Να τι θα τρώμε το 2050…

Να τι θα τρώμε το 2050

Να τι θα τρώμε το 2050

 

Σε λίγες δεκαετίες από σήμερα, εκεί γύρω στο 2050, τα τρόφιμα και το νερό δεν θα φτάνουν και για τα δέκα δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη,

εκτός εάν γίνει μια νέα αγροτική επανάσταση και αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες του δυτικού ανθρώπου.

 

Όλα αυτά, σύμφωνα με μία νέα, πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS.

Κρέας κάθε μέρα; Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες;

Τουλάχιστον 2000 θερμίδες κάθε μέρα για κάθε ενήλικα; Παχυσαρκία; Χμμ. Το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο ούτε για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ούτε για τον πλανήτη: Οι πόροι του δεν είναι ανεξάντλητοι, κάτι που αχνοφαίνεται καθημερινά.

Το μέλλον όμως δεν είναι ευοίωνο.

Σήμερα, η παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει το 40% των χρήσεων γης, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού, που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες.

Τα πράγματα όμως θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν το 2050, τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια άτομα που θα κατοικούν στον πλανήτη μας θα έχουν αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα κατά περίπου 60%.

Επιπλέον, μέχρι το 2050 η παγκόσμια ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 55%, ενώ για ενέργεια κατά 80%.

Η κλιματική αλλαγή, οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες και ο υπερπληθυσμός της Γης, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση καινοτόμων και ριζοσπαστικών συνηθειών, επισημαίνει η έρευνα της UBS, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του γήινου οικοσυστήματος (σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο) και η υγεία και η ευημερία του πλανήτη.

Με τη συνεχή συρρίκνωση των φυσικών πόρων, όμως, εντείνεται η πρόκληση για το πώς θα τρέφεται ο διαρκώς αυξανόμενος αστικοποιημένος πληθυσμός, χωρίς την περαιτέρω καταστροφή της γης και, βέβαια, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

  Απίστευτο βίντεο με τολμηρή χελώνα που παλεύει με έναν καρχαρία και τον νικάει (video)

Όλα αυτά κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να υιοθετήσουμε καινοτόμες τακτικές στον τρόπο παραγωγής των τροφίμων, καθώς και νέες καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής (ψηφιακές και μηχανικές), οι καθετοποιημένες καλλιέργειες, η υδατοκαλλιέργεια και η κατανάλωση φυκών, η πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές και άλλα φοβερά και τρομερά που είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν το σύμπαν της τροφής, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην έρευνα υπάρχουν ολόκληρα κεφάλαια για τα νέα είδη τροφίμων που θα προκύψουν μέσω της βιοτεχνολογίας, αλλά και την τρισδιάστατη εκτύπωση φαγητού (3D food printing).

Μια τεράστια συζήτηση για τη διατροφή μόλις άνοιξε, μείνετε συντονισμένοι…

 

Να τι θα τρώμε το 2050

truelife.gr    newsitamea.gr

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *