9 βότανα και μπαχαρικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για αλάτι

βότανα και μπαχαρικά να χρησιμοποιήσεις αντί για αλάτι

Αν ελέγξετε τις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων, στα περισσότερα θα δείτε υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. 

Επίσης στα περισσότερα σπίτια θα δείτε μία αλατιέρα σε περίοπτη θέση ή στη μέση του τραπεζιού.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να είναι ευσυνείδητοι σχετικά με την πρόσληψη αλατιού, τότε πολλές φορές φτάνουν στο άλλο άκρο με φάρμακα και υποκατάστατα καλίου, τα οποία θα πρέπει να επίσης να χρησιμοποιούνται με περιορισμούς.

Ένας καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά που μπορεί να μην έχουν την ίδια γεύση με το αλάτι, αλλά έχουν γεύσεις που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε γιατί θεωρούσατε το αλάτι τόσο σημαντικό στη διατροφή σας.

9 βότανα και μπαχαρικά να χρησιμοποιήσεις αντί για αλάτι

1. Μαϊντανός : 

Πολλοί θεωρούν μαϊντανό ως μία όμορφη γαρνιτούρα, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη για τα πιάτα σας. Τους δίνει μια πιο φρέσκια γεύση συνολικά και μπορεί να βοηθήσει να αναδειχθεί η γεύση των άλλων μπαχαρικών.

Το αντικαρκινικό όσπριο που ρίχνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση

2. Φασκόμηλο : 

Το φασκόμηλο είναι ένα πολύ αρωματικό και με ξυλώδη γεύση βότανο που τα αρώματά του είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο μαγείρεμα. Το χρησιμοποιούμε συχνά σε πιάτα με χοιρινό, σε συνδυασμούς με πατάτες και τυρί.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3. Κoρίανδρος ή κόλιανδρο : 

Χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα αλλά και σε πολλά μεξικάνικα πιάτα. Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να αντιληφθούν διαφορετικά τη γεύση του κόλιανδρου.

Αυτοί που τους αρέσει να λένε ότι έχει μια αναζωογονητική γεύση όπως λεμονιού ή λάιμ, ενώ σε όσους δεν αρέσει να έχουν μια ισχυρή αποστροφή προς τη γεύση και την οσμή του, παρομοιάζοντας την με εκείνη του σαπουνιού. Δοκιμάστε το και δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

  15/08/2018: Κοίμησις της Θεοτόκου

4. Βασιλικός : 

O βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα και χρησιμοποιείται πολύ στην ιταλική κουζίνα. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή φαρμακευτική ως βότανο καθώς πιστεύεται πως είναι καλό διουρητικό και καταπραΰνει το στομαχόπονο και το πονοκέφαλο.

Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας του βασιλικού, το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου.

5. Κανέλα : 

Η κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά μπαχαρικά, ειδικά σε χώρες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και άλλα μέρη της Ασίας. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του αλατιού καθώς έχει την ικανότητα να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και βοηθάει επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.

6. Κάρδαμο : 

Το κάρδαμο είναι ένα πολύ γνωστό υποκατάστατο του άλατος καθότι η γεύση του είναι διαφορετική από τις παραπάνω επιλογές και μάλιστα πολύ ισχυρή.

7. Πιπέρι καγιέν : 

Οι κόκκινες πιπεριές τσίλι ή αλλιώς καγιέν είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο επίσης. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ισπανική, Μεξικάνικη και Ινδική κουζίνα και δίνει μία ζεστή και πικάντικη γεύση.

8. Φύλλα δάφνης : 

Tα φύλλα δάφνης προσθέτουν γεύση στα όσπρια αλλά και στα φαγητά με βάση το κρέας. Είναι ένα συστατικό που μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη γεύση των τροφίμων. Αρκεί μόνο να σκεφθείτε τι γεύση θα είχαν παραδοσιακά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας όπως οι φακές και το κοκκινιστό χωρίς την προσθήκη δαφνόφυλλων.

Το λαχανικό που επαναφέρει την όραση, μειώνει το ηπατικό λίπος και αποτρέπει την απόφραξη του παχέος εντέρου!

9. Θυμάρι : 

To θυμάρι ή αλλιώς θρούμπι είναι το φυτό των μεσογειακών χωρών που μπαίνει σε διάφορα φαγητά και ως αρωματικό αλλά και λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων που έχει.

  Η σαλάτα για αδυνάτισμα, καρκίνο, καρδιά, δέρμα και να κατεβάζει το ζάχαρο;;;;; Και όμως.. ΝΑΙ !!!!!

Προσοχή

Όλες οι παραπάνω επιλογές μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σερ καλύτερη υγεία .


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μην ξεχνάτε όμως ότι όλα τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή καθώς η συνεχής και αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *