Ενεργειακά ποτά: Τι προκαλούν στον οργανισμό τις πρώτες 24 ώρες…!!!

Ενεργειακά ποτά

Ενεργειακά ποτά: Τι προκαλούν στον οργανισμό τις πρώτες 24 ώρες.

Πριν μερικά χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τα ενεργειακά ποτά ως “πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”, αφού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση των ποτών αυτών είναι σε άνοδο.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα στοιχεία που αναφέρονται εδώ βασίζονται σε επίσημες πηγές, όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο ίδιος ο κατασκευαστής του πιο δημοφιλούς από τα ενεργειακά ποτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά, η Red Bull.

Ένα κουτάκι 250ml περιέχει, εκτός των άλλων, 80mg καφεΐνης και 27,5g ζάχαρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας από την στιγμή που θα πιείτε το ενεργειακό ποτό, μέχρι και περίπου 24 ώρες μετά:
10 λεπτά: Μόλις πιείτε το ενεργειακό ποτό, η καφεΐνη που περιέχει χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εισέλθει στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Ο καρδιακός σας ρυθμός και η πίεσή σας αρχίζουν να αυξάνονται.

15-45 λεπτά: Είναι ο χρόνος που η καφεΐνη μεγιστοποιείται στο αίμα σας. Θα αρχίσετε να νιώθετε μεγαλύτερη ενέργεια και θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα.

30-50 λεπτά: Όλη η καφεΐνη από το ποτό έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό σας. Το συκώτι σας αντιδρά απορροφώντας εκλύοντας περισσότερη ζάχαρη στο αίμα σας.

1 ώρα: Το σώμα σας αρχίζει να νιώθει την απότομη πτώση από την έλλειψη ζάχαρης, ενώ και η επίδραση της καφεΐνης αρχίζει να περνάει. Θα αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι και τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα πέσουν χαμηλά.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

5-6 ώρες: Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ο “χρόνος μισής ζωής” του ενεργειακού ποτού. Είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να μειώσει τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σας κατά 50%. Αν είστε γυναίκα και παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, θα χρειαστείτε τον διπλάσιο χρόνο για την ίδια μείωση.

  Χρόνια Πολλά!!!

12 ώρες: Είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι για να απομακρύνουν πλήρως την καφεΐνη του ποτού από το σύστημά τους.

12-24 ώρες: Επειδή η καφεΐνη είναι ένα είδος “ναρκωτικού”, τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη (όπως και ο καφές) θα αρχίσουν να έχουν τα πρώτα συμπτώματα στέρησης 12-24 ώρες μετά την τελευταία τους “δόση”. Αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές είναι πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα και ευερεθιστότητα/εκνευρισμός.

Η “αποτοξίνωση” από την καφεΐνη μπορεί να συμβεί 12-24 ώρες μετά την κατανάλωση

Τα άτομα που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά τακτικά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα “αποτοξίνωσης” από την καφεΐνη στις πρώτες 12-24 ώρες μετά την κατανάλωση του ποτού, όπως πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα και δυσκοιλιότητα.

Ο δρ. Farimond, ερευνητής διατροφολόγος, εξήγησε ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορούν να διαρκέσουν έως και 9 ημέρες και η σοβαρότητα εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεται.

Για τους συνηθισμένους καταναλωτές ενεργειακών ποτών, χρειάζονται περίπου 7-12 ημέρες για να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε μια κανονική πρόσληψη καφεΐνης, σύμφωνα με το infographic. Ένα άτομο είναι απίθανο να βιώσει μια ώθηση από τα ποτά, όταν το σώμα του τα έχει συνηθίσει.

Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν είναι καινούργιες, βοηθούν στο να διασαφηνιστεί γιατί τόσες μελέτες έχουν αναφέρει τις σοβαρές συνέπειες των ενεργειακών ποτών στην υγεία.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *