Μιμόζα η ντροπαλή -Το περίεργο φυτό που δεν θέλει να το αγγίζουν

Μιμόζα η ντροπαλή

Μιμόζα η ντροπαλή

 

Υπάρχει ένα φυτό που είναι λίγο πιο ξεχωριστό από τα άλλα.

Όχι, επειδή είναι πιο όμορφο ή… πιο άσχημο, αλλά γιατί είναι ένα φυτό που μαθαίνει και θυμάται. Το όνομά του Mimosa pudica, Ντροπαλή Μιμόζα ή Μιμόζα «μη μου άπτου».

 

Πρόκειται για ένα φυτό θαμνώδες, που ανήκει στην οικογένεια των μπιζελιών (Pea family, Leguminosae) και κατάγεται από τη Βραζιλία, την Ινδία και το Εκουαδόρ. Μπορεί να υπάρχουν πολυάριθμα είδη του φυτού, ωστόσο μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται. Διαθέτει αγκαθωτό μίσχο και λεπτά φύλλα, ενώ τα άνθη του σχηματίζουν μικρές μπάλες συνήθως σε ροζ ή μωβ χρώμα.

Η Μιμόζα «μη μου άπτου» έχει ευαισθησία σε κάθε άγγιγμα με αποτέλεσμα να διπλώνεται κάθε φορά που κάποιος την αγγίζει, όπως φαίνεται και σε βίντεο του haanity. Μάλιστα, εάν την αγγίξουν με περισσότερη δύναμη, οι μίσχοι της πέφτουν.

Οι κινήσεις αυτές ονομάζονται σεισμογενείς μετακινήσεις οι οποίες προκαλούνται όταν περιοχές των φυτικών κυττάρων χάνουν την ωσμωτική πίεση, τη δύναμη, δηλαδή, που ασκείται στα κυτταρικά τοιχώματα από το νερό. Οταν, λοιπόν, χάνεται η πίεση το φυτό «λυγίζει».

 

 

Το φυτό με μνήμη

Παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία αναφέρει ότι η Μιμόζα «μη μου άπτου» ανήκει στα φυτά που μπορούν να «θυμηθούν αυτό που είχαν μάθει επί αρκετές εβδομάδες, ακόμη και όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είχαν αλλάξει».

Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τον μηχανισμό, εκτιμούν ότι σχετίζεται με ένα δίκτυο του οποίου η λειτουργία προσομοιάζει με εκείνη που εμπλέκεται στη διαδικασία μνήμης των ζώων.

  ΑΛΟΗ…»ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ»

 

iefimerida

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση