Κόλπα για να αντέξετε τη ζέστη χωρίς κλιματιστικό

Κόλπα για να αντέξετε τη ζέστη χωρίς κλιματιστικό

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και επίσημα, το ίδιο και οι καύσωνες. 

Όλοι τη βγάζουμε ανεμιστήρες και κλιματιστικό, όμως υπάρχουν λύσεις και κόλπα για να επιβιώσουμε και χωρίς αυτά.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Α. Νερό, όχι απλά για να το πίνουμε

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το σώμα μας “εισπράττει” τη θερμότητα από τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και τα αυτιά, έτσι λοιπόν, όταν κρατάτε δροσερά κάθε ένα από αυτά τα σημεία του σώματός σας, μπορείτε να δροσιστείτε αποτελεσματικά και στο υπόλοιπο σώμα σας.

1. Πίνετε συχνά νερό. Θα κρατήσετε δροσερό τον οργανισμό σας, εάν είστε καλά ενυδατωμένοι.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να πίνετε όλο το καλοκαίρι 200-300 γραμμάρια νερό, τουλάχιστον κάθε μία ώρα, προσθέτοντας ίσως φύλλα μέντας, ή πορτοκαλιού, λεμονιού ή φέτες αγγουριού. Θα σας φανεί πιο εύκολο και ευχάριστο να πίνετε περισσότερο νερό, εάν έχει γεύση και άρωμα.

2. Ψεκάστε τον εαυτό σας με δροσερό νερό

Γεμίστε μια φιάλη ψεκασμού με δροσερό νερό και ρυθμίστε το να πέφτει σε λεπτές σταγόνες. Πολύ καλά αποτελέσματα, έχουν επίσης και οι ανεμιστήρες με σταγονίδια νερού. Το νερό εξατμίζεται στο δέρμα σας, δίνοντάς σας μια στιγμιαία αίσθηση ψύξης.

3. Καταψύξτε ένα μαντήλι 

και βάλτε το στο λαιμό, το μέτωπό σας, τα χέρια ή τα πόδια

4. Περάστε με κρύο νερό τους καρπούς, 

τον λαιμό, το εσωτερικό μέρος των αγκώνων και πίσω από τα γόνατά σας, για 10 δευτερόλεπτα στο κάθε σημείο. Αυτό θα μειώσει τη θερμοκρασία σας για λίγη ώρα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

5. Βρέξτε τα μαλλιά σας. 

Τα βρεγμένα μαλλιά δροσίζουν το σώμα σας.

  Πολλές-Πολλές Ευχές!!!!

Η εξάτμιση του νερού θα δροσίσει το κεφάλι σας, ενώ μπορείτε να φορέσετε κι ένα μαντήλι ή μπαντάνα βρεγμένη με νερό.

6. Γεμίστε την μπανιέρα σας 

με δροσερό νερό και μπείτε μέσα.

Αν δεν έχετε αυτή τη πολυτέλεια, θα μπορούσατε επίσης να βάλετε για αρκετή ώρα τα πόδια σας μέσα σε ένα κουβά ή λεκάνη με κρύο νερό.

7. Πηγαίνετε για μπάνιο 

και χαλαρώστε.

Μια βουτιά στο νερό θα σας δροσίσει πάρα πολύ. Οι βρεφικές πισίνες μπορεί να αποδειχθούν ιδανική λύση για τα πόδια σας.

Β. Κρατείστε δροσερό στο σπίτι σας το καλοκαίρι

1. Κλείστε τις περσίδες ή τις κουρτίνες 

σε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας, για να εμποδίσετε τις ακτίνες του ήλιου. (Να στρέψετε τις περσίδες προς τα κάτω, ώστε να βλέπετε το έδαφος όταν κοιτάτε από μέσα προς τα έξω, κι όχι προς τον ταβάνι).

2. Κρατήστε κλειστά και όλα τα παράθυρα 

και τις εξωτερικές πόρτες καθ ‘όλη τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης και ειδικά αν ο ήλιος χτυπά απευθείας πάνω στο σπίτι σας,. Αν είναι ανάγκη στην πολύ μεγάλη ζέστη, κρατήστε τα όλα κλειστά μέχρι να πέσει το βράδυ.

3. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, 

μπορείτε να καλύψετε τα τζάμια σας με αυτοκόλλητο φιλμ σκίασης (όπως έχουν τα αυτοκίνητα), τα οποία μπορούν να κρατήσουν σκοτεινά τα δωμάτιά σας και άρα πιο δροσερά.

4. Ανοίξτε τα παράθυρα τη νύχτα. 

Ανοίξτε τα κεντρικά παράθυρα του σπιτιού σας, έτσι ώστε ο νυχτερινός αέρας να δροσίζει όλο το βράδυ το εσωτερικό του σπιτιού σας και αφήστε – αν είναι δυνατόν – όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές (ακόμη και τα φύλλα της ντουλάπας και τα ντουλάπια της κουζίνας).

  Καλημέρα και Καλή Τετάρτη σε όλο τον κόσμο!

5. Φροντίστε το πρωί να σηκωθείτε νωρίς 

και να κλείσετε εγκαίρως τα παράθυρα
και τις περσίδες, πριν το ηλιακό φως αρχίσει και πάλι να “χτυπά” το σπίτι σας. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε το σπίτι πολύ νωρίς, ακόμα και στις 5 ή 6 τα ξημερώματα.

6. Δροσίστε το σπίτι σας με ανεμιστήρες. 

Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα οροφής, κι αν το σπίτι σας έχει πολλά επίπεδα, έναν ανεμιστήρα οροφής στον επάνω όροφο ή έναν ανεμιστήρα σοφίτας, ώστε να τραβήξει τη θερμότητα που συγκεντρώνεται στα πάνω δωμάτια και να την προωθήσει προς τα έξω.

7. Απενεργοποιήστε όλες τις πηγές θερμότητας. 

Μην χρησιμοποιείτε ή ελαχιστοποιήστε τη χρήση του φούρνου ή την ηλεκτρική κουζίνα σας για το μαγείρεμα. Καταναλώνετε κρύα φαγητά ή χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων ή μια υπαίθρια ψησταριά για το μαγείρεμα των γευμάτων σας .Απενεργοποιήστε τους λαμπτήρες, τον υπολογιστή σας και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γ. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

1. Αποφύγετε τις ώρες που καίει υπερβολικά ο ήλιος.

2. Φορέστε ρούχα από φυσικές ίνες, υφάσματα από βαμβάκι, μετάξι, ή λινό, αντί για υφάσματα από πολυεστέρα, ρεγιόν ή άλλες τεχνητές ίνες. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ακόμα καλύτερα λευκά

3. Περπατήστε ξυπόλητοι. Βγάλτε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας, ειδικά τις ημέρες που – εκτός από τον καύσωνα – έχει και υγρασία.

4. Αποθηκεύστε τον καταψύκτη σας παγωμένα ψιλοκομμένα αρωματικά φρούτα ή παγάκια από χυμούς φρούτων, όπως από καρπούζι, ανανά ή λεμόνια. Η κατανάλωσή τους στον καύσωνα μπορεί να είναι μια νόστιμη και δροσιστική εμπειρία.

  28 Ιουλίου 2018 🌹🌹🌹Σήμερα γιορτάζουν οι: Ακάκιος, Κάχι, Κάκι, Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα, Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς, Τίμων, Τίμος, Τιμόνα, Τιμόνη, Τίμα, Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια, Χρυσοβαλάντης, Βαλάντης, Βαλάντος, Χρυσοβαλάντος, Χρυσοβαλάντω, Χρυσοβαλάντου, Χρυσοβαλαντία, Βαλάντα, Βαλάντω

5. Χρησιμοποιήστε μέντα. Η μέντα αναζωογονεί το δέρμα και αφήνει μια ωραία αίσθηση δροσιάς. Δοκιμάστε μερικά προϊόντα από μέντα για να δροσίσετε το δέρμα σας, όπως λοσιόν από μέντα, κάντε ντους με σαπούνι μέντας, χρησιμοποιήστε κομπρέσες ποδιών ή άλλα προϊόντα που περιέχουν μέντα.

6. Χρησιμοποιήστε μαξιλαροθήκες και σεντόνια από μετάξι ή σατέν ή βαμβακερά υφάσματα.Θα σας βοηθήσουν να κάνετε ανάλαφρο, δροσερό ύπνο.

iatropedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *