5 παράγοντες που αυξάνουν το σωματικό βάρος


5 παράγοντες που αυξάνουν το σωματικό βάρος πέρα από το φαγητό και τα γλυκά

Κατά τη διάρκεια γιορτών, αργιών, διακοπών –ακόμη και τα Σαββατοκύριακα- έχει διαπιστωθεί (και εδώ δεν χρειάζεται ειδική επιστημονική έρευνα) ότι αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, κιλά που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών, δημιουργώντας σοβαρότερα ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ωστόσο, και σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους και δεν έχουν να κάνουν με τις άστατες διατροφικές μας συνήθειες ή με την αγάπη για τα γλυκά και τα «τσιμπολογήματα», όπως (με τη σειρά τους) αγαπούν να τα αποκαλούν διαιτολόγοι και λοιποί ειδικής της διατροφής.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, που απορρυθμίζει ακόμη και ένα προσεγμένο διατροφικό πρόγραμμα ή τι άλλο για την ακρίβεια μπορεί να βγάλει εκτός πλάνου ακόμη και κάποιον που εύκολα πειθαρχεί σε ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο;

Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν 7 παράγοντες –οι περισσότεροι ενταγμένοι στην καθημερινότητα μας- που ξεχνάμε και, όμως, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε υγιή επίπεδα.

Έλλειψη ύπνου

Δεν είναι μόνο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του 8ωρου ύπνου. Συνήθως, τότε οι ορμόνες εργάζονται για να αποκαταστήσουν φθορές του οργανισμού.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Με το να μην κοιμόμαστε τις ώρες που χρειάζεται το σώμα για να αποκαταστήσει αυτές τις φθορές, το αναγκάζουμε να λειτουργήσει διαφορετικά: ο οργανισμός πείθεται ότι έχει ανάγκη ενέργειας από μη ενδεδειγμένες πηγές (φαγητό, γλυκά, κ.λπ), η ορμονική ισορροπία απορρυθμίζεται πλήρως και κάπως έτσι, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε εντατικά ή βρισκόμαστε σε δίαιτα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος.

  Υγιεινό πρωινό που θα σας αποτοξινώσει και θα ενισχύσει την καύση λίπους στον οργανισμό σας

Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους παρατεταμένης αποχής από τον ύπνο, παρά τη σωματική κόπωση, συνήθως βάζουμε κιλά, παρά το αντίθετο.

Υψηλά επίπεδα άγχους

Αγχώδεις διαταραχές, αλλά και μακρές περίοδοι άγχους επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, το οποίο δίνει τη δική του μάχη για να προστατεύσει τον οργανισμό, εκκρίνοντας μεγαλύτερες ποσότητες της συγκεκριμένης ορμόνης.

Ωστόσο, η κορτιζόλη καταστρέφει τους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και εκκινεί τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους, συνήθως γύρω από την κοιλιά.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας, ήδη από 2010 επισημαίνονται οι συνέπειες της νόσου στο σωματικό βάρος. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στην ίδια έκθεση τονίζεται η επιρρέπεια ατόμων με κατάθλιψη στην αύξηση του βάρους τους.

Κακή ενυδάτωση

Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι.

Και ο λόγος δεν είναι ο μύθος περί εύκολης απώλειας κιλών, αλλά το γεγονός ότι το νερό –μια επαρκής ποσότητα του για τον κάθε οργανισμό- διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος και διευκολύνει τον μεταβολισμό στην αποβολή των μη θρεπτικών στοιχείων από το σώμα.

Πεπτικό σύστημα μειωμένης κινητικότητας

Το εντερικό μας σύστημα δεν είναι επιφορτισμένο μόνο με την πέψη της τροφής και την αποβολή όσων δεν χρειάζεται το σώμα. Είναι η πύλη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αν υπάρχουν διαταραχές ή άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αυτομάτως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας και το σώμα τείνει να δυσκολεύεται να χάσει ή να διατηρήσει βάρος, ενώ πολύ συχνά είναι ο παράγοντας που το αυξάνει.

  Χρόνια Πολλά!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Με στοιχεία από American Journey of Public Health, Guardian


ΠΗΓΗ

%d