20 Τρόφιμα που «ξεβουλώνουν» με φυσικό τρόπο τις αρτηρίες

20 Τρόφιμα που «ξεβουλώνουν» με φυσικό τρόπο τις αρτηρίες

Αποκαταστήστε την καλή λειτουργία της καρδιάς σας και διατηρήστε την υγιή με μια ποικιλία τροφών που έχουν την ικανότητα να αποφράσσουν και να καθαρίζουν τις αρτηρίες από τη συσσώρευση πλάκας, να μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση, και να μειώνουν τις φλεγμονές των αγγείων, τους κύριους ενόχους της καρδιαγγειακής νόσου.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πολλές από τις τροφές που παραθέτουμε σε αυτή τη λίστα περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, και διαλυτές φυτικές ίνες που κάνουν καλό, όχι μόνο στην καρδιά σας, αλλά σας βοηθούν να διατηρείτε υγιή το δέρμα, τα μαλλιά, την παραγωγή ορμονών και την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Με τις τροφές αυτές θα αισθάνεστε ευεξία, θα έχετε περισσότερη ενέργεια, και θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών που προκαλούν παρενέργειες.

Σπαράγγια

Σπαράγγια

Είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για τον καθαρισμό των αρτηριών, τα σπαράγγια περιέχουν φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως επίσης και αρκετές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Β1, Β2, C, και Ε.

Τα σπαράγγια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους. Μαγειρέψτε τα σπαράγγια στον ατμό ή φάτε τα ωμά για να πάρετε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμινών από αυτά!

Αβοκάντο

Αβοκάντο

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα σάντουιτς ή μια σαλάτα, προσθέσετε μερικές φέτες αβοκάντο αντί για μαγιονέζα ή κάποια κόκκινη σάλτσα του εμπορίου.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μελέτες έχουν δείξει ότι καθημερινή κατανάλωση αβοκάντου έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την LDL (κακή χοληστερόλη) 22% και αυξάνοντας 11% τα επίπεδα των HDL (η «καλή» χοληστερόλη που βοηθά να κρατήσει τις αρτηρίες καθαρές από την πλάκα).

Το νόστιμο αυτό φρούτο δεν βοήθεια μόνο το κυκλοφορικό σας σύστημα και την καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά επίσης περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 11 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και μια εντυπωσιακή λίστα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που κάνουν θαύματα στον οργανισμό σας.

Χρήσιμοι πίνακες που δείχνουν ποια εποχή πρέπει να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Για να επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα του αβοκάντο, δοκιμάσετε να προσθέσετε το λάδι του αβοκάντο στη διατροφή σας. Διαβάστε ένα πρόσφατο άρθρο μας, που εξηγούμε τους πέντε λόγους για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε κάτι τέτοιο.

Μπρόκολο

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα ακόμα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Κ που βοηθά στην πρόληψη της αγγειακής αποτιτάνωσης (ασβέστωσης) ή την σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μπρόκολου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Αυτό το σούπερ υγιές λαχανικό προσφέρει επίσης φυτικές ίνες φιλικές για την καρδιά που βοηθούν στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του στρες, που μπορούν να προκαλέσουν εκδορές (και τελικά συσσώρευση πλάκας) στα αρτηριακά τοιχώματα.

Οι σπόροι Chia (Τσία)

Οι σπόροι Chia (Τσία)

Μπορείτε να τους συμπεριλάβετε καθημερινά σε μια διατροφή που προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Οι φυτικές ίνες και το α-λινολενικό οξύ που περιέχεται σε μόλις 60 γραμμάρια σπόρων Chia μπορούν να βοηθήσουν στο να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές, αφού ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, μειώνουν την LDL χοληστερόλη, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.

  Μια Φυσική Συνταγή 800 χρόνων με βάση τον μαϊντανό για την Καρδιά σας που θα πρέπει να δοκιμάσετε

Επίσης, επειδή η καθημερινή άσκηση είναι ένας άλλος επίσης εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς και να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες, οι σπόροι Chia είναι διπλά αποτελεσματικοί.

Οι επιπλέον πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει ο οργανισμός σας από αυτή την υπερτραφή σας βοηθάνε στην προπόνηση και σας δίνουν τις απαραίτητες δυνάμεις που χρειάζεστε.

Κανέλα

Κανέλα

Πιθανόν να έχετε ακούσει πως μια κουταλιά ζάχαρη βοηθά τα φαρμάκια να πάνε κάτω. Όμως πιθανόν δεν ξέρατε ότι μια κουταλιά κανέλα κατεβάζει το ρίσκο να εμφανίσει κάποιος στο μέλλον μια καρδιακή νόσο.

Μόλις μία κουταλιά της σούπας κανέλα την ημέρα έχει την ικανότητα να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει και προλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας. Η κανέλα είναι επίσης γεμάτη από αντιοξειδωτικά, τα οποία βελτιώνουν περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία με την προστασία του αίματος από βλαβερές οξειδώσεις.

Έτσι βγάλτε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας και αρχίστε να απολαμβάνετε τα οφέλη της κανέλας. Χρησιμοποιείστε τη σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ρίξτε τη στον καφέ σας.

Έλαια Καρύδας

Έλαια Καρύδας

Αγνοείστε τους παλιούς μύθους ότι όλα τα κορεσμένα λίπη είναι κακά, βλάπτουν την υγεία και πως αποτελούν την κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως την αθηροσκλήρωση.

Τακτική κατανάλωση ελαίου ινδικής καρύδας – περίπου 2 ή 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες βοηθώντας τη μετατροπή της χοληστερόλης στο αίμα σε μια μορφή που το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Η υψηλή συγκέντρωση του μέσης αλυσίδας τριγλυκεριδίου λαυρικό οξύ, που περιέχεται στο λάδι της καρύδας, δύναται να βελτιώσει την πήξη του αίματος, καθώς και να διευκολύνει την εκτέλεση αντιοξειδωτικών λειτουργιών στη ροή του αίματος.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Καφές

Καφές

Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζατε μέχρι σήμερα, ο καφές δεν βλάπτει την υγεία σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του καφέ καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 20% περίπου. Το μόνο που έχετε να σκέφτεστε είναι να καταναλώνετε τον καφέ με μέτρο μιας και αυτός περιέχει καφεΐνη. Προτιμήστε να παίρνετε τον καφέ σας ντεκαφεινε.

Οι 40 πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να τρως καθημερινά

Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή οποιουδήποτε άλλου διεγερτικού οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού σας, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κράνμπερι

Κράνμπερι

Τα Κράνμπερι (Cranberries) είναι άλλη μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας την LDL και αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Ο χυμός μούρων περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή, εκτός από τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια που έχουν παρόμοια περιεκτικότητα. Απολαύστε καθαρό βιολογικό χυμό μούρων καθημερινά και προστατεύστε, έτσι, την καρδιά σας προσέχοντας την υγεία σας.

  Χρόνια σου πολλά και καλά!!!

Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορος

Μία από τις καλύτερες πηγές α-λινολενικού οξέος (ALA), ο λιναρόσπορος, είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις φλεγμονές, βοηθώντας να παραμένουν οι αρτηρίες καθαρές από την πλάκα βελτιώνοντας, επίσης, την υγεία της καρδιάς.

Προσθέστε λιναρόσπορο στα smoothies σας ή πίνετε καθημερινά ένα κουταλάκι λάδι λιναρόσπορου.

Πράσινο Τσάι

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα κατεχινών, αντιοξειδωτικές φυτικές φαινόλες, που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης κατά την πέψη.

Απολαύστε ένα ή δύο φλιτζάνια  πράσινο τσάι καθημερινά και βελτιώστε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο της αρτηριακής απόφραξης. Το πράσινο τσάι, επίσης, είναι ένας φυσικός τρόπος για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας που μπορεί επιπλέον να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγείας σας.

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί

Ένα φιλικό για την καρδιά σνακ, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εναλλακτική λύση στη θέση των προσυσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων. Είναι ένας νόστιμος τρόπος για να καθαρίσετε τις αρτηρίες έχοντας πολλά παράλληλα οφέλη.

Τα αμύγδαλα είναι μακράν η καλύτερη επιλογή, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Τα καρύδια είναι μια, επίσης, σπουδαία επιλογή. Ως μια εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος (ALA) (όπως ο λιναρόσπορος που είδαμε νωρίτερα) μια μερίδα καρυδιών καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής, και να κρατήσει τις αρτηρίες καθαρές από οποιεσδήποτε αποθέσεις.

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Πλούσιο σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ – ένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA), γνωστό για τις θετικές επιδράσεις του στα επίπεδα της χοληστερόλης και τη οξειδωτική καταπόνηση στο αίμα – το ελαιόλαδο ευρέως θεωρείται ένα από τα υγιέστερα έλαια για μαγείρεμα και ντρεσσάρισμα στις σαλάτες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η χρήση του ελαιολάδου για τους σκοπούς αυτούς μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών ασθενειών έως και 41%.

9 ενδείξεις της έλλειψης σιδήρου που όλοι πρέπει να γνωρίζουν. Διατροφή θα την προλάβετε

Προσέξτε όταν προμηθεύεστε ελαιόλαδο να αποφεύγετε να αγοράζετε αυτά με τις χαμηλότερες τιμές. Τα λάδια αυτά είναι φθηνότερα λόγο ποιότητας που μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας.

Τα χαμηλού κόστους ελαιόλαδα συχνά ανακατεύονται με φθηνότερα, λιγότερο υγιεινά έλαια ή έχουν καταστραφεί από υψηλή θερμοκρασία κατά τη διαδικασία εξαγωγής, επίσης μπορεί να έχουν οξειδωθεί. Αντ’ αυτού, αγοράστε πιστοποιημένο 100% βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο.

Χυμός Πορτοκάλι

Χυμός Πορτοκάλι

Ένα με δύο ποτήρια 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι (χωρίς ζάχαρη), κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των φλεγμονών των αρτηριών.

Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία κρατάει τις αρτηρίες χωρίς εκδορές προλαμβάνοντας τις οξειδωτικές βλάβες στην κυκλοφορία του αίματος.

Λωτός

Λωτός

Ο Λωτός είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα οποία μειώνουν την LDL και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Επίσης, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος ώστε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και τις αρτηρίες σας καθαρές.

Ρόδι

Ρόδι

Είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά φυσικά συστατικά του, που προστατεύουν το κυκλοφορικό σύστημα από τις βλαβερές οξειδώσεις που μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας και επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα.

  Αντιμετώπιση του άγχους με φυσικά μέσα

Το ρόδι, επιπλέον, διεγείρει με φυσικό τρόπο την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο βοηθά στην διαστολή των αρτηριών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα ρόδια ή απολαύσετε τον φυσικό χυμό τους.

Σπανάκι

Σπανάκι

Ως ένα από τα φημισμένα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απόφραξη των  αρτηριών.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μόλις μία μερίδα ανά ημέρα πλούσια σε λαχανικά που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως το σπανάκι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που ευθύνεται για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η αθηροσκλήρωση. Μπορείτε να το απολαύσετε σε σαλάτα, σοτέ ή σε smoothie.

Σπιρουλίνα

Σπιρουλίνα

Η Σπιρουλίνα είναι ένα βρώσιμο κυανοβακτήριο (ή μπλε-πράσινο φύκι, όπως συχνά αποκαλείται), το οποίο όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, αλλά επίσης αποτελεί μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης.

Σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, η Σπιρουλίνα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία.

Ακόμα, είναι πλούσια με EFAs (τα απαραίτητα λιπαρά οξέα), συμπεριλαμβανομένου του α-λινολενικού οξέος (το ουσιώδες ω-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους chia και στο λιναρόσπορο), που έχει ερευνηθεί εκτενώς για την ικανότητά του να μειώνει τις αρτηριακές φλεγμονές και να βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Πάρτε Σπιρουλίνα ημερησίως ως συμπλήρωμα (δισκία) ή δοκιμάστε τη σε μορφή σκόνης στο φαγητό σας.

Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Η Κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του Κουρκουμά, είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης πολυφαινόλη. Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας και μειώστε αποτελεσματικά τις φλεγμονές και τις εκδορές στα τοιχώματα των αρτηριών, που είναι οι κύριες αιτίες της συσσώρευσης πλάκας και θρομβώσεων στο αίμα.

Αυτά είναι τα 12 σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερο Μαγνήσιο – Μην τα αγνοήσετε

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή περιεκτικότητα κουρκουμίνης στον κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εναπόθεσης λίπους στις αρτηρίες μέχρι και 26%.

Καρπούζι

Καρπούζι

Δεν είναι μόνο νόστιμο, το καρπούζι είναι ακόμη ένα φρούτο που κάνει καλό στην καρδιά σας. Ως μια εξαιρετική φυσική πηγή του L-κιτρουλλίνη αμινοξέος, το καρπούζι μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες μειώνοντας την πίεσης του αίματος και να μειώσει τις φλεγμονές.

Όπως το ρόδι, έτσι και το καρπούζι, διεγείρει φυσικά την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο βελτιώνει περαιτέρω την καλή λειτουργία των αρτηριών και την αρτηριακή πίεση.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δημητριακά Ολικής Αλέσεως

Δημητριακά Ολικής Αλέσεως

Βγάλτε από τη διατροφή σας τους «λευκούς» υδατάνθρακες και εντάξτε σε αυτή δημητριακά ολικής αλέσεως για να προάγετε την υγεία της καρδιάς σας.

Τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά σίτου ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, κινόα, κριθάρι και βρώμη έχουν από καιρό αποθεωθεί για το ρόλο τους να βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές, και μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

tilestwra.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *