Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική

 

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Υπάρχουν πολλές δίαιτες, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσει κανείς τα περιττά κιλά.

Η κάθε δίαιτα έχει τα υπέρ και τα κατά της. Εδώ συγκεντρώνουμε τις πιο δημοφιλείς δίαιτες των τελευταίων ετών, για να δείτε και να κρίνετε ποια συγκεντρώνει τα περισσότερα στοιχεία που θέλετε και ταιριάζουν στον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής σας.

Ό,τι και να επιλέξετε πάντως, να θυμάστε πάντα ένα πράγμα: Η απώλεια βάρους είναι μια μακρά διαδικασία και δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη.

Οποιεσδήποτε δίαιτες σας υπόσχονται ότι θα χάνετε σταθερά πάνω από 1,5-2 κιλά την εβδομάδα, όχι μόνο θα αποδειχτούν μάταιη προσπάθεια μακροπρόθεσμα (θα ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά), αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία σας!

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε μία από τις 5 πιο διαδεδομένες δίαιτες

 

Δίαιτα Atkins

 

Δίαιτα Atkins

Βασίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση υδατανθράκων δημιουργεί μια παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους, αλλά και της πείνας.

Με βάση αυτή την προσέγγιση, το διαιτητικό πλάνο θεωρεί ότι το άτομο που κάνει δίαιτα θα έχει μειωμένη όρεξη και το σώμα του θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, αντί να καίει τη γλυκόζης από την πέψη υδατανθράκων. Η καύση του λίπους για ενέργεια θα οδηγήσει και στην απώλεια βάρους.

 

Πλεονεκτήματα της δίαιτας Atkins

Η πιο πρόσφατη έκδοση της δίαιτας Atkins είναι μακράν η πιο ισορροπημένη διατροφικά. Για πρώτη φορά, η δίαιτα Atkins έχει δώσει έμφαση στα είδη του λίπους που καταναλώνονται αντί να επιτρέπει όλα τα διαιτητικά λίπη. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη προτιμούνται πλέον έναντι των κορεσμένων και τρανς λιπαρών.

Η δίαιτα έχει αλλάξει, επίσης, ώστε να επιτρέπει τους “καλούς υδατάνθρακες” αντί να απαγορεύει αυστηρά κάθε τύπο υδατάνθρακα. Αυτές οι τροφές παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που κάποτε έλειπαν πλήρως από αυτήν τη δίαιτα.

Η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης εξακολουθεί να είναι ευεργετική για να σας κάνει να αισθάνεστε αρκετά χορτασμένοι σε κάθε γεύμα. Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα πεινάτε λιγότερο μεταξύ των γευμάτων.

 

Μειονεκτήματα της δίαιτας Atkins

Η δίαιτα Atkins έχει περάσει από πολλές αναθεωρήσεις όλα αυτά τα χρόνια και, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά της.

Βραχυπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος και αυξημένη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 έως 6 μηνών, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Δυστυχώς, η απώλεια βάρους δεν είναι σταθερή μέσα σε ένα έτος.

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια υγείας της χαμηλής σε υδατάνθρακες, αλλά υψηλής σε πρωτεΐνες διατροφής είναι άγνωστη αυτήν τη στιγμή. Σε μια αξιολόγηση του 2007 από το Consumer Reports η δίαιτα Atkins κατετάγη τελευταία!

 

“Δαιμονοποιεί” τους υδατάνθρακες

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στην δίαιτα Atkins και η πρώτη είναι ο αυστηρός περιορισμός σε υδατάνθρακες.

Η φάση εισαγωγής στην δίαιτα διαρκεί δύο εβδομάδες και ο ισχυρισμός είναι ότι μπορείτε να χάσετε έως και 15 κιλά σε αυτό το διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το άτομο δεν καταναλώνει περισσότερα από 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα.

  Πώς διατηρεί αυτό το κορμί η Ευαγγελία Αραβανή; Ιδού όλο το διατροφικό πλάνο της!

Για να καταλάβετε, μία φέτα ψωμί έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, μια μερίδα φρούτων έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, μια μερίδα των γαλακτοκομικών έχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων και μια μερίδα των λαχανικών μπορεί να έχει μεταξύ 5 και 15 γραμμάρια υδατανθράκων.

Είναι σαφές ότι τα 20 γραμμάρια είναι εξαιρετικά λίγα και δυνητικώς ανθυγιεινή επιλογή, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.

Η δίαιτα Atkins δηλώνει ότι θα χάσετε “μόνο το λίπος του σώματος” τρώγοντας τακτικά γεύματα, λαμβάνοντας επαρκείς θερμίδες και διατηρώντας τα επίπεδα της ινσουλίνης σας χαμηλά.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να χάσετε μόνο το λίπος του σώματος, όταν χάνετε συνολικά βάρος. Κάθε κιλό που παίρνετε από την κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων είναι 75% λίπος και 25% μυών και κάθε κιλό που χάνετε από την περικοπή σχεδόν 3.500 θερμίδων είναι η ίδια αναλογία λίπους και μυών.

Οι ισχυρισμοί ότι θα χάσετε μόνο λίπος δεν βασίζονται στην επιστήμη.

 

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

Δίαιτα Dukan

 

Δίαιτα Dukan

 

Η δίαιτα Ντουκάν “υπόσχεται” γρήγορη απώλεια κιλών χωρίς να τα ξαναπάρετε πίσω ισχυρίζεται ο Γάλλος γενικός ιατρός και διατροφολόγος Pierre Dukan, ο οποίος δημιούργησε τη δίαιτα το 2000.

 

Η κεντρική ιδέα στην δίαιτα Ντουκάν

Άπαχη πρωτεΐνη, πίτουρο βρώμης, νερό, και μια καθημερινή βόλτα 20 λεπτών. Η θεωρία είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να κάψει λίπος.

Η βασική της αρχή είναι ότι μπορείτε να φάτε απεριόριστες ποσότητες τροφίμων, εφόσον περιέχονται στον εγκεκριμένο κατάλογο τροφίμων, ο οποίος περιλαμβάνει πολύ λίγους υδατάνθρακες.

 

Τι μπορείτε να φάτε στην δίαιτα Ντουκάν

Η δίαιτα έχει τέσσερις φάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης (1-10 ημέρες), μπορείτε να καταναλώσετε όση άπαχη πρωτεΐνη θέλετε, συν 1,5 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης και τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα.

Στη δεύτερη φάση (η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες), μπορείτε να προσθέσετε απεριόριστες ποσότητες μη-αμυλούχων λαχανικών κάθε δεύτερη ημέρα, συν μισή κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης.

Όταν φτάσετε στο τρίτο στάδιο, μπορείτε να φάτε λαχανικά συν ένα φρούτο, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 1 μερίδα τυρί. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορείτε επίσης να έχετε 1 ή 2 μερίδες αμυλούχες τροφές, ενώ υπάρχει και μια “ελεύθερη ημέρα”, όπου μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε.

Η τελική φάση ονομάζεται “σταθεροποίηση”. Τρώτε ό,τι θέλετε ακολουθώντας μια φορά την εβδομάδα τους κανόνες της πρώτης φάσης. Σε αυτή τη φάση, μπορείτε να φάτε, επίσης, 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα και να περπατήσετε 20 λεπτά κάθε μέρα.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, μπαχαρικά, και χωρίς ζάχαρη καφές και τσάι επιτρέπονται.

Όσον αφορά το αλκοόλ, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

Οι επικριτές της δίαιτας αναφέρουν, ότι είναι επικίνδυνη γιατί στερεί από τον οργανισμό πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες. Μάλιστα το πρόβλημα επιδεινώνεται στην περίπτωση που διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

Δίαιτα Perricone

 

Δίαιτα Perricone

 

Ο δρ Perricone έγινε διάσημος στην Μ. Βρετανία μέσα από την δίαιτα των 28 ημερών που έχει καταρτίσει.

Ο ίδιος, δημιούργησε και το ακόλουθο πλάνο των 3 ημερών που θα δείτε, προκειμένου να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο να δει σημαντικές αλλαγές στην εμφάνισή του, ακόμα και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

  Δίαιτα Άτκινς: Πώς θα χάσεις 8 κιλά σε 14 μέρες!

 

Μόλις ξυπνάτε:

Πιείτε 250ml νερό τουλάχιστον

 

Πρωινό:

Ομελέτα με 3 αυγά ή/και 180-220γρ σολομό στο γκριλ (Ο δρ Perricone συνιστά να αποφύγετε τον καπνιστό σολομό σε όλο το πλάνο των 3 ημερών, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αλάτι)
50γρ μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης (Είναι εξαιρετική πηγή ινών με χαμηλούς γλυκαιμικούς υδατάνθρακες)
1 φέτα πεπόνι πάχους 5εκ. και 1 χούφτα από φρέσκα μούρα της αρεσκείας σας
250ml νερό τουλάχιστον

 

Μεσημεριανό (όχι μετά τις 15:00):

180-220γρ σολομό στο γκριλ
Πράσινη σαλάτα με σκούρα πράσινα λαχανικά. Dressing: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι
1 ακτινίδιο ή μια φέτα πεπόνι πάχους 5εκ.
1 χούφτα μούρα της αρεσκείας σας
250ml νερό τουλάχιστον
Σνακ:
1 μήλο
60γρ στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή 150-200γρ γιαούρτι
1 χούφτα από καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια

 

Βραδινό (όχι μετά τις 20:00):

180-220γρ σολομό στο γκριλ
100-150γρ λαχανικά στον ατμό (σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι κλπ)
1 φέτα πεπόνι πάχους 5εκ. και 1 χούφτα από φρέσκα μούρα της αρεσκείας σας
250ml νερό τουλάχιστον
Σνακ για πριν πέσετε για ύπνο:
Μισό μήλο ή μισό αχλάδι
60γρ στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή 150-200γρ γιαούρτι
3-4 αμύγδαλα ή ελιές
250ml νερό τουλάχιστον

 

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

Δίαιτα 5:2

 

Δίαιτα 5:2

 

Η δίαιτα 5:2, επίσης γνωστή και ως διατροφή νηστείας, είναι σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες.

Έγινε ευρύτερα γνωστή και διαδόθηκε από τον Βρετανό γιατρό και δημοσιογράφο, Michael Mosley.

Η δίαιτα 5:2 είναι πολύ απλό να εξηγηθεί. Για πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορείτε να φάτε κανονικά και δεν έχετε να ανησυχείτε για τον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα είναι καλό να τρώτε υπερβολικά. Απλά ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε μέσα στα λογικά, καθημερινά πλαίσια διατροφής.

Στη συνέχεια, κατά τις άλλες δύο ημέρες, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων σας στο ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας. Αυτό είναι περίπου 500 θερμίδες ανά ημέρα για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιεσδήποτε δύο ημέρες της εβδομάδας επιθυμείτε, εφόσον υπάρχει τουλάχιστον μία ενδιάμεση ημέρα που θα τρώτε κανονικά.

Ένας απλός τρόπος να σχεδιάσετε την εβδομάδα σας είναι να νηστεύετε τη Δευτέρα και την Πέμπτη, με 2 ή 3 μικρά γεύματα και να τρώτε κανονικά για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

 

Οφέλη της δίαιτας 5:2 για την υγεία

Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που έχουν αναλύσει τη δίαιτα 5:2 διατροφή διεξοδικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία γενικά, οι οποίες δείχνουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η διαλείπουσα νηστεία φαίνεται να είναι ευκολότερο να την ακολουθήσετε σε σύγκριση με τον συνεχή περιορισμό των θερμίδων.

Μια μελέτη έδειξε ότι η δίαιτα 5:2 οδηγεί σε απώλεια βάρους με αποτελέσματα πολύ παρόμοια με τον τακτικό περιορισμό των θερμίδων. Επιπλέον, η δίαιτα αυτή είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

 

Η δίαιτα 5:2 ως “εργαλείο” απώλειας βάρους

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, η δίαιτα 5:2 διατροφή μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, όταν γίνεται σωστά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αυτό το πρότυπο διατροφής σας βοηθά να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

  Δίαιτα: Χάσε 5 κιλά λίπος από την κοιλιά!

Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μην αντισταθμίζετε τις ημέρες νηστείας τρώγοντας πολύ περισσότερο τις υπόλοιπες ημέρες. Η διαλείπουσα νηστεία δεν προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι ο τακτικός περιορισμός των θερμίδων.

Τούτου λεχθέντος, οι δίαιτες που έχουν ως γενική αρχή τους τη διαλείπουσα νηστεία, παρόμοιες με τη δίαιτα 5:2, έχουν αποδειχτεί πολλά υποσχόμενες σε μια σειρά ερευνών σχετικά με την απώλεια βάρους:

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η δίαιτα νηστείας προκαλεί απώλεια βάρους της τάξης του 3-8% κατά τη διάρκεια 3-24 εβδομάδων.

Στην ίδια μελέτη, οι συμμετέχοντες έχασαν 4-7% της περιμέτρου της μέσης τους, πράγμα που σημαίνει ότι έχασαν πολύ λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.

Η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί πολύ μικρότερη μείωση στη μυϊκή μάζα από ότι η απώλεια βάρους με τον συμβατικό περιορισμό των θερμίδων.
Διαλείπουσα νηστεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άσκηση.

 

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

Αλκαλική δίαιτα

 

Αλκαλική δίαιτα

 

Η αλκαλική δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να περιορίσετε προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Η θεωρία πίσω από την αλκαλική δίαιτα λέει ότι ορισμένες τροφές, όπως το κρέας, το σιτάρι, η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκαλούν το σώμα σας να παράγει οξύ, το οποίο είναι κακό για εσάς.

Από την άλλη πλευρά η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, που κάνουν το σώμα σας πιο αλκαλικό, μπορεί να σας προστατεύσει από τέτοιες παθήσεις αλλά και να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.

Η διατήρηση του pH του οργανισμού μας σε ισορροπία, συμβάλλει στην καλή υγεία, η οποία επιτυγχάνεται όταν τρώμε αλκαλικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά και όχι όξινες, όπως κρεατικά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά. Εκτός όμως από καλή υγεία, εξασφαλίζετε και απώλεια θερμίδων.

 

Οι top τροφές της αλκαλικής διατροφής

Οι top αλκαλικές τροφές είναι τα λεμόνια, το καρπούζι, το ακτινίδιο, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα, ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, τα γλυκά σταφύλια, τα αχλάδια, τα ξερά σύκα, οι ξανθές σταφίδες, οι χουρμάδες, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα αντίδια, το λάιμ και το passion fruit.

 

Οι… μέτριες τροφές

Οι μέτριες τροφές περιλαμβάνουν το αβοκάντο, το αλεύρι, τα βερίκοκα, τα καρότα, τη γλυκιά κολοκύθα, το μαρούλι, τα γλυκά μήλα, τα μούρα, τις ώριμες μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα γλυκά ροδάκινα, το σέλινο, το σκόρδο και το σπανάκι.

 

Οι ελαφρώς αλκαλικές τροφές

Οι ελαφρώς αλκαλικές τροφές είναι τα αμύγδαλα, το αγγούρι, η αγκινάρα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα καρύδια, τα κεράσια, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το μοσχοκάρυδο.

 

Δίαιτα Atkins, Dukan, Perricone, 5:2 και αλκαλική: Συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!!!

ΠΗΓΗ:  https://www.truelife.gr/Newsitamea.gr  ,  Iatropedia.gr  ,  medicinenet.com  ,  dukandiet.co.uk  ,  perriconemd.co.uk  ,  authoritynutrition.com  , news.health.com

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη

-Αν νιώσετε δυσφορία μετά την πρώτη ημέρα της δίαιτας,
να διακόψετε τη δίαιτα αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν χειροτερέψει.
-Και μην ξεχνάτε πώς πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *