Εορτάζοντες την 16ην του μηνός Οκτωβρίου

Εορτάζοντες την 16ην του μηνός Οκτωβρίου

Εορτάζοντες την  16ην του μηνός Οκτωβρίου

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ, ο Εκατόνταρχος

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΔΟΜΕΤΙΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ και ΔΟΜΝΙΝΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΛΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ GALL (ή Γάλλος), προστάτης Άγιος της Ελβετίας.

 

Εορτάζοντες την  16ην του μηνός Οκτωβρίου

 Αναλυτικά

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ, ο Εκατόνταρχος

Ήταν επικεφαλής αξιωματικός των ρωμαίων στρατιωτών στην εκτέλεση της θανατικής καταδίκης του Χριστού. Όταν εκτελούσε τη διαταγή του Πιλάτου, αγνοούσε ποιος ήταν ο Ιησούς, γι’ αυτό παρέστη σε όλη τη διάρκεια της φρικτής τραγωδίας. Όμως η ψυχή του Λογγίνου δεν είχε τις φαρισαϊκές παρωπίδες και την αχρειότητα των ρωμαίων στρατιωτών. Είδε σε βάθος το θύμα και πρόσεξε σ’ αυτό την αγαθότητα, τη σεμνότητα, αλλά και τη γαλήνη που το διέκρινε.

Μετά το θάνατο του Κυρίου, όταν είδε το καταπέτασμα του Ναού να σχίζεται στα δύο, τη γη να σείεται, τις πέτρες να ραγίζουν και τα μνημεία να ανοίγουν, φωτίσθηκε ακόμα περισσότερο. Δε χωρούσε πλέον καμιά αμφιβολία μέσα του και με όλη του τη δύναμη διακήρυξε κάτι, που όλοι όσοι έχουν καθαρά τα μάτια της ψυχής τους στην παντοδυναμία του Κυρίου διακηρύττουν:

‘”Αληθώς ο άνθρωπος ούτος υιός ην Θεού”1. Αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός ήταν υιός Θεού, ο Θεάνθρωπος Σωτήρ του κόσμου. Η είδηση ότι ο Λογγίνος ασπάσθηκε και κήρυττε τη χριστιανική πίστη, εξήγειρε τη μανία των Ιουδαίων και με ενέργειες τους στη ρωμαϊκή εξουσία, τον αποκεφάλισαν.
1. Ευαγγέλιο Μάρκου, ιέ’ 39.

 

Απολυτίκιο. Ήχος α’. Του λίθου σφραγισθέντος.

Τον Ήλιον της δόξης Σταυρώ προσηλωθέντα, και τοις εν σκιά του θανάτου εκλάμποντα ως είδες, ηύνάσθης αυτού ταις αστραπαίς, και ήθλησας Λογγίνε ευσεβώς· δια τούτο νοσημάτων παντοδαπών, λυτρούσαι τους εκβοώντας· δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

  Εορτάζοντες την 20ην του μηνός Οκτωβρίου

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Μαρτύρησαν μαζί με τον Άγιο Λογγίνο.

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΔΟΜΕΤΙΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ και ΔΟΜΝΙΝΟΣ

Όλοι μαρτύρησαν δια πυρός.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΛΟΣ

Συνετός και ολιγαρκής στα νεανικά του χρόνια ο όσιος Μαλός, έμεινε φτωχός στην ύλη για να γίνει πλούσιος εν Χριστώ. Δεν ήταν μεγάλης μορφώσεως, ήταν όμως πολλής πίστεως και ζήλου θερμού. Επειδή δεν μπορούσε να διδάσκει δημόσια, έκανε κήρυγμα στον κάθε ένα χωριστά. Ο Μαλός είχε μεγάλη πνευματική διάκριση, ώστε να μη γίνεται βαρύς, ενοχλητικός και άστοχος στις ιδιαίτερες αυτές νουθεσίες. Η θεία χάρη τον είχε οπλίσει με μεγάλη λεπτότητα και αγάπη, που του υπαγόρευαν πάντοτε τι ήταν συμφέρον να ειπωθεί και τι έπρεπε να παραλειφθεί.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε την ερημική ζωή. Αλλά όσοι μάθαιναν πού βρίσκεται, έρχονταν και τον ζητούσαν στο ερημητήριό του. Και αυτός όμως, κατά διαστήματα, κατέβαινε στις πόλεις, όχι για να κάνει ομιλίες, αλλά για να σκορπίσει ευεργεσίες. Διότι ο Κύριος τον είχε προικίσει και με τη δύναμη να θεραπεύει θαυματουργικά διάφορες αρρώστιες.

Πολλοί μάλιστα βρήκαν τη γιατρειά τους με τις προσευχές του οσίου Μαλού και δια μόνου της επιθέσεως των χειρών του. Αλλά και όταν εξεδήμησε προς τον Κύριο, το λείψανό του ανάβλυζε μύρο και έγινε πηγή ιάσεως διαφόρων ασθενειών.

 

Ο ΑΓΙΟΣ GALL (ή Γάλλος), προστάτης Άγιος της Ελβετίας.

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο “Οι Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων”, του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985. Επίσης και στο βιβλίο “Ή εν Ορθοδοξία Ηνωμένη Ευρώπη”, του Γ.Ε. Πιπεράκη, Εκδ. “Έπτάλοφος”, Αθήναι 1997.

  Το θαυματουργό μήλο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου φάρμακο στην ατεκνία

 

http://www.pigizois.net

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση