Ποιες σημαντικές βιταμίνες θα σας σώσουν καθώς μεγαλώνετε

Ποιες σημαντικές βιταμίνες θα σας σώσουν καθώς μεγαλώνετε

Ποιες σημαντικές βιταμίνες θα σας σώσουν καθώς μεγαλώνετε

 

Οι διατροφικές ελλείψεις είναι αρκετά συχνές μεταξύ των ηλικιωμένων.

Αν ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας έχει κακή διατροφή, ακόμα και για λιγότερο από ένα χρόνο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών B και C.

Αν αυτό συμβεί για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου τότε μπορεί να τον οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών A, D, E και Κ, καθώς και Β12.

Οι συχνές στις μεγάλες ηλικίες χρόνιες παθήσεις, καθώς και η χρήση φαρμάκων διακυβεύουν περαιτέρω τη θρεπτική κατάσταση των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ελλείψεις βιταμινών, ακόμα και μεταξύ εκείνων των ηλικιωμένων που υποστήριξαν πως έπαιρναν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα σε καθημερινή βάση.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ποιες είναι οι κύριες βιταμίνες για τους ενήλικες, ιδιαίτερα για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που θα πρέπει να τις παίρνουν σε καθημερνή βάση.

 

Ποιες σημαντικές βιταμίνες θα σας σώσουν καθώς μεγαλώνετε

 

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Α

 

1. Βιταμίνη Α:

Ενα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου και την ανοσοποιητική λειτουργία, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η έλλειψή της είναι μάλλον ασυνήθιστη.

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά που περιέχουν καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένων του βήτα καροτένιου ή της προβιταμίνης Α, σε οργανικά κρέατα, στρείδια και σκουμπρί συνιστάται, ώστε να μην αισθανθούν οι ηλικιωμένοι την έλλειψή της.

 

2. Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη):

Απαραίτητη για την πέψη των υδατανθράκων, για ένα υγιές νευρικό σύστημα, ισχυρούς μύες και καλή λειτουργία της καρδιάς. Η ανεπάρκειά της εμφανίζεται μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, με χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέας και δημητριακά.

  Μηλόξυδο και μέλι προκαλούν «σεισμό» στον οργανισμό μας

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειάς της περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, απάθεια, αδυναμία, σύγχυση και απώλεια όρεξης.

 

3. Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη):

Είναι σημαντική για τη σύνθεση των αμινοξέων και των λιπαρών οξέων, καθώς και για την επισκευή των ιστών. Η ανεπάρκειά της εμφανίζεται μαζί με τις άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο στο στόμα και τη γλώσσα, σκασμένα χείλη, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και νευρικότητα.

 

4. Βιταμίνη Β6:

Κρίσιμη για το μεταβολισμό αμινοξέων και βασικών λιπαρών οξέων και για το σχηματισμό νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Η ανεπάρκειά της εμφανίζεται μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σε άτομα με άνοια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειάς της περιλαμβάνουν νευρικότητα, αϋπνία, ζάλη, σύγχυση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Καλές πηγές τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν η μπανάνα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και το αβοκάντο.

 

5. Φυλλικό οξύ:

Παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ανεπάρκεια εμφανίζεται συχνά με την κακή διατροφή, τον αλκοολισμό και ορισμένα φάρμακα.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κατάθλιψη και αναιμία. Διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο χυμός πορτοκαλιού, το συκώτι και τα όσπρια.

Βιταμίνη Β12
Βιταμίνη Β12

6. Βιταμίνη Β12:

Σημαντική για την αποτελεσματική χρήση των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, συμβάλλει στη διατήρηση ενός κανονικού νευρικού συστήματος, ενώ βοηθά το σώμα να σχηματίσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Διασπά την ομοκυστεΐνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η ανεπάρκειά της μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη απορρόφηση (κάτι που συμβαίνει στο 15% των ηλικιωμένων), σε μια λοίμωξη γνωστή ως «ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού» στο στομάχι, στη γαστρική εκτομή, ή σε μιακροχρόνια χρήση θεραπείας καταστολής οξέων (π.χ. αναστολείς της αντλίας πρωτονίων).

  Αρρώστησες; Τι να φας για να νιώσεις αμέσως καλύτερα

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειάς της περιλαμβάνουν αναιμία, μούδιασμα στα άκρα, δυσκολία στο περπάτημα, διανοητική σύγχυση ή ακόμα και άνοια.

 

7. Βιταμίνη C:

Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντική για την ανακύκλωση της βιταμίνης Ε, έχει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου. Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C, σχετίζεται με απώλεια μνήμης, ασθένειες των πνευμόνων, γεροντικό καταρράκτη, καρκίνο, σκλήρυνση των αρτηριών.

Η ανεπάρκειά της είναι πιο συχνή στα γηροκομεία. Ανταποκρίνεται, ωστόσο, άμεσα σε αυξημένη πρόσληψη φρούτων, χυμών φρούτων, λαχανικών ή συμπληρώματα βιταμινών.

 

Ποιες σημαντικές βιταμίνες θα σας σώσουν καθώς μεγαλώνετε
Βιταμίνη D

 

8. Βιταμίνη D:

Παράγεται από την έκθεση στον ήλιο. Οι διαιτητικές πηγές περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια και γαρίδες. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, λειτουργική ανεπάρκεια και αύξηση των καταγμάτων και οι πτώσεις.

 

medinova

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *