Κυριακή των Βαΐων: Γιατί τρώμε ψάρι

Κυριακή των Βαΐων: Γιατί τρώμε ψάρι

Κυριακή των Βαΐων: Γιατί τρώμε ψάρι

 

Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζεται με λαμπρότητα η πανηγυρική είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Την ημέρα αυτή τρώμε παραδοσιακά ψάρι.

 

Η Κυριακή των Βαΐων θεωρείται από την Εκκλησία ως η αρχή των Αγίων Παθών. Αρχικά, η κατάλυση του ψαριού την ημέρα αυτή είχε θεωρηθεί ασυμβίβαστη με την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης αυστηρότατης νηστείας.

 

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν πρέπει να καταναλώνεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι επειδή θεωρείται Δεσποτική Εορτή.

 

Για τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι δε χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών:

 

«Μετά από αυτές», δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων, «να τηρείται η νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας.

 

Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρουμένη την Παρασκευή. Μετά από αυτές, αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχ α, νηστεύοντες κατ’ αυτήν όλοι με φόβο…».
Είναι ενδεικτικοί οι όροι «αφού σταματήσετε τη νηστεία» και «να αρχίζετε», που δείχνουν ότι μία νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας – άρα η εορτή της Κυριακής των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες.

 

Επιπλέον, ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της ημέρας αυτής οδήγησε στην καθιέρωση να τρώμε ψάρι, πριν εισέλθουμε στην αυστηρότατη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

 

Έτσι και το παλιό παιδικό τραγούδι έλεγε:

 

Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό
κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!

 

Αφήστε μια απάντηση