Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη

 

Όλοι γνωρίζουν ότι η αγάπη μας κάνει να νιώθουμε καλά, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει μια πραγματική επιστήμη που το επιβεβαιώνει, πίσω από αυτό;

 

Θα θέλαμε να σας δείξουμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα που έχει η αγάπη στο μυαλό και το σώμα σας.

 

Η αγάπη είναι μια φυσική ανακούφιση του πόνου.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ωκυτοκίνη, (χημική ουσία στον εγκέφαλο που δημιουργεί την αίσθηση ηρεμίας και της εγγύτητας) που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς 10-20 δευτερολέπτων, μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον πόνο, ειδικά τους πονοκεφάλους.

 

Επιπλέον, κοιτάζοντας μια φωτογραφία του αγαπημένου σας προσώπου αυξάνει το όριο αντοχής σας και μειώνει τον πόνο (έως 40% σε μέτριες περιπτώσεις και σε 15% σε σοβαρές). Ο εγκέφαλός μας συνδέει την εικόνα του συντρόφου μας με μια ευχάριστη διάσπαση που καθιστά οποιοδήποτε είδος πόνου πιο υποφερτό, ενεργώντας ως αναλγητικό.

 

Από μια διαφορετική οπτική γωνία, οι επιστήμονες έχουν επίσης αποδείξει ότι η σεξουαλική διέγερση και ιδιαίτερα οι οργασμοί κάνουν μεγάλη δουλειά στο να εμποδίζουν τον πόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για χρόνιο πόνο στην πλάτη, συμπτώματα αρθρίτιδας και κράμπες.

 

Η αγάπη φροντίζει την καρδιά σας

 

Μελέτες δείχνουν ότι οι εκφράσεις αγάπης μειώνουν την καρδιακή συχνότητα στο μισό. Αυτό είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό σε καταστάσεις άγχους και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.

 

Εκτός αυτού, η ωκυτοκίνη – γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης και ένα από τα πιο εκπληκτικά μόρια στον κόσμο – μειώνει το στρες, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την τακτική και κοινωνική ανησυχία, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και μας βοηθά να αποφύγουμε και να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη.

 

Η αγάπη βοηθά το σώμα σας να καταπολεμά τις ασθένειες

 

Οι χειρονομίες που σχετίζονται με την αγάπη, από την κράτηση των χεριών στη σεξουαλική δραστηριότητα, αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Ομοίως, τα άτομα με προβλήματα που αισθάνονται αγάπη, έχουν μια πολύ καλύτερη απάντηση στη θεραπεία και ένα ισχυρότερο κίνητρο για την καταπολέμηση των ασθενειών.

ντιμετωπίζει την αϋπνία

  Η δύναμη της πίστης και της θέλησης υπερνικά κάθε δυσκολία

 

Οι ορμόνες της αγάπης (οξυτοκίνη και ενδορφίνες) αναστέλλουν την απελευθέρωση της κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το άγχος και με τη σειρά της, προάγει φυσικά καλύτερη ανάπαυση. Επίσης, η «ορμονική αναδιάταξη» της αγάπης είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για έναν καλό ύπνο.

 

Η αγάπη μειώνει την πιθανότητα εξάρτησης και μειώνει τα συμπτώματα στέρησης

 

Τα οπιούχα, η κοκαΐνη, η νικοτίνη, το αλκοόλ είναι τόσο εθιστικά επειδή επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα μας. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ξαφνική αίσθηση ευχαρίστησης και ευφορίας.

 

Η παρηγοριά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, εκτός από την ντοπαμίνη, ενισχύει επίσης την απελευθέρωση της τεστοστερόνης και της ωκυτοκίνης, η οποία αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό για την αποφυγή και την καταπολέμηση του εθισμού.

 

Με άλλα λόγια, η αγάπη γεμίζει τη ζωή σας με την ευχαρίστηση και την έκσταση που χρειάζεστε. Αλλά ταυτόχρονα, η αίσθηση της αγάπης όταν καταπολεμάτε τον εθισμό, σας βοηθά κυριολεκτικά να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης και να μειώσετε τους πόθους σας.

 

Η αγάπη προωθεί τη μακροζωία

 

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε σημαντικές σχέσεις, ειδικά στον γάμο, αισθάνονται πιο υγιείς και επωφελούνται από έναν υγιή τρόπο ζωής (συμπεριλαμβανομένων των επιλογών των τροφίμων, τα κανονικά γεύματα, την καλύτερη ανάπαυση, το λιγότερο άγχος κλπ.).
Όταν κάποιος είναι ζευγάρι, βοηθά τους ανθρώπους να μην είναι τόσο επιρρεπείς και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις πιο γρήγορα. Αυτό έχει αποδείξει, βασικά, ότι οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι και σε μια σχέση τείνουν να ζουν περισσότερο.

 

Η αγάπη είναι θεραπεία

 

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη θεραπεία για πολλούς λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές είναι επειδή θέλουν να ακουστούν και να τους καταλάβει κάποιους. Από όλους τους ειδικούς στον κόσμο, το πρόσωπο που είναι πιο ικανό και διαθέσιμο για να σας προσφέρει μια αποτελεσματική «θεραπεία», είναι ο άνθρωπος που αγαπάτε.

 

Η υποστήριξη και η στοργή των συντρόφων σας είναι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, το κύριο (και μερικές φορές το μοναδικό) «φάρμακο» με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε τις φοβίες σας, την κατάθλιψη, τις κοινωνικές ανησυχίες και, τέλος, τη φυσική σας κατάσταση.

 

Η αγάπη και οι σημαντικές σχέσεις δεν συμβαίνουν μόνο σε μας. Επιλέγουμε να αγαπάμε, να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά και τελικά επιλέγουμε να είμαστε ευτυχείς και να μένουμε υγιείς.

 

Ο μεγάλος ψυχολόγος Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ λέει ότι «Χωρίς έκφραση, ακόμη και η μεγαλύτερη από τις αγάπες μπορεί να πεθάνει». Με αυτό το πνεύμα, ανοίξτε την καρδιά σας και δείξτε την αγάπη σας, γιατί αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτήν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *