Μονή Αγίου Κυπριανού – Εξορκισμοί, δαιμόνια, μύθοι και… πραγματικότητες

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τα όσα συμβαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κυπριανού στη Χασιά.

Εξορκισμοί, μοναχοί που διώχνουν τα δαιμόνια, πιστοί που αναζητούν «λύτρωση» και συγχώρεση από τη μία, και από την άλλη, ορθολογιστική σκέψη, αμφισβήτηση, νηφαλιότητα και απέχθεια σε κάθε είδους δεισιδαιμονία.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τι ισχύει και τι όχι;

Η ιερά ανδρική Κοινοβιακή Μονή των Αγίων Μαρτύρων Κυπριανού και Ιουστίνης χτίστηκε το 1961 από τον γέροντα της μονής, μητροπολίτη Κυπριανό, ο οποίος αποφασίζοντας να εκπληρώσει ένα παλιό του τάμα στον αποδημήσαντα Άγιο Κυπριανό και να αφιερώσει την ψυχή του στο Θεό ξεκίνησε την αναζήτηση κατάλληλου τόπου ώστε να φτιάξει ένα κελάκι και μια μικρή εκκλησία.

«Όταν έφθασα στον ξερότοπο όπου βρίσκεται σήμερα η ιερά μονή μας, παραδόξως ενώ δεν υπήρχε τίποτα το οποίο να με ελκύει για εγκατάσταση, καρφώθηκαν τα πόδια μου στη γη και πλημμύρισα από ψυχική γαλήνη» περιγράφει ο γέροντας στο βιβλίο όπου περιέχεται η ιστορία του μοναστηριού (διαβάστε ΕΔΩ).

 «Κατέβηκα στο χωριό και ζήτησα τον ιδιοκτήτη της γης. Τον πληροφόρησα για ποιο λόγο ήθελα το οικόπεδο και αμέσως μου απάντησε πως θα μου παραχωρούσε πέντε στρέμματα αφιλοκερδώς για τη μνήμη των γονιών του. 
Τρεις ημέρες αργότερα ήρθε και με βρήκε κατασυγκινημένος. “Τρέξε και βρες συμβολαιογράφο. Θα σου δώσω επτά στρέμματα. Εμφανίστηκαν μπροστά μου οι άγιοι και με διαβεβαίωσαν πως εδώ θα γίνει το σπίτι τους”, μου εκμυστηρεύτηκε ο ιδιοκτήτης» αφηγείται ο γέροντας στο δοκίμιό του.

Αληθινό ή όχι, δεν έχει σημασία. Έτσι χτίστηκε ο θρύλος.

Ποιος ήταν ο Άγιος Κυπριανός

Βάσει θρησκευτικής παράδοσης, ο Άγιος Κυπριανός είναι ο Άγιος στον οποίο προσεύχονται οι πιστοί που θεωρούν ότι έχουν «χτυπηθεί» από τη μαγεία. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο Άγιος Κυπριανός, ο οποίος έζησε τον 3ο αιώνα, αρχικά δεν ήταν καν Χριστιανός.

Αντίθετα, ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς μάγους της εποχής του. Λέγεται πως εξαιτίας της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του, είχε ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και είχε διδαχθεί αποκρυφιστικές πρακτικές.

Σε κάποιες από τις βιογραφίες του καταγράφεται ότι ήταν τόσο ισχυρός μάγος που επικοινωνούσε απευθείας με τον ίδιο τον Σατανά!

Κομβικό γεγονός στην ζωή του ήταν η προσπάθεια του να «μαγέψει» μια νεαρή γυναίκα, την Ιούστα, για λογαριασμό ενός ευγενή. Εκείνος ήθελε να την παντρευτεί αλλά εκείνη είχε αφιερωθεί στο Θεό, έτσι ο ευγενής πήγε στον πιο φημισμένο μάγο για να της κάνει μάγια.

Οι βιογράφοι του Αγίου Κυπριανού υποστηρίζουν πως ήταν τέτοια η δύναμη της πίστης της Ιούστας που ακόμη και τα πιο ισχυρά μάγια του δεν έπιαναν πάνω της. Λέγεται δε, πως ο ίδιος ο Σατανάς αποκάλυψε στον Κυπριανό πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Κυπριανός, όχι μόνο σταμάτησε να ασκεί τη μαγεία, αλλά βαπτίστηκε Χριστιανός. Έφτασε να γίνει μέχρι και Επίσκοπος.

Ο ίδιος χειροτόνησε την Ιούστα, διακόνισσα και της έδωσε το όνομα Ιουστίνη.

Ο Κυπριανός και η Ιουστίνη αφιέρωσαν τη ζωή τους στην διάδοση του Χριστιανισμού, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες, ενώ το τέλος τους ήταν μαρτυρικό. Με εντολή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, αποκεφαλίστηκαν Με το πέρασμα των χρόνων οι πιστοί εξαιτίας της παλαιάς ενασχόλησης του Κυπριανού με την μαγεία τον συνδύασαν με τους εξορκισμούς. Μάλιστα υπάρχει μια ευχή κατά της μαγείας η οποία αποδίδεται στον Άγιο Κυπριανό.

  Ο διάβολος φεύγει με αυτά τα 9 όπλα


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το μοναστήρι της Χασιάς

Χτισμένο στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, δεσπόζει από το 1961 επιβλητικό το μοναστήρι των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης.

Μπορεί η Χασιά να φημίζεται για την ομορφιά της και τις εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει, ωστόσο έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και για ακόμη ένα λόγο: καθημερινά υποδέχεται δεκάδες πιστούς που συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο (Γερμανία, Σουηδία, Αμερική κ.ά.) για να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα των Αγίων και να ζητήσουν τη βοήθειά τους.

Αναρίθμητες είναι οι ιστορίες πιστών που προέρχονται από όλο το κοινωνικό φάσμα, οι οποίοι έχοντας καταληφθεί από δαιμόνια, καταφεύγουν στη λύση του εξορκισμού προκειμένου να… ησυχάσει η ψυχή τους.

«Από τότε που ιδρύθηκε η μονή συμβαίνουν πολύ συχνά θαύματα. Οι άγιοι προστατεύουν το σπίτι τους και στέλνουν τους πιστούς εδώ. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό για πολλούς, ωστόσο η μαγεία και τα δαιμόνια υπάρχουν και αν δεν προσέξει κανείς την ψυχή του, μπορεί εύκολα να κυριευθεί από αυτά» έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Espresso» ο υπεύθυνος της ιεράς μονής, επίσκοπος Γαρδικίου κ. Κλήμης, ο οποίος μοιράστηκε με τον κόσμο κάποιες από τις εμπειρίες του:

«Έχω δει ανθρώπους κυριευμένους από το δαίμονα να τραντάζονται ουρλιάζοντας μπροστά στην εικόνα των Αγίων. Το θέαμα είναι φριχτό. Οι μοναχοί δεν φοβόμαστε, διότι με τη βοήθεια του Θεού και των αγίων ο σατανάς είναι αδύναμος. Λυπούμαστε όμως το πλάσμα που έχει κυριευθεί από αυτόν. Η φωνή του δαίμονα μιλάει από μέσα του εξαπολύοντας ασύλληπτα χυδαίες βρισιές…».

«Κατά κανόνα οι μάγοι είναι γυναίκες»

«Κυρίως, αλλά όχι κατά κανόνα, οι μάγοι είναι γυναίκες οι οποίες μεταφέρουν όλα όσα γνωρίζουν στις κόρες τους. Τις περισσότερες φορές τα μάγια γίνονται από ανθρώπους του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτά.

Κάθε μέρα ακούμε ή λαμβάνουμε με γράμματα διάφορες τέτοιες ιστορίες. Τις προάλλες μου είπε μια πιστή πως βρήκε κάτω από το νεροχύτη της μια νεκροκεφαλή. Μετά από μερικές ημέρες λάδια στο μπαλκόνι της και πως ξαφνικά η οικογένειά της διασπάστηκε. Ήρθε στην ιερά μονή για να προσευχηθεί και να ζητήσει την προστασία των αγίων.

Όποιος μυείται στα μυστικά της μαγείας ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τελετουργικό με το οποίο πουλάει την ψυχή του στο σατανά και του υπόσχεται πίστη. Δύσκολα ξεφεύγει κανείς από αυτό το δρόμο. Τα μάγια έχουν οδηγήσει ανθρώπους μέχρι και στο θάνατο.

Έχουμε δει στη μονή μας ετοιμοθάνατους να γιατρεύονται. Αυτό το διάστημα (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν από λίγα χρόνια) επισκέπτεται τη μονή μας ένας πρώην μάγος ο οποίος μετανόησε και προσπαθεί να ξεφύγει από το δρόμο του κακού. Βασανίζεται φριχτά. Το δαιμόνιο δεν τον αφήνει ήσυχο».

Κάθε Τετάρτη απόγευμα πλήθος κόσμου περνάει το κατώφλι του παρεκκλησιού της μονής προκειμένου να λάβει τις ευχές που διαβάζονται κατά του κακού και των δαιμόνων και να αγαλλιάσει η ψυχή του. Κάποιες φορές τελούνται και εξορκισμοί.

  Πήρε 3 παλιά Λάστιχα και τα μετέτρεψε σε κάτι πανέμορφο για το μπαλκόνι της!

«Είναι σπάνια τα περιστατικά με τους δαιμονισμένους, ωστόσο αν τυχόν υπάρξει κάποιος, τον απομακρύνουμε από το πλήθος και διαβάζουμε τις ειδικές ευχές της εκκλησίας μας. Στη θέα του σταυρού το δαιμόνιο αφηνιάζει και βασανίζει το σώμα του ανθρώπου που έχει κυριεύσει. Τα μάτια του κοκκινίζουν, εξαπολύει βρισιές, σέρνεται και χτυπιέται. Όταν τελικά με τη χάρη του Θεού απομακρυνθεί ο δαίμονας από μέσα του, δεν θυμάται τίποτα απολύτως».


Οι μαρτυρίες

Στην εποχή της πληροφορίας, του ίντερνετ και της επιστημονικής εξέλιξης, όλα αυτά σε κάποιους ενδεχομένως να φαντάζουν… παραμύθια. Όμως τι συμβαίνει όταν τα γεγονότα εξιστορούν άνθρωποι που βίωσαν αυτές τις τόσο περίεργες ιστορίες;

«Ξαφνικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ πριν έσφυζα από υγεία, πονούσαν φριχτά οι κλειδώσεις μου…» λέει μια κυρία που «θεραπεύτηκε». «Είχα πυρετό και στ’ αλήθεια ένιωθα πως έλιωνα σαν το κερί…» συνεχίζει. «Οι γιατροί δεν μου έβρισκαν τίποτα.

Έφτασα κοντά στο θάνατο, ώσπου μια γειτόνισσα με συμβούλευσε να επισκεφτώ τη μονή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης. Ανέβηκα στο μοναστήρι επί τρεις συνεχόμενες Τετάρτες και άκουσα τις ευχές. Την τελευταία σταμάτησαν οι πόνοι. Άρχισα να τρώω κανονικά. Είχα συνέλθει! Μετά από λίγες ημέρες με επισκέφτηκε μια αδελφική μου φίλη και εξέφρασε την απορία της:

«Μα, καλά, πώς έγινες καλά;». Της είπα ενθουσιασμένη ό,τι είχε συμβεί και ξαφνικά εκείνη γονάτισε μπροστά μου και κλαίγοντας με λυγμούς μου είπε: “Συγχώρεσέ με. Εγώ σου έκανα μάγια. Ζήλεψα και πλήρωσα μάγο για να σε κάνει να λιώνεις σαν το κερί. Ήθελα να σε δω λείψανο στο φέρετρο”».

Τρίχες και αίμα

Τα μεταφυσικά ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Η ιστορία που συνέβη σε ένα ζευγάρι ομογενών -και αποκαλύπτουν οι μοναχοί της μονής- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα αγαπημένο ανδρόγυνο που όμως πολύ ξαφνικά είδε μαύρα σύννεφα να σκεπάζουν το γάμο του. Ο άντρας δεν ήθελε να αντικρίσει πλέον τη σύζυγό του. Τον ενοχλούσε η παρουσία της και έφυγε από το σπίτι. Η κοπέλα, μην ξέροντας τι να κάνει, είπε τα όσα συνέβαιναν στην πεθερά της.

Μετά από μερικές ημέρες εμφανίστηκε στον ύπνο της πεθεράς ο Άγιος Κυπριανός και της υπέδειξε ένα σημείο στο οποίο υπήρχαν τα μάγια. Της έδειξε κάτω από τα πουλόβερ στην ντουλάπα. Την επόμενη ημέρα έψαξαν στο σημείο και με μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν ένα πουγκί με τρίχες και αίμα!

Αφού διηγήθηκαν στον άντρα τα όσα έγιναν, τον έπεισαν να έρθει μέχρι τη μονή μας. Παρακολούθησαν τη λειτουργία και τους διαβάστηκαν οι ευχές των αγίων μας. Μας είπαν πως την ώρα που διαβάζονταν οι ευχές ένιωσαν σαν να καίγονται και οι δύο. Έφυγαν από τη μονή μας αγκαλιασμένοι και αγαπημένοι. Τα μάγια λύθηκαν και ζουν πλέον μονιασμένοι».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι VIP επισκέπτες

Μην φανταστείτε ωστόσο πως επισκέπτες του Ναού είναι μόνο οι εκπρόσωποι των εργατικών στρωμάτων. Επώνυμοι, ηθοποιοί, επιχειρηματίες και μεγαλοαστοί φθάνουν στη Χασιά προκειμένου να λύσουν μάγια. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ιστοσελίδες και κανάλια έκαναν πρώτο θέμα την επίσκεψη της παρουσιάστριας του Alpha Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στον Άγιο Κυπριανό, είδηση που έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη Μονή.

  Προσκυνώντας την εικόνα της Παναγίας, το χεράκι Της ήταν πολύ ζεστό

«Η αλήθεια είναι πως επισκέπτονται το ναό των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητές και πολιτικοί. Για εμάς δεν έχει σημασία. Δεν τους ξεχωρίζουμε από τους άλλους πιστούς» λένε οι μοναχοί.

Δαιμονισμός: Μια έννοια… τριφορούμενη

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας άνθρωπος είναι δαιμονισμένος; Ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής, αρχισυντάκτης του περιοδικού “Mystery” και συγγραφέας του βιβλίου «Δαίμονες: Οι Σκοτεινοί Άγγελοι», αναλύει τις τρεις περιπτώσεις, οι οποίες κατ’ αυτόν συνδέονται με τον δαιμονισμό ενός ατόμου.

«Μπορεί να πρόκειται για ένα άτομο, του οποίου ο ψυχικός κόσμος είναι γεμάτος από απωθημένα και δεν έχει βρει άλλον τρόπο να τα εκδηλώσει. Έτσι υιοθετεί ακραίες θρησκευτικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα στα περισσότερα περιστατικά εξορκισμού τα άτομα βρίζουν, σκίζουν τα ρούχα τους και λένε πράγματα που έχουν να κάνουν με το σεξ.

Αν δούμε το ιστορικό τους, πρόκειται για άτομα στερημένα σεξουαλικά, τα οποία χρησιμοποιούν ασυνείδητα μια κοινωνικά αποδεκτή ασθένεια για να εκφορτίσουν τα απωθημένα τους. Δηλαδή πολύ απλά λένε δεν φταίω εγώ, φταίει ο Διάβολος», εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά καθαρά ψυχιατρικά περιστατικά, όπως η σχιζοφρένεια. Σε αυτή την περίπτωση ένας Ψυχίατρος μπορεί να κάνει την καλύτερη διάγνωση.

Η τρίτη περίπτωση τώρα, είναι το άτομο να είναι όντως “δαιμονισμένο”. Τι γίνεται τότε; «Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσουμε έναν σχιζοφρενή από έναν δαιμονισμένο πλέον, είναι το κριτήριο της Παραψυχολογίας.

Έτσι, αν μια περίπτωση δαιμονισμού συνοδεύεται από ακουστικά και κινητικά φαινόμενα, όπως η αιώρηση ή άλλες δυσεξήγητες εκδηλώσεις, όπως το άτομο να μπορεί να πει κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να ξέρει, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις στην πνευματική διάσταση του όλου θέματος», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Δεισιδαιμονίες ή πραγματικότητα;

Η διαχρονική «μάχη» μεταξύ ορθολογισμού και δεισιδαιμονίας, ανάγεται στην εποχή του Διαφωτισμού, στα τέλη του 17ου αιώνα. Κι όμως συντηρείται ακόμα, παρά τις υπερμεγέθεις μεταλλάξεις που έχει υποστεί η σημερινή, τεχνολογικά ανεπτυγμένη και ως ένα βαθμό θωρακισμένη από τις διάφορες μεταφυσικές απειλές, κοινωνία.

Η κόντρα του σύγχρονου αστικού προτύπου με την αποκρυσταλλωμένη επιστημονική επιχειρηματολογία και τις άρτιες εκλογικευμένες θεωρίες, φαίνεται ότι πάντα θα πέφτει πάνω στην πίστη των ανθρώπων και στην εσωτερική δύναμη που πηγάζει από την άδολη αγάπη προς τον Μεγαλοδύναμο.

Εξάλλου, ακόμα και ο πιο σπουδαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα, φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, φέρεται να προσέγγισε την έννοια της πίστης με ύφος μη ορθολογιστικό: «…το κακό δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει από μόνο του.

Το κακό είναι απλά η απουσία του Θεού. Είναι ακριβώς όπως το σκοτάδι και το κρύο, μια λέξη που το άτομο έχει δημιουργήσει για να περιγράψει την απουσία Θεού. Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό. Το κακό είναι το αποτέλεσμα που συμβαίνει όταν το άτομο δεν έχει την αγάπη του Θεού παρούσα στην καρδιά του.

Είναι όπως το κρύο που έρχεται όταν δεν υπάρχει καμία θερμότητα, ή το σκοτάδι που έρχεται όταν δεν υπάρχει κανένα φως».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *