Γιατί δεν πρέπει να βάζεις πάγο όταν τραυματίζεσαι

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις πάγο όταν τραυματίζεσαι

Κι όμως είναι μύθος…

Ξέχασε αυτά που ήξερες. Η συζήτηση για το αν θα πρέπει να μπει πάγος ή όχι στους τραυματισμούς μεταξύ των ειδικών πάντα προκαλεί θερμά επεισόδια.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Όμως τα ερευνητικά στοιχεία είναι σαφή: ο πάγος τελικά δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος κατά τη θεραπεία των τραυματισμών.

Ο πάγος μπορεί να ελέγχει τον πόνο, αλλά η ανακούφιση του πόνου διαρκεί μόνο 20-30 λεπτά και έχει αρνητικές παρενέργειες στην επούλωση. Δες τους 6 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να βάζεις πάγο όταν τραυματίζεσαι.

Αν τραυματίστηκες σταμάτα την άσκηση. Ανύψωσε το τραυματισμένο μέρος για να χρησιμοποιήσεις τη βαρύτητα προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις το οίδημα.

Εάν ο τραυματισμός περιορίζεται σε μυς ή σε άλλο μαλακό ιστό, ένας γιατρός ή προπονητής μπορεί να εφαρμόσει έναν επίδεσμο συμπίεσης.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή πάγου σε τραυματισμό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πάγο για 10 λεπτά, να το αφαιρέσεις για 20 λεπτά και να επαναλάβεις την εφαρμογή 10 λεπτών μία ή δύο φορές.

6 τροφές που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα μας!!

Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσεις πάγο περισσότερο από έξι ώρες αφότου τραυματίστηκες. Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός, ακολούθησε τις συμβουλές του γιατρού σου σχετικά με την αποκατάσταση


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις γιατί δεν πρέπει να βάζεις πάγο στα τραύματα:

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις πάγο όταν τραυματίζεσαι

Αν και ο πάγος βοηθά να αντιμετωπιστεί άμεσα ο πόνος, ωστόσο δεν εξουδετερώνει εντελώς τη φλεγμονή, κάτι που στην περίπτωση διαστρέμματος είναι χρήσιμο για να προχωρήσει η διαδικασία της επούλωσης.

Η φλεγμονή είναι η πρώτη φυσιολογική διαδικασία που ξεκινά το σώμα για την επισκευή του τραυματισμένου ιστού. Δεν μπορεί να αποκαταστηθεί ο τραυματισμένος ιστός χωρίς φλεγμονή.

  Ένα φρούτο για όλα: καρκίνο, διαβήτη, μνήμη και χοληστερίνη

Ο πάγος περιορίζει τη ροή του αίματος και εμποδίζει τα φλεγμονώδη κύτταρα να φθάσουν στον τραυματισμένο ιστό. Τα αιμοφόρα αγγεία “κλείνουν” για πολλές ώρες μετά την εφαρμογή του πάγου.

Ο πάγος περιορίζει τη ροή του αίματος και εμποδίζει τα φλεγμονώδη κύτταρα να φθάσουν στον τραυματισμένο ιστό

Ο πάγος επιβραδύνει τη δύναμη, την ταχύτητα και τον συντονισμό των μυών.

Έρευνα στην ιατρική βιβλιογραφία βρήκε 35 μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της ψύξης και οι περισσότερες ανέφεραν ότι αμέσως μετά την ψύξη υπήρξε μείωση της ισχύος, της ταχύτητας και της ευκινησίας.

Ο πάγος επιβραδύνει τη δύναμη, την ταχύτητα και τον συντονισμό των μυών

Ο πάγος δεν διευκολύνει την ομαλή ευθυγράμμιση των κολλαγόνων ινών. Όπως αναφέρει και ο φυσικοθεραπευτής Μάνος Αδράμης

Χοληστερόλη: Τι να τρώτε για να τη ρίξετε – Ενδεικτικό διαιτολόγιο!!

“Οι κολλαγόνες ίνες του τένοντα έχουν κυματοειδή μορφή και γίνονται παράλληλες μεταξύ τους με την εναπόθεση φορτίου επάνω τους. Η υπερβολική επιβάρυνση προκαλεί μικροτραυματισμούς στις κολλαγόνες ίνες λόγω της καταστροφής στις εγκάρσιες γέφυρες που τις συνδέουν.

Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιασθεί φλεγμονή ενώ εάν τα φορτία αυξηθούν σημαντικά μπορεί να συμβεί και ρήξη του τένοντα.

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις πάγο όταν τραυματίζεσαι

Η National Athletic Trainers Association σχετικά με τη διαχείριση των διαστρεμμάτων σε αστραγάλους διαπίστωσε ότι για τις θεραπείες πάγου υπάρχουν λίγα ή κακά αποδεικτικά στοιχεία.

 για τις θεραπείες πάγου υπάρχουν λίγα ή κακά αποδεικτικά στοιχεία

Το πρήξιμο – ένα υποπροϊόν της φλεγμονώδους διαδικασίας – πρέπει να μειωθεί από την τραυματισμένη περιοχή. Στο οίδημα, ο πάγος δεν βοηθά τη μετακίνηση του υγρού από την περιοχή όπου συσσωρεύεται.

Για να φύγει το οίδημα χρειάζεται λεμφική παροχέτευση. Ο δε πάγος έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει τη λεμφική παροχέτευση. Στο βιβλίο Iced! The Illusionary Treatment option του Gary Reinl περιγράφεται το εξής πείραμα: πάρε δύο σωληνάρια οδοντόπαστας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

  gif γενεθλίων.

Το ένα βάλτο στον πάγο για 20 λεπτά ενώ το άλλο ζέστανέ το στους 30 βαθμούς. Ποιο σωληνάριο θα μπορέσεις να αδειάσεις μετά πιο εύκολα;

Στο οίδημα, ο πάγος δεν βοηθά τη μετακίνηση του υγρού από την περιοχή όπου συσσωρεύεται

Τα φλεγμονώδη κύτταρα απελευθερώνουν μια ορμόνη γνωστή ως IGF-1 (Insulin Growth Factor – 1), η οποία παράγεται κυρίως στο ήπαρ από τη μετατροπής της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης

HGH (Human Growth Hormone). Η IGF-1 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανάρρωση των μυών μετά από τραυματισμό, έντονη σωματική δραστηριότητα ή θλάση.

Πέρα από το ότι οι μύες αναρρώνουν γρηγορότερα όταν τα επίπεδα του IGF-1 στο αίμα είναι υψηλά, αλλά τείνουν επίσης να είναι ισχυρότεροι και υγιέστεροι από ποτέ. Η εφαρμογή του πάγου αναστέλλει την απελευθέρωση του IGF-1.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  Ratpack.gr

Newsitamea.gr

truelife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *