Τι είναι η Διαλειμματική Γυμναστική – Πώς μας βοηθάει

Τι είναι η Διαλειμματική Γυμναστική - Πώς μας βοηθάει

Τι είναι η Διαλειμματική Γυμναστική – Πώς μας βοηθάει

 

Ας το πάρουμε από την αρχή, εξηγώντας τι είναι η «διαλειμματική γυμναστική»

Είναι ένα είδος άσκησης στο οποίο υπάρχουν εναλλαγές ανάμεσα σε έντονη και χαλαρή γυμναστική.

Μπορείς να προσαρμόσεις το βαθμό δυσκολίας της άσκησης ανάλογα με το πόσο αντέχει το σώμα σου. Μπορείς να εναλλάσσεις την ένταση και τη διάρκεια σύμφωνα με το πόσο μπορείς να «στρεσάρεις» τον οργανισμό σου.

 

Τρόποι εφαρμογής

Μπορείτε να κάνετε διαλειμματική γυμναστική με οποιοδήποτε όργανο καρδιαγγειακής άσκησης (cardio), όπως π.χ. στατικό ποδήλατο, ηλεκτρικό διάδρομο, ελλειπτικό, κωπηλατική, με ασκήσεις γυμναστικής σωματικού βάρους (bodyweight training), τρέχοντας σε στίβο ή επί τόπου, ανεβαίνοντας σκάλες, ανεβοκατεβαίνοντας step-πλατφόρμα ή ακόμη με σκοινάκι, τραμπολίνο, ποδήλατο δρόμου κ.ά.

Παράδειγμα: Χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε όργανο cardio έχετε στη διάθεσή σας, π.χ. ηλεκτρικό διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Γυμνάζεστε με έντονο ρυθμό για 15-45 δευτερόλεπτα («σπριντ ή δυναμικό κομμάτι» – οι σφυγμοί ανεβαίνουν) και στη συνέχεια μειώνετε τον ρυθμό σας για τα επόμενα 1-3 λεπτά («διάλειμμα, πιο χαλαρό κομμάτι», οι σφυγμοί μειώνονται).

Επαναλαμβάνετε τις εναλλαγές αυτές αρκετές φορές, με συνεχόμενη ροή κινήσεων, μέχρι να συμπληρώσετε περίπου 20 λεπτά προπόνησης συνολικά, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τους στόχους σας.

Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος γυμναστικής για τα άτομα που δεν έχουν χρόνο, καθώς ένα ολοκληρωμένο session σπάνια κρατάει πάνω από 30 λεπτά, ωστόσο τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά

Καίει πολλές θερμίδες σε λίγο χρόνο

Ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα

Βοηθά στο να κάψουμε λίπος

Αυξάνεται η μυϊκή μας μάζα

Μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα

 

  Εύκολα κόλπα για να χάσετε βάρος, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας

Ταιριάζει σε εμένα;

Αυτού του είδους η γυμναστική είναι κατάλληλη για γυναίκες και άνδρες που προπονούνται συστηματικά για περισσότερους από έξι μήνες, κατανοούν την διαφορά ανάμεσα στο «κάνω γυμναστική» και «κάνω πραγματική προπόνηση» και δεν θέλουν να σπαταλούν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους σε αναποτελεσματικά προγράμματα.

Δεν ενδείκνυται για άτομα αγύμναστα ή μεγάλης ηλικίας ή καπνιστές ή με προβλήματα υγείας ή που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, σωματικά και ψυχολογικά, να προπονηθούν εντονότερα.

 

Συμβουλή ασφαλείας:

Εάν κάνετε περιστασιακά γυμναστική και μέχρι τώρα δεν προπονείστε σοβαρά ή έχετε ηλικία πάνω από 35 ετών και η ζωή σας είναι καθιστική, προτού ασχοληθείτε με την HIIT επιβάλλεται να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας.

Εφόσον ο γιατρός δεν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, τότε πρέπει να προετοιμάσετε προοδευτικά τον οργανισμό σας για τουλάχιστον 2 μήνες, ξεκινώντας με κάτι πιο εύκολο και με χαμηλότερη ένταση.

 

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση