Πασχαλινά αυγά με φυσικές, οικολογικές βαφές

 Η διαδικασία έχει ως εξής:

Για να βάψουμε κόκκινα 10 αυγά, βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι 5 – 6
κοκκινογούλια (ο βολβός των παντζαριών), σε νερό που να τα σκεπάζει. Όταν είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και τ᾿ αφήνουμε στην άκρη για να τα κάνουμε σαλάτα ή σκορδαλιά.

Στο κατσαρολάκι με το νερό που τα βράσαμε, ρίχνουμε 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τοποθετούμε μέσα τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 15′ – 20′.
Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα στο νερό όση ώρα χρειαστεί, ώστε να βάψουν καλά.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κρεμμυδόφυλλα (όσο πιο σκούρα τα κρεμμύδια τόσο καλύτερα), τα οποία βάζουμε 2 – 4 μέρες νωρίτερα να μουλιάσουν στο νερό, με το οποίο θα βράσουμε τα αυγά. Έπειτα βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα μαζί με το νερό, 1 κουτ. σούπας ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 18′ – 20′, έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.

 Με μια κατσαρόλα κρεμμυδόφυλλα, μπορούμε να βάψουμε τουλάχιστον 30 – 35 αυγά, σκούρα κόκκινα σε 2 – 3 δόσεις.

Η γιαγιά μου για να βάψει τα αυγά, χρησιμοποιούσε αλεσμένη ή κοπανισμένη σε γουδί, την ρίζα ενός φυτού, που εδώ στην περιοχή μου το λέμε «ριζάρι», αν και η επίσημη ονομασία του είναι ερυθρόδανο το βαφικό.

Έβραζε το ριζάρι σε νερό, για 10′ – 15′, κι έπειτα το άφηνε μέχρι το πρωί να κρυώσει και να βγάλει το χρώμα του. Το πρωί αφαιρούσε το φυτό, σούρωνε το νερό μέσα στην κατσαρόλα, έβαζε μέσα τα αυγά μαζί με λίγο ξύδι και τα έβαζε να βράσουν για 20′, μέχρι να βάψουν καλά.
Με το ριζάρι τα αυγά δεν ξεβάφουν στα χέρια και επιπλέον το κόκκινο χρώμα δεν περνά μέσα στο αυγό.

  5 μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

 Για πράσινο χρώμα, τα βράζουμε με μαϊντανό, σπανάκι ή τσουκνίδα.
Για 10 αυγά θέλουμε μισό κιλό σπανάκι ή τσουκνίδα ψιλοκομμένα, 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό.

Το Μοβ – μπλε χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε βράζοντας τ᾿ αυγά, με κόκκινο λάχανο και ξύδι. Για 10 αυγά, θέλουμε μισό λάχανο κομμένο σε κομματάκια, 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό.

 Για πορτοκαλί χρώμα, τα βράζουμε με φλούδια κρεμμυδιού, σε νερό με ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πάπρικα.

 Για κίτρινο χρώμα, χρησιμοποιούμε κύμινο, ή κρόκο Κοζάνης. Δύο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά, για να δώσουν έντονο κίτρινο χρώμα σε 10 αυγά.

 Για καφέ – μπεζ χρώμα, χρησιμοποιούμε σκόνη καφέ για το βάψιμο των αυγών μας. Αν βράσουμε στιγμιαίο, ελληνικό ή φίλτρου μαζί με τα αυγά μας, θα μας δώσει αποχρώσεις του καφέ, ανάλογα την ώρα που θα τα αφήσουμε.

Για Βιολετί χρώμα, βράζουμε τα αυγά με ένα ματσάκι άνθη βιολέτας.

Πασχαλινά αυγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Θεωρητικά είναι εντελώς ακίνδυνα, αφού τα τρώμε.
Διαλέγουμε όποια χρώματα θέλουμε, ζητάμε κι από τα παιδιά μας να μας βοηθήσουν και κάνουμε την διαδικασία παιχνίδι.

Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής θα βάψουν τέλεια τα αυγά μας και είναι πιο ασφαλή από τις βαφές του εμπορίου.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Βράζουμε τα αυγά για 15′ -18′

Διαλύουμε λίγο χρώμα σε μια μεγάλη κούπα με νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι.
Έπειτα, βυθίζουμε τ᾿ αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί, 10′ περίπου, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα την απόχρωση που θέλουμε να πάρουνε τ᾿ αυγά μας.
Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, στάμπες, λάδωμα και έτοιμοι!

  Οι δέκα παρθένες: Το νόημα της Παραβολής

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση