Το βιολογικό ρολόι του λίπους και πώς μας παχαίνει

Το βιολογικό ρολόι του λίπους

βιολογικό ρολόι του λίπους και πώς μας παχαίνει

 

Το βιολογικό ρολόι του λίπους και πώς μας παχαίνει

Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού έχουν το δικό τους βιολογικό ρολόι και ακολουθούν τους δικούς τους κιρκαδιανούς ρυθμούς γεγονός που επηρεάζει σημαντικές μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey διεξήγαγαν για πρώτη φορά ανάλυση των κιρκαδιακών ρυθμών σε κύτταρα ανθρώπινου λιπώδους ιστού.

Να σημειωθεί ότι οι κιρκαδιανοί ρυθμοί λειτουργούν σε 24ωρη βάση και «κουρδίζονται» από το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Ο κακός συγχρονισμός των κυτταρικών ρολογιών του οργανισμού τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον πιστεύεται ότι αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για την παχυσαρκία και την κακή κατάσταση της υγείας.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης μελέτης επτά συμμετέχοντες ακολούθησαν πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες ύπνου αφύπνισης, καθώς και συγκεκριμένες ώρες γευμάτων, προτού εισέλθουν στο εργαστήριο όπου συνέχισαν τις ίδιες συνήθειες ύπνου και γευμάτων επί τρεις μέρες.

Οι ερευνητές εντόπισαν 727 γονίδια στον λιπώδη ιστό που εκφράζουν το δικό τους κιρκαδιανό ρυθμό, πολλά εκ των οποίων είναι υπεύθυνα για σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Παρατηρήθηκε ότι οι βιορυθμοί των γονιδίων διέφεραν αισθητά με το ένα τρίτο εξ αυτών να κορυφώνονται το πρωί και τα δυο τρίτα το βράδυ.

Οι εν λόγω ρυθμοί είναι ανεξάρτητοι από τον κύκλο φωτός – σκότους καθώς και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η διατροφή και υποδηλώνουν ότι τα γονίδια εκπληρώνουν τις λειτουργίες τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό και τις μεταβολικές διεργασίες.

  Η απόλυτη δίαιτα για φέτος το καλοκαίρι! Χάσε 2-3 κιλά σε 2 ημέρες!

 

Το βιολογικό ρολόι του λίπους και πώς μας παχαίνει

Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα μας αποτελώντας αποθήκες ενέργειας και ελέγχου του μεταβολισμού και της όρεξης μέσω της έκκρισης ορμονών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jonathan Johnston από το Πανεπιστήμιο του Surrey είπε: «Οι ιστοί που δημιουργούνται από τα κύτταρα του λίπους δεν αποθηκεύουν απλά την πλεονάζουσα ενέργεια, αλλά αποτελούν ενεργό μεταβολικό ιστό με τους δικούς του ρυθμούς.

Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε τέτοιους βιορυθμούς σε κύτταρα λιπώδους ιστού. Η έρευνά μας μας παρέχει περισσότερα στοιχεία για το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός στη διάρκεια της ημέρας, καθώς και γιατί η επεξεργασία των τροφών είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας».

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *