ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

 

Γιορτάζουμε σήμερα 4 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερόθεου του Αρεοπαγίτου, του πρώτου Επισκόπου Αθηνών, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν φιλόσοφος και ένας από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου.

 

Αφού δέχτηκε και διδάχτηκε την πίστη του Χριστού από τον Απόστολο Παύλο, χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Μαθητής του υπήρξε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο οποίος στα συγγράμματά του πλέκει εγκώμια για τον δάσκαλό του.

Εκοιμήθει ειρηνικά σε βαθιά γεράματα, μετά από πολύχρονη ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα. Η Τίμια Κάρα του φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος στην Ι.Μ. Αγίου Παύλου, καθώς και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Μ. Γαλανός στο Συναξαριστή του αναφέρει ότι, είναι αδύνατο να διδάχτηκε από τον Απόστολο Παύλο ο Ιερόθεος πρώτος τη χριστιανική πίστη, διότι οι Πράξεις βεβαιώνουν ότι πρώτος πίστεψε με τη διδασκαλία του Απόστόλου Παύλου ο Διονύσιος.

Γι’αυτό λοιπόν λογικότερο είναι να δεχτούμε, ότι μάλλον ο Ιερόθεος πίστεψε μετά του Διονυσίου και απ’αυτόν διδάχτηκε, αφού έφυγε από την Αθήνα ο Απόστολος Παύλος.

Αλλά όπως και αν έχουν τα πράγματα, βέβαιο είναι ότι ο Ιερόθεος ήταν άνθρωπος μεγάλης κοινωνικής παιδείας, χειροτονήθηκε πρώτος Επίσκοπος Αθηνών και εργάστηκε για το ποίμνιό του με πίστη και πολύ ζήλο. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, ο Ιερόθεος ήταν παρών και κατά την κοίμηση της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΙΕΡΟΘΕΟΣ: ο ηγιασμένος από τον Θεό.

 

  Εορτολόγιο: Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Απολυτίκιο:

Του Παύλου ηλίευσαι, ταις θεηγόροις πλοκαίς, κα? όλος γεγένησαι, ιερωμένος Θεώ, σοφέ Ιερόθεε συ γαρ φιλοσοφίας, ταις ακτίσιν εκλάμπων, ώφθης θεολογίας, ακριβούς υποφήτης δι’ ης μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.

 

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

vimaorthodoxias.gr/

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *