και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ερευνητές και οι ειδικοί έχουν κάνει λίγες σημαντικές ανακαλύψεις και παρατηρήσεις σχετικά με την ψυχολογία του χρώματος και την επίδραση που έχει στην διάθεση, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές.

Φυσικά, τα συναισθήματά σου για το χρώμα είναι συχνά πολύ προσωπικά και ριζωμένα στην δική εμπειρία σου ή τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, ενώ το λευκό χρώμα χρησιμοποιείται σε πολλές δυτικές χώρες ως σύμβολο της αγνότητας και της αθωότητας, θεωρείται σύμβολο του πένθους σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος

Ενώ η αντίληψη του χρώματος είναι κάπως υποκειμενική, υπάρχουν κάποια χρωματικά εφέ που έχουν καθολική σημασία. Τα χρώματα στην κόκκινη περιοχή του φάσματος του χρώματος είναι γνωστά ως ζεστά χρώματα και περιλαμβάνουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Αυτά τα ζεστά χρώματα προκαλούν συναισθήματα που κυμαίνονται από αισθήματα ζεστασιάς και άνεσης μέχρι τα συναισθήματα του θυμού και της εχθρότητας.

Χρώματα που βρίσκονται στην μπλε πλευρά, είναι γνωστά ως δροσερά χρώματα και περιλαμβάνουν το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Αυτά τα χρώματα συχνά περιγράφονται για την ηρεμία που προκαλούν, αλλά μπορεί επίσης να ανακαλέσουν στη μνήμη τα συναισθήματα της θλίψης ή της αδιαφορίας.

  Χρόνια πολλά για την γιορτή σου!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η ψυχολογία του χρώματος ως θεραπεία

Αρκετοί αρχαίοι πολιτισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων και των Κινέζων, ασκούν τη χρωματοθεραπεία, ή τη χρήση των χρωμάτων για να επουλωθούν οι πληγές. Η χρωματοθεραπεία μερικές φορές αναφέρεται ως θεραπεία του φωτός ή χρωματολογεία, και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως μια ολιστική ή εναλλακτική θεραπεία.

Σε αυτή τη θεραπεία:

Το κόκκινο χρησιμοποιήθηκε για να τονώσει το σώμα και το μυαλό και να αυξήσει την κυκλοφορία.
Το κίτρινο πιστευόταν ότι διεγείρει τα νεύρα και καθαρίζει το σώμα.
Το πορτοκαλί χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει τους πνεύμονες και να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας.
Το μπλε θεωρούταν ότι απαλύνει τις ασθένειες και τη θεραπεύει του πόνου.

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι τα χρώματα ασκούν μεγάλη επιρροή επάνω μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι υπάρχει πλέον μια εναλλακτική μέθοδο θεραπείας – η χρωμοθεραπεία. Αυτή χρησιμοποιείται στην ψυχική και σωματική αποκατάσταση κάποιον ατόμων και ασθενειών.

Όμως και στην καθημερινότητα π.χ. ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, τα χρώματα μας επηρεάζουν. Ένα κατάστημα μπορεί να έχει αύξηση σε πωλήσεις αναλόγως με τα χρώματα που χρησιμοποιεί στην διακόσμηση όπως και τα έντονα σε χρώματα προϊόντα φαίνεται να αγοράζονται πιο συχνά.

Τα χρώματα μπορούν να «φτιάξουν» την διάθεση; Τι χρώματα μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, στο σπίτι και στο γραφείο.

Πως επιδρά το κάθε χρώμα;

Για να αποφασίσετε ποιο χρώμα είναι καταλληλότερο για εσάς θα πρέπει να γνωρίζουμε την επίδραση του κάθε χρώματος στην διάθεση και στην ψυχολογία:

Λευκό

Το λευκό είναι ένα ουδέτερο χρώμα, προάγει την νηφαλιότητα, την καθαρότητα και την διαύγεια. Είναι το ιδανικό χρώμα για την κουζίνα. Στις επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα είναι καλό να κυριαρχεί το λευκό χρώμα. Μπορεί να συνδυαστεί πολύ όμορφα με χρώματα όπως κίτρινο και πράσινο που αναζωογονούν την ατμόσφαιρα. Η κουζίνα είναι συχνά το δωματίου του σπιτιού όπου συναντιέται όλη η οικογένεια για το γεύμα, έτσι η διάθεση μένει φρέσκια και ζωηρή.

  Απόστολος,Τόλης Αποστόλης,Αποστολία,Λία,Πολίνα gif

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς, της αγάπης, του πόθου όμως και του θυμού. Τραβάει την προσοχή, αντιπροσωπεύει την ενέργεια και την ζωντάνια. Το κόκκινο μπορεί να δραστηριοποιήσει και να φέρει ζεστασιά. Σε ρούχα το κόκκινο χρώμα προσδίδει αυτοπεποίθηση. Παραδείγματος χάριν μια κοπέλα με ένα κόκκινο φόρεμα αμέσως θα γίνει αντιληπτή και το ντύσιμο της θα χαρακτηριζόταν ως σέξι.

Σε ένα δωμάτιο είναι καλό να χρησιμοποιηθεί το κόκκινο χρώμα ως νότα χρώματος. Το πολύ έντονο κόκκινο χρώμα σε κλειστό δωμάτιο ενδέχεται να φέρει εσωτερική ανησυχία. Το κόκκινο χρώμα λέγεται πως ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την λίμπιντο.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί χρώμα γενικότερα φαίνεται να φτιάχνει το κέφι και συχνά αντιπροσωπεύει την κοινωνικότητα και την έλλειψη προκαταλήψεων, όπως και την αυτοπεποίθηση. Παράλληλα μπορεί να χαρακτηρίσει την επιπολαιότητα και την φορτικότητα.

Ρούχα σε πορτοκαλί χρώμα επηρεάζουν θετικά την ελκυστικότητα. Σε δωμάτια το πορτοκαλί χρώμα προωθεί την άνεση και την κοινωνικότητα. Θεωρείται ιδανικό χρώμα για σχετικά σκοτεινά δωμάτια όπως κουζίνα και τραπεζαρία.

Κίτρινο

Το χρώμα κίτρινο αντιπροσωπεύει το φώς, την θετικότητα και την χαρά. Επηρεάζει θετικά τα άτομα που πάσχουν από φοβίες και κατάθλιψη. Το καθαρό κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει επίσης την γνώση και την λογική. Το κίτρινο χρώμα σε ένα δωμάτιο, το κάνει να φαίνεται πολύ πιο μεγάλο. Επιδρά θετικά στην συγκέντρωση και στην δημιουργικότητα. Είναι ιδανικό χρώμα για παιδικά δωμάτια και αίθουσες συνεδριάσεων.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης. Χαλαρώνει και ηρεμεί. Αντιπροσωπεύει την σιγουριά και την ελπίδα. Σε δωμάτια το πράσινο χρώμα δίνει ηρεμία και χαλάρωση. Ενδείκνυται για δωμάτια εργασίας. Ένα άτομο που φοράει πράσινα ρούχα δίνει συχνά την εντύπωση του γενναιόδωρου και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι ιδανικό για όλα τα δωμάτια ακόμα και αν είναι σε μορφή φυτών που διακοσμούν τον χώρο.

  Καληνύχτα.....giortazo.gr

Μπλε

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη και την νοσταλγία. Μπορεί να επιδράσει φέρνοντας μελαγχολία ή και χαλάρωση. Συχνά το μπλε χρώμα χρησιμοποιείται σε δωμάτια χαλάρωσης. Φαίνεται πως είναι ιδανικό για την κρεβατοκάμαρα

Γκρι

Το γκρι αντιπροσωπεύει την απόλυτη ουδετερότητα και την συγκράτηση. Περνάει απαρατήρητο και μπορεί να δείξει και βαρετό. Τα γκρι κουστούμια δείχνουν λιτά και απλά. Στα δωμάτια είναι καλό να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό χρώμα και όχι ως κύριο χρώμα.

Καφέ

Το καφέ είναι το «ήσυχο» χρώμα της γης. Αντιπροσωπεύει την ασφάλεια. Το καφέ είναι γενικότερα το χρώμα των επιχειρηματιών. Τα δωμάτια σε καφέ χρώμα δίνουν την εντύπωση του παραδοσιακού, της χαλάρωσης και της ισορροπίας. Τα δε ανοιχτά καφέ χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε δωμάτιο στην διακόσμηση.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *