10 Παράξενα Χαρακτηριστικά που Κληρονομούμε από τους Γονείς μας. Ειδικά για το #8 δεν είχαμε Ιδέα!

10 Παράξενα Χαρακτηριστικά που Κληρονομούμε από τους Γονείς μας

10 Παράξενα Χαρακτηριστικά που Κληρονομούμε από τους Γονείς μας
 Παράξενα Χαρακτηριστικά που Κληρονομούμε από τους Γονείς μας

Έχετε καστανά μάτια σαν την μαμά σας και μακριά πόδια σαν τον μπαμπά σας.

Είναι απίστευτο όταν τον σκέφτεται κανείς: κληρονομήσαμε όλα τα σωματικά χαρακτηριστικά μας από τους γονείς μας, από αντίγραφα των γονιδίων τους.

 

Αλλά τι άλλο προέρχεται από τους πρόγονους μας;

Δείτε παρακάτω 10 χαρακτηριστικά τα οποία σύμφωνα με έρευνες κληρονομήσατε από τους γονείς σας.

 

10 Παράξενα Χαρακτηριστικά που Κληρονομούμε από τους Γονείς μας

1. Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης

Πολλοί πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης συνδέονται με αυτά που τρώμε. Αλλά μερικές φορές, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης δεν εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής μας, αλλά από τα γονίδια.

Περίπου ένας στους 500 έχει μια ειδική γονιδιακή μετάλλαξη η οποία οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερίνης στο αίμα. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ακόμα και αν τρώνε μόνο λαχανικά.

 

2. Η φαλάκρα στους άντρες κληρονομείται από την μητέρα

Ένα από τα γονίδια που παίζει ρόλο για την φαλάκρα βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Οι άντρες το κληρονομούν από την μητέρα τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό υπεύθυνο.

Υπάρχουν και άλλα γονίδια που παίζουν ρόλο, κάποια από τα οποία κληρονομούνται από τον πατέρα. Επίσης, και οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την απώλεια μαλλιών.

 

3. Ακαδημαϊκή επιτυχία

Η ακαδημαϊκή επιτυχία εξαρτάται κατά 55% από τα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Χιλιάδες γονίδια είναι υπεύθυνα για την επίδοση μας στο σχολείο. Αν οι γονείς σας ήταν καλοί μαθητές, τότε έχετε καλές πιθανότητες.

  Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πετάμε χαρταετό και τα «μυστικά» του

 

4. Η αγάπη για τον καφέ

Αν πιστεύετε ότι πίνετε πολύ καφέ, τότε φταίνε τα γονίδια σας!

Σε μια έρευνα, η οποία σύγκρινε την κατανάλωση καφέ από άτομα που μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν και άτομα που δεν μπορούν, βρέθηκε ότι στην πρώτη ομάδα υπήρχε ένα ζευγάρι γονιδίων που σήμαινε ότι η καφεΐνη απορροφάται πιο αργά.

Επομένως, αυτά τα άτομα δεν ένιωθαν ιδιαίτερη ανάγκη να πιουν καφέ για να αποκτήσουν ενέργεια.

 

5. Πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη των νέων

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αλλά μερικές φορές εμφανίζεται σε παιδιά και έφηβους με δραστήριο τρόπο ζωής. Αυτό είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης, αν και επηρεάζει και η κακή διατροφή.

 

6. Η αχρωματοψία προέρχεται από την μητέρα

Η αχρωματοψία είναι κάτι που κληρονομούμε από τα γονίδια μας. Το γονίδιο που την προκαλεί συνήθως κληροδοτείται από την μητέρα στον γιο. Κυρίως οι άντρες πάσχουν από αχρωματοψία.

Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ οι άντρες κληρονομούν αυτό τον ελαττωματικό χρωμόσωμα, οι γυναίκες έχουν ένα χρωμόσωμα “έκτακτης ανάγκης” από τους πατεράδες τους.

 

7. Δυσανεξία στην λακτόζη

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά περίπου 65% των ενηλίκων έχουν μειωμένη ικανότητα να χωνεύουν την λακτόζη, το γάλα ή την ζάχαρη. Γι’αυτό ευθύνεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Όταν ένα παιδί είναι ακόμα μικρό και χρειάζεται το γάλα για να επιβιώσει, το σώμα δημιουργεί ένα ένζυμο για να μπορεί να χωνεύει την λακτόζη.

Καθώς μεγαλώνει, η ικανότητα να απορροφά τα γαλακτοκομικά μειώνεται. Μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν το γονίδιο που τους κάνει ανθεκτικούς στην λακτόζη, που σημαίνει ότι μπορούν να χωνέψουν το γάλα αποτελεσματικά σε κάθε ηλικία.

  Όλα όσα θεωρείς επάνω σου χαριτωμένα, αλλά οι άντρες μισούν

 

8. Ικανότητα στην οδήγηση

Αυτό που υποπτευόμαστε ισχύει: δεν έχουν όλη έμφυτη ικανότητα στην οδήγηση.

Μπορεί να μάθατε τους κανόνες, να περάσατε τις εξετάσεις, αλλά αν έχετε ειδικά γονίδια τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα σας να προσανατολίζεστε, την ταχύτητα των αντιδράσεων σας ή την μνήμη σας, τότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να οδηγήσετε.

Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να σας αποσπάσει κάτι την προσοχή και να βρεθείτε σε ατύχημα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα γονίδια τα έχει το 30% του πληθυσμού.

 

9. Μυωπία

Η πιθανότητα να αναπτύξει κανείς μυωπία είναι κάτι που κληρονομείται. Αν και οι δύο γονείς σας έχουν μυωπία, τότε ο κίνδυνος να το αναπτύξει και το παιδί είναι περίπου 50%.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μυωπία δεν οφείλεται αποκλειστικά στα γονίδια. Όσοι περνάνε λιγότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και δεν κουράζουν τα μάτια τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία.

 

10. Δημοφιλία

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά το μυστικό για να είμαστε δημοφιλείς είναι κρυμμένο στα γονίδια μας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Χάρβαρντ μετά από χρόνια ερευνών.

Πιστεύουν ότι στις αρχές της ύπαρξης της ανθρωπότητας, όσοι κατείχαν σημαντικές πληροφορίες για πηγές τροφής ή κινδύνου βρίσκονταν στο επίκεντρο της προσοχής της κοινωνικής τους ομάδας.

Αυτοί πέρασαν τα γονίδια τους στους απογόνους τους. Οι άνθρωποι που τα έχουν κληρονομήσει είναι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους συνομήλικους τους και οι άλλοι θέλουν να γίνουν φίλοι τους.

 

10 Παράξενα Χαρακτηριστικά που Κληρονομούμε από τους Γονείς μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *