Παστέλι: το ιδανικό νηστίσιμο σνακ που μας δίνει ενέργεια!

Παστέλι

Το παστέλι αποτελεί ίσως ένα από τα πιο θρεπτικά σνακ, καθώς ο συνδυασμός των εξαιρετικών υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένο, περιέχει την πλούσια θρεπτική αξία που χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός για την καθημερινή του λειτουργία.

Θρεπτική αξία


Τα δύο κύρια συστατικά από τα οποία αποτελείται το παστέλι, είναι το σουσάμι και το μέλι.

Το σουσάμι είναι πραγματικά ένα από τα πιο αρχαία τρόφιμα στη γη. Στην πραγματικότητα, τα φυτά του σησαμιού είναι τα παλαιότερα γνωστά φυτικά είδη που καλλιεργούνται κυρίως για τους σπόρους και τα έλαιά τους.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι σπόροι του σησαμιού είναι ιδιαίτερα πλούσιοι στο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ. Επίσης, είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μολυβδαινίου και σεληνίου.

Ακόμη, το παστέλι συνιστά σημαντική πηγή πρωτεΐνης με εξαιρετικά ποιοτικά αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, ειδικά στα παιδιά. Μόλις 100 γραμμάρια σπόρων παρέχουν περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης (32% των ημερήσιων συνιστώμενων τιμών).

Το σουσάμι περιέχει πολλές ενώσεις που ωφελούν την υγεία όπως η σησαμόλη (3,4-μεθυλενο-διοξυφαινόλη), η σεσαμινόλη, η φουρυλο-μεθανθόλη, η γουαϊακόλη (2-μεθοξυφαινόλη), η φαινυλαιθανθόλη και η φουρανεόλη, η βινυλική γκουακόλη και η δεκαδιενάλη. Η σησαμόλη και η σεσαμινόλη είναι φαινολικά αντιοξειδωτικά.

Επιπροσθέτως το σουσάμι είναι από τους σπόρους που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και άλλα μέταλλα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη, το φολικό οξύ, η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και η ριβοφλαβίνη.

Μία ποσότητα 100 g σουσάμι περιέχει 97 μg φυλλικό οξύ, περίπου 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA. Όταν χορηγείται σε μέλλουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου σύλληψης, μπορεί να αποτρέψει ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα νεογνά.

Η νιασίνη είναι μια άλλη βιταμίνη Β-συμπλόκου που βρίσκεται άφθονα στο σουσάμι. Περίπου 4,5 mg ή 28% των ημερήσιων απαιτούμενων επιπέδων νιασίνης προέρχονται από μόλις 100 γραμμάρια σπόρων.

Από την άλλη πλευρά, το μέλι είναι ένας διατροφικός θησαυρός και οι βιταμίνες που περιέχει είναι η Β6, η θειαμίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, το παντοθενικό οξύ και ορισμένα αμινοξέα. Τα μέταλλα που βρίσκονται στο μέλι περιλαμβάνουν το ασβέστιο, τον χαλκό, το σίδηρο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, τον φώσφορο, το κάλιο, το νάτριο και τον ψευδάργυρο.

Το μέλι είναι μια μεγάλη πηγή απλών υδατανθράκων, καθώς το ίδιο το νέκταρ αποτελείται κυρίως από σακχαρόζη και νερό.

Αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών και είναι απαλλαγμένα από λίπος και χοληστερόλη!

  Τσίμπημα από κουνούπι: 4 υλικά από την κουζίνα που σε ανακουφίζουν από τη φαγούρα

Το μέλι έχει έναν υγιή γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι τα σάκχαρά του μπορούν να απορροφηθούν σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος για να οδηγήσουν σε καλύτερη πέψη.

Το μέλι είναι γνωστό ως μια εξαιρετική πηγή φυσικής ενέργειας καθώς η φυσική ακατέργαστη ζάχαρη που περιέχεται σε αυτό εισέρχεται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό με τη σειρά του μπορεί να δώσει μια γρήγορη ώθηση της ενέργειας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το παστέλι, γενικά είναι ένα σνακ με πλούσια θρεπτικά συστατικά, αλλά και με μεγάλη θερμιδική αξία, καθώς μια ποσότητα των 100γρ. περιέχει περίπου γύρω στις 570 θερμίδες, γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα κατανάλωσής του.

Οφέλη για την υγεία


Αναλύοντας, λοιπόν, τα 2 κύρια συστατικά από τα οποία αποτελείται το παστέλι όπου είναι το μέλι και το σουσάμι, θα σας παραθέσουμε τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία.

Ο χαλκός ο οποίος περιέχεται στο σουσάμι παρέχει ανακούφιση από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι γνωστός για τη χρήση του στη μείωση του πόνου και της διόγκωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η αποτελεσματικότητα του χαλκού οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το ορυκτό ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό σε μια σειρά αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενζυμικών συστημάτων. Επιπλέον, ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητα της λυσυλικής οξειδάσης, ενός ενζύμου που απαιτείται για τη σταυροσύνδεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης – οι αλεσμένες ουσίες που παρέχουν δομή, αντοχή και ελαστικότητα στα αιμοφόρα αγγεία, στα οστά και στις αρθρώσεις.

Το μαγνήσιο υποστηρίζει την αγγειακή και αναπνευστική υγεία. Μελέτες υποστήριξαν τη χρησιμότητα του μαγνησίου σε:

· Πρόληψη του σπασμού των αεραγωγών στο άσθμα

· Μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, ένας παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις διαβητικές καρδιακές παθήσεις

· Πρόληψη του σπασμού των αιμοφόρων αγγείων του τριδύμου που προκαλεί επιθέσεις ημικρανίας

· Αποκατάσταση κανονικών συνηθειών ύπνου σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Οι φυτοστερόλες που περιέχονται στο σουσάμι, έχουν φυτοοιστρογόνο δράση και ισχυρά αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης. Είναι φυτικές στερόλες δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη που δρουν στο έντερο για να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Μεταθέτουν τη χοληστερόλη μέσα στην εντερική οδό μειώνοντας την ποσότητα διαθέσιμης απορροφήσιμης χοληστερόλης. Ο συγκεκριμένος τύπος φυτοστερόλης που προσφέρουν ονομάζεται βήτα-σιτοστερόλη, η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του προστάτη καθώς και με την καλύτερη αρτηριακή λειτουργία.

Όσον αφορά το μέλι και συγκεκριμένα το υψηλής ποιότητας μέλι το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να προάγουν και την καλή υγεία των ματιών.

  Καλησπέρες ...giortazo.gr

Επιπλέον το μέλι, το αιώνιο γλυκαντικό έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Το μέλι όχι μόνο αυξάνει την εγκεφαλική δύναμη και τη μνήμη, αλλά και σας κάνει ένα πιο υγιές άτομο συνολικά. Η κατανάλωση μελιού εμποδίζει το μεταβολικό στρες και βοηθά στην ηρεμία και στην απαλότητα του εγκεφάλου, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της μνήμης μακροπρόθεσμα. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά και οι θεραπευτικές ιδιότητες στο μέλι βοηθούν στην ενίσχυση του χολινεργικού συστήματος του εγκεφάλου και στην κυκλοφορία και την υποχώρηση των κυττάρων που προκαλούν απώλεια μνήμης.

Το μέλι έχει αμέτρητες ιατρικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά και τα συστατικά που καταπολεμούν τα βακτηρίδια βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Το μέλι βοηθά επίσης στη βελτίωση της χοληστερόλης. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση, τη λιπαρή συσσώρευση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Μειώνει τη συνολική και την LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας σημαντικά την HDL («καλή») χοληστερόλη.

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικές εύκολες συνταγές για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό παστέλι.

Παστέλι με σουσάμι

Υλικά για 20 μερίδες

· 270 γρ. σουσάμι

· 260 γρ. μέλι θυμαρίσιο

· ξύσμα πορτοκαλιού (από 1/2 πορτοκάλι)

Εκτέλεση:

1. Αρχικά, πλένουμε το σουσάμι με αρκετό νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει, ώσπου να φύγουν τα υγρά.

2. Αργότερα, το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί.

3. Παράλληλα, ρίχνουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει για 5 λεπτά. Αφού περάσουνε τα 5 λεπτά, προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.

4. Έπειτα, με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου, όταν ο δείκτης δείξει θερμοκρασία γύρω στους 130Οc, τότε το μείγμα μας είναι έτοιμο και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτοντας το σουσάμι.

5. Ανακατεύουμε, ώσπου όλα τα υλικά μας να ενωθούν και να μην κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας.

6. Συνεχίζουμε, απλώνοντας το μείγμα μας σε ένα ταψί και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το στρώνουμε, αλλά προσοχή πριν κρυώσει το μείγμα γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να απλωθεί.

  Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 🌹🌹🌹Σήμερα γιορτάζουν οι: Πλάτωνας,Πλάτων,Πλατωνία,Πλατώνα

7. Τέλος, κόβουμε το παστέλι μας σε κομμάτια, όσο το μείγμα μας είναι ακόμα ζεστό. Όταν κρυώσει τα τοποθετούμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Παστέλι με σοκολάτα

Υλικά για 4-5 μερίδες

· 120 γρ. σουσάμι

· 30 γρ. αμύγδαλο φιλέ

· 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης

· 180 γρ. μέλι

· ¼ κ. γ. αλάτι

· 80 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:

1. Αρχικά, καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα μύγδαλα, τα φιστίκια και το σουσάμι για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.

2. Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι σε μέτρια φωτιά και τη στιγμή που θα αρχίσει το μέλι να αφρίζει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτάκια.

3. Στη συνέχεια, μόλις το μείγμα μας αρχίζει και πήζει, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

4. Προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα μας γίνει λείο.

5. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε πρώτα τοποθετήσει λαδόκολλα και το αφήνουμε για 1-2 ώρες περίπου να κρυώσει. Μόλις είναι έτοιμο κόβουμε στο σχήμα που εμείς θέλουμε και το αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγώς κουτί.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Παστέλι με μαύρη σταφίδα

Υλικά για 5-6 τεμάχια

· 125γρ. σουσάμι λευκό

· 50γρ. μέλι

· 50γρ. καστανή ζάχαρη

· 25γρ. σταφίδες μαύρες

· 40γρ. κάσιους σπασμένα ελαφρά

Εκτέλεση:

1. Αρχικά σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε το σουσάμι.

2. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη.

3. Μόλις, λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.

4. Έπειτα, προσθέτουμε τα κάσιους και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

5. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί, όπου προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και το απλώνουμε καλά.

6. Ύστερα όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα μας το κόβουμε σε κομμάτια, αφού κρυώσει το αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγώς κουτί.

Συμπερασματικά είναι σπουδαία η κατανάλωση παστελιού κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο. Η προσθήκη του συγκεκριμένου γλυκού σνακ στο διατροφικό μας πρόγραμμα, θα θωρακίσει τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και παράλληλα θα αποτελέσει για εσάς μια γλυκιά απόλαυση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *