Σουσάμι: 8 Εκπληκτικά Οφέλη Για Την Υγεία

Σουσάμι

Σουσάμι: 8 Εκπληκτικά Οφέλη Για Την Υγεία

Το σουσάμι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την πλούσια γεύση του και τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία.

Αυτοί οι μικροί αλλά ισχυροί σπόροι περιέχουν χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο, μεταξύ άλλων θρεπτικών ουσιών. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, ισορροπημένες ορμόνες και αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οφέλη Του Σουσαμιού


1. Μειώνει τη χοληστερίνη
Στα οφέλη του σουσαμιού περιλαμβάνεται η δυνατότητα να μειώνει φυσικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών.

Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά και σιτηρά, το σουσάμι περιέχει την υψηλότερη ποσότητα φυτοστερολών που μειώνουν τη χοληστερόλη. Στοχεύουν στην εκτόπιση της χοληστερόλης στην εντερική οδό για να αποτρέψουν την απορρόφησή της.

2. Προστατεύει την Καρδιά
Το σουσάμι έχει την ικανότητα να προστατεύει την καρδιά. Οι σπόροι του περιέχουν λιγνάνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη 50 γραμμαρίων σκόνης σπόρων σησαμιού κάθε μέρα για 5 εβδομάδες, έχει θετικές επιδράσεις στην αναλογία LDL-HDL χοληστερόλης.

Σουσάμι

3. Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση
Τα οφέλη του σουσαμιού περιλαμβάνουν τη δυνατότητα φυσικής βελτίωσης της αρτηριακής πίεσης. Ως αντιϋπερτασικός παράγοντας, ​​το σησαμέλαιο ομαλοποιεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα σησαμέλαιου στη διατροφή, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις αντιοξειδωτικές ουσίες και να μειώσει την αρτηριακή πίεση στους ασθενείς.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

4. Εξισορροπεί τις ορμόνες
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, το σουσάμι έδειξε θετικά αποτελέσματα στην αντιοξειδωτική κατάσταση και τα λιπίδια του αίματος σε ενήλικες γυναίκες, επηρεάζοντας θετικά τις ορμόνες τους.

  Οι «μαγικές ικανότητες» των 12 ζωδίων

Στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι μια λιγνάνη, που ονομάζεται σησαμίνη, μετατράπηκε σε φυτοοιστρογόνο στο σώμα που προσομοίαζε τη δραστηριότητα οιστρογόνου. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωσαν 50 γραμμάρια σκόνης σουσαμιού κάθε ημέρα για 5 εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση στη δέσμευση και παραγωγή ορμονών, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι σησαμιού δρουν ως σούπερ τροφές για να διευκολύνουν την υγιή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

5. Καταπολεμά τον καρκίνο
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι έχει τη δυνατότητα καταπολέμησης του καρκίνου. Όπως οι σπόροι λιναρόσπορου, οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν επίσης ουσίες λιγνάνης με αντικαρκινικές επιδράσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, τόσο οι σπόροι σησαμιού όσο και οι σπόροι λιναρόσπορου μπορούν να αυξήσουν τις λιγνάνες στο σώμα που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη του 2012 διαπιστώθηκε ότι οι διατροφικές λιγνάνες μπορούν να λειτουργήσουν ως μια φυσική θεραπεία του καρκίνου.

Σουσάμι

6. Βοηθά στην καύση του λίπους
Οι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στο σουσάμι ενισχύουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος. Βελτιώνουν τη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση των λιπαρών οξέων.

Μια διατροφή υψηλή σε υγιή λίπη (όπως: σπόροι από σουσάμι, σπόροι chia, λιναρόσπορος και ηλιόσποροι), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαιμαργίας, να αποτρέψει την υπερφαγία και να καταπολεμήσει τον εθισμό στη ζάχαρη.

7. Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών
Οι λιγνάνες στο σουσάμι βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Ε και άλλα φυτοχημικά. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην απορρόφηση λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D και άλλα αντιοξειδωτικά.

  Τα 4 ροφήματα που θα σου χαρίσουν μια υγιή καρδιά

Η προσθήκη σουσαμιού στη διατροφή σας μπορεί να σας διασφαλίσει ότι το σώμα σας απορροφά και χρησιμοποιεί σωστά τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

8. Παρέχει στο σώμα βιταμίνες και μέταλλα
Το σουσάμι έχει την ιδιότητα να παρέχει στο σώμα κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο.

Οι σπόροι του σουσαμιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου, η οποία συνδέεται με χρόνια κόπωση και αναιμία. Το σουσάμι περιέχει επίσης μια υγιή δόση ασβεστίου, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής.






Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Πηγή: davidwolfe.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *