Σταφύλι: Ο βασιλιάς των φρούτων! Με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση

Σταφύλι: Ο βασιλιάς των φρούτων!

Σταφύλι: Ο βασιλιάς των φρούτων!

 

Με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση

 

Σταφύλι, τα αγαπημένο φρούτο των Ελλήνων, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του κάνουν το σταφύλι έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας.

 

Σταφύλι- Διατροφική αξία

Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή όραση ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν την γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση.

Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή που αφθονούν κι αυτά στο κόκκινο σταφύλι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες και τονώνουν το δέρμα.

Παράλληλα, το σταφύλι είναι εξαιρετικό μυϊκό και νευρικό τονωτικό και άριστο αποτοξινωτικό. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου γι’ αυτό και θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της κολίτιδας και των αιμορροΐδων.

  8 συμπτώματα που δείχνουν ότι κάνεις κακή διατροφή

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C που ενισχύει το αμυντικό σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ανάρρωσης και σε οξείες εμπύρετες καταστάσεις, ενώ ενισχύει και την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις αναιμιών.

 

Σταφύλι: Ο βασιλιάς των φρούτων! Με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση

Βοηθούν στην απώλεια σωματικού βάρους

Μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γεωργίας από τον διδάκτορα Μαριάν Ντελαφέρα απέδειξε ότι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια (ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ισοφλαβόνες σόγιας) λειτουργεί στον οργανισμό με δύο τρόπους: 1 – Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος σε ποσοστό 130%. 2 – Βοηθάνε να αποσυντεθούν τα λιπώδη κύτταρα σε ποσοστό 246% από το κανονικό.

 

Καρκίνος του μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός σταφυλιού Concord βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια είναι χρήσιμα για τη μείωσηSTAFIL-PINAK-2ok όλων των καρκίνων, αλλά τα κόκκινα σταφύλια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλά για την πρόληψη των καρκίνων του μαστού.

 

Βοηθούν στην Νόσο του Alzheimer (αλτζχάϊμερ)

Η ρεσβερατρόλη είναι μια ευεργετική πολυφαινόλη που βρίσκεται στα σταφύλια και μειώνει τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς (τοξική πρωτεΐνη) σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με μελέτες τα σταφύλια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να καθυστερήσουν την εμφάνιση των εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι ο χυμός σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ατόμων που έχουν ήδη εμφανίσει ήπια γνωστική εξασθένηση. Οι έρευνες συνεχίζονται για να καθορίσουν την ακριβή αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών των σταφυλιών και του νευρικού συστήματος.

  Σε ποιες τροφές θα βρείτε βιταμίνες αντιγήρανσης;

 

Σταφύλια κατά της δυσκοιλιότητας

Τα σταφύλια είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Ταξινομούνται στην λίστα των καθαρτικών τροφίμων επειδή περιέχουν οργανικά οξέα, σάκχαρα και κυτταρίνη. Ανακουφίζουν από την χρόνια δυσκοιλιότητα επειδή τονώνουν τους μύες του εντέρου και του στομάχου.

Τα σταφύλια περιέχουν υψηλή ποσότητα αδιάλυτων ινών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες παραμένουν άθικτες καθώς κινούνται μέσω της πεπτικής οδού. Προσοχή όμως τα σταφύλια δεν συνιστώνται εάν έχετε χρόνια προβλήματα διάρροιας.

 

Σταφύλι: Ο βασιλιάς των φρούτων! Με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση

Συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα σταφύλια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω της αντιφλεγμονώδους επίδρασης της ρεσβερατρόλης. Αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.

Ο χυμός του σταφυλιού όχι μόνο αποτρέπει τον κίνδυνο του καρκίνου, αλλά επίσης καταστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια βελτιώνουν τη συνολική ανοσία του σώματος σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Φαίνεστε νεότεροι.

Οι ελεύθερες ρίζες και η βιταμίνη C που περιέχεται στα σταφύλια βοηθούν στη μείωση και αντιστροφή της εμφάνισης των ρυτίδων και των σκοτεινών σημείων (που οφείλονται στην γήρανση).

 

Μειώνουν την χοληστερόλη

Τα σταφύλια αυξάνουν την περιεκτικότητα νιτρικού οξειδίου στο αίμα σας, η οποία βοηθά στην πρόληψη των επιβλαβών θρόμβων αίματος. Βοηθά επίσης να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλη σας.

 

Κατά των νεφρικών διαταραχών

Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά την οξύτητα του ουρικού οξέος και να το αποβάλουν από τον οργανισμό μας βοηθώντας έτσι τα νεφρά. Τα σταφύλια επειδή έχουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι και διουρητικά. Έτσι αποβάλουν όσο ουρικό οξύ έχει απομείνει στον οργανισμό.

  Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως λεμόνι με αλάτι! – Εσύ το γνώριζες;

 

Βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών

Η βιταμίνη Ε και το λινελαϊκό οξύ που βρίσκεται στο έλαιο από τα κουκούτσια σταφυλιού καθαρίζουν και ενισχύουν τα ωοθυλάκια. Αυτό κάνει τα μαλλιά σας ισχυρά και υγιή, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν ή να πέσουν. Είναι επίσης εξαιρετικά για τη θεραπεία της ψαλίδας και της ευθραυστότητας των μαλλιών σας.

 

Σταφύλι: Ο βασιλιάς των φρούτων! Με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση

Χρήσεις αντιγηραντικές ιδιότητες

 

Kαθαρισμός προσώπου

O χυμός σταφυλιού είναι άριστη καθαριστική λοσιόν για το πρόσωπο. Αφαιρέστε τις φλούδες από 1 μεγάλο τσαμπί σταφύλι, λιώστε το και τρίψτε τον πολτό στο πρόσωπό σας. Ξεπλύντε με άφθονο χλιαρό νερό.

Για το πρόσωπο, μετά την έκθεση στον ήλιο

•1 κούπα ρώγες πράσινου σταφυλιού n 1 κουταλιά της σούπας μέλι

•1 κρόκο αυγού

Λιώστε τα σταφύλια και ανακατέψτε τα με το μέλι και τον κρόκο αυγού. Απλώστε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο για 15 λεπτά. Μετά, ξεπλύντεμε άφθονο χλιαρό νερό.

 

Για τις ρυτίδες

Στις περιοχές του προσώπου όπου έχετε πιο έντονο πρόβλημα ρυτίδων έκφρασης, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα,λιώστε ξεφλουδισμένες ρώγες σταφυλιού και αφήστε τον πολτό για 20 λεπτά τοπικά πάνω στο δέρμα. Ξεπλύντε με άφθονο χλιαρό νερό.

Eπαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή όσο πιο συχνά μπορείτε, χωρίς να ξεχνάτε παράλληλα να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε πολλά λαχανικά και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Tο πρόσωπό σας θα αναζωογονηθεί.

 

entypwsiako.com   giatros-in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *