Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Ιανουαρίου

Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Ιανουαρίου

Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Ιανουαρίου

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο θεολόγος

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΥΠΛΙΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΡΗΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΣ

Η ΑΓΙΑ ΜΕΔΟΥΛΗ με τη συνοδεία της

Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΤΙΝΟΣ επίσκοπος Βυζαντίου

Ο ΟΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο Σκευοφύλακας

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ο Νεομάρτυρας

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΤΟΣ ηγούμενος Μονής Πουπλίου

[Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ]


Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Ιανουαρίου

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο θεολόγος

Από τα μεγαλύτερα πνεύματα του χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης. Γεννήθηκε το 329 στην Άριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού ( 1 Ιανουαρίου) και την Νόννα ( 5 Αυγούστου), Στή Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στην Καισαρεία, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μ. Βασίλειο.

Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής και, τέλος, στα πανεπιστήμια της Αθήνας, όπου βρίσκει, συμφοιτητή τώρα, το Μ. Βασίλειο. “Οταν επιστρέφει στην πατρίδα του, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Άλλ’ αυτός προτίμα την ησυχία του άναχωρητηρίου στον Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στην πνευματική ζωή.

Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Όμως, το δρεπάνι του θανάτου έρχεται να πληγώσει την ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών του προσώπων. Πρώτα του αδελφού του Καισαρείου, έπειτα της αδελφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά άπ’ αυτές τις θλίψεις, ή θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κων/πολη (378), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Όρθοδοξία και χτυπά καιρια τους Άρειανούς, πού είχαν πλημμυρίσει την Κων/πολη. Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μ. Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κων/πόλεως (381).

  Προφήτης Ιωνάς: Η προφητεία, το θαύμα με το κήτος

Στή Β’ Οίκουμ. Σύνοδο, μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει την παραίτηση του, αναχωρεί στη γενέτειρα του Άριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390. Άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα ποιήματα του.

Απολυτίκιο. Ήχος α’.

Ό ποιμενικός αυλός της θεολονίας σου, τάς των ρητόρων ένίκησε σάλπιγγας ώς γαρ τα βάθη του Πνεύματος έκζητήσαντι, και το κάλλη του φθέγματος προσετέθη σοι. Αλλά πρέσβευε Χριστώ τώ Θεώ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθήναι τάς ψυχάς ημών.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΥΠΛΙΟΣ

Καταγόταν από τα μέρη του ποταμού Ευφράτη και ήταν βουλευτής. ο Πούπλιος, ψυχή εμπνεόμενη από τη φιλάνθρωπη αυταπάρνηση των πρώτων χριστιανών, μοίρασε τα υπάρχοντα του όλα στους φτωχούς και αποσύρθηκε σ’ένα μικρό άναχωρητήριο. Εκεί, δεν άργησε να σχηματισθεί γύρω του μικρή κοινωνία αδελφών ερημιτών, της οποίας αυτός ήταν ο οδηγός και ο διδάσκαλος.

Τους κατάρτιζε στην ευσέβεια και εγκράτεια, και ανέδειξε άπ’ αυτούς πνευματικούς άνδρες οί όποιοι πολλές φορές χρησίμευσαν στην προστασία των Χριστιανών και στην υπεράσπιση της Εκκλησίας. ‘Αφοϋ λοιπόν έτσι καλά αγωνίστηκε ο άοίδιμος Πούπλιος, παρέδωσε τη μακάρια ψυχή του στα χέρια του Θεού.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΡΗΣ

Τη βιογραφία του έγραψε ο Κύρου Θεοδώρητος. ο όσιος Μαρής ήταν από την πόλη Κύρου και ήταν ωραίος στην όψη και καλλίφωνος. Έψαλλε στους ναούς και ζούσε με εγκράτεια και σεμνότητα. “Οταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ήλθε σ’ ένα χωριό πού ονομαζόταν Όμηρου ή Νήτις και έκτισε σπίτι, όπου βιέμεινε για τριάντα επτά (37) ολόκληρα χρόνια, με νηστεία και προσευχή. Έζησε συνολικά ενενήντα (90) χρόνια και απεβίωσε ειρηνικά.

  Στις 18 Οκτωβρίου τιμάται ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΣ

Ό όσιος ‘Απολλώς βρέφος ακόμα απαρνήθηκε τον κόσμο και σε ηλικία δέκα πέντε χρονών πήγε στην έρημο, όπου απόκτησε πολλές και μεγάλες αρετές. Έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. ο Θεός τον αξίωσε μεγάλων χαρισμάτων, όπως το προορατικό και το θαυματουργικό. Έτσι ώστε από τα μεγάλα θαύματα πού επετέλεσε, πίστεψε σχεδόν όλη ή Αίγυπτος στον Χριστό. Έτσι, λοιπόν, καλά αγωνιζόμενος, παρέδωσε ειρηνικά την αγία του ψυχή στον Κύριο.

 

Η ΑΓΙΑ ΜΕΔΟΥΛΗ με τη συνοδεία της

Μαρτύρησαν αφού τις έριξαν μέσα στη φωτιά.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΤΙΝΟΣ επίσκοπος Βυζαντίου

Καταγόταν από τη Ρώμη, είχε αξίωμα συγκλητικού και ήταν στην αρχή ειδωλολάτρης. Στων χριστιανισμό τον προσείλκυσε ο επίσκοπος Αργυρουπόλεως Κυριλλιανός. Αμέσως τότε ο Καστίνος μοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Επίσκοπος Βυζαντίου έκανε το 230 με 237. Μέχρι της εποχής του ο καθεδρικός ναός ήταν στα παραθαλάσσια του σημερινού Γαλατά. Πρώτος δε αυτός έκτισε ναό στο Βυζάντιο, στο όνομα της Αγίας Ευφημίας. ο Νικηφόρος Κάλλιστος τον γράφει: Κωνσταντίνον.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο Σκευοφύλακας

Απεβίωσε ειρηνικά.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ο Νεομάρτυρας

Γεννήθηκε στην επαρχία Βελλάς των Ιωαννίνων το 1600, από γονείς ευσεβείς. Νεαρός ακόμα, πήγε στην Κων/πολη και δούλευε την τέχνη των γουναράδων στο χάνι, το λεγόμενο Μαχμούτ-Πασά. Αργότερα όμως, επεθύμησε τέρψεις και ηδονές, εγκατέλειψε την τέχνη του και προσλήφθηκε στα βασιλικά καράβια, όπου ξεφάντωνε με τους Τούρκους φίλους του.

Αυτοί οι φίλοι του όμως, τον συκοφάντησαν ότι αρνήθηκε τον Χριστό και ομολόγησε τη θρησκεία τους. Φοβισμένος ο Αυξέντιος εγκατέλειψε τα καράβια και αφού αγόρασε μια βάρκα, έκανε τον βαρκάρη. Μετανιωμένος όμως για τα προηγούμενα σφάλματα του, θέλησε να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Τυχαία τότε, συνάντησε τον Σύγκελλο της Μεγάλης Εκκλησίας Γρηγόριο Ξηροποταμηνό και εξομολογήθηκε τον πόθο του. Αργότερα, τον συνάντησαν στον δρόμο ναυτικοί του στόλου, τον αναγνώρισαν και τον οδήγησαν στον κριτή.

  Ιωάννου αρχιεπισκόπο12 Νοεμβρίου , Αλεξανδρείας και Λέοντος πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Μαρτύρων Αντωνίου Γερμανού και Νικηφόρου, Αρσακίου

Στο κριτήριο ο Αυξέντιος, παρά τα σκληρά βασανιστήρια, ομολόγησε πώς είναι χριστιανός. Έτσι τον φυλάκισαν στο Πασά – Καπισί. Στη φυλακή αυτή, ο Σύγκελλος Γρηγόριος τον επισκέφθηκε και τον ενθάρρυνε να σταθεί ανδρείος μπροστά στους άπιστους. Ανακρινόμενος και πάλι ο Αυξέντιος επέμενε λέγοντας: “Εγώ χριστιανός γεννήθηκα και χριστιανός θέλω ν’ αποθάνω”. Τότε τον καταδίκασαν σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Τον αποκεφάλισαν στις 25 Ιανουαρίου 1720 στην Κων/πολη. Ή κάρα του Άγιου σώζεται στη Μονή Ξηροποτάμου.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΤΟΣ ηγούμενος Μονής Πουπλίου

Τον όσιο αυτό αναφέρει ο Θεοδώρητος Κύρου. Σύμφωνα λοιπόν με τα γραφόμενά του, ο όσιος αυτός, αφού έγινε ηγούμενος της Μονής Πουπλίου (βλ. σχετικά για τον όσιο Πούπλιο, αυτή τη μέρα, πιο πάνω), και αφού έζησε όσιακά, απεβίωσε ειρηνικά.

 

[Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ]

Ίσως πρόκειται για την Ίδια μ’ αυτή της 1ης Σεπτεμβρίου.

 

http://www.pigizois.net/

Αφήστε μια απάντηση