10 λάθη στο πλύσιμο που καταστρέφουν τα ρούχα σας

10 λάθη στο πλύσιμο

 

10 λάθη στο πλύσιμο που καταστρέφουν τα ρούχα σας και πως να τα διορθώσετε για τα έχετε πάντα σαν καινούρια

 

Καταστροφή ρούχων: Οι νοικοκυρές αποτελούν το Α και το Ω για κάθε σπίτι. Αυτό, διότι φροντίζουν όλα τα μέλη του σπιτιού.

Όμως, όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και εκείνες κάνουν λάθη. Μπορεί να τα κάνουν άθελά τους, αλλά γίνονται και δεν έχουν θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για λάθη που γίνονται στην μπουγάδα. Μάλιστα, αυτά μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα.

Παρακάτω ακολουθεί σχετική λίστα, με λάθη, τα οποία γίνονται στην μπουγάδα. Αναλυτικότερα:

10 λάθη στο πλύσιμο που καταστρέφουν τα ρούχα σας

Συμβουλές για το σπίτι: Ακολουθούν δέκα λάθη στο πλύσιμο που προκαλούν καταστροφή ρούχων

– Χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό:

Οι περισσότερες νοικοκυρές κάνουμε αυτή την… αμαρτία, ακόμα και αν κατά βάθος ξέρουμε ότι είναι λάθος να γεμίζουμε μέχρι πάνω με απορρυπαντικό την ειδική θήκη του πλυντηρίου. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι ότι έτσι, ενισχύουμε την ανάπτυξη των βακτηρίων στα ρούχα, με αποτέλεσμα το απορρυπαντικό ουσιαστικά να χάνει τις δραστικές ουσίες του και να μην καθαρίζει καλά τα ρούχα.

Δοκιμάστε να μειώσετε στο μισό τη δόση του και θα διαπιστώσετε- με έκπληξη- ότι τα ρούχα θα βγαίνουν πεντακάθαρα. Αν μάλιστα έχετε πιο οικολογική συνείδηση, μπορείτε να ελαττώσετε ακόμα περισσότερο την ποσότητα του απορρυπαντικού και να την αντικαταστήσετε με μαγειρική σόδα ή ξύδι- αν το ύφασμα το επιτρέπει.

 

δέκα λάθη στο πλύσιμο

 

Συμβουλές για το σπίτι: Κι άλλα λάθη που προκαλούν καταστροφή ρούχων

– Τρίβετε επίμονα τους λεκέδες:

Ξέρουμε πόσο εκνευριστικό είναι να λερώνεται το αγαπημένο σας μπλουζάκι, αλλά το να προσπαθείτε επίμονα να αφαιρέσετε τον λεκέ τρίβοντάς τον, σχεδόν με μανία, δεν θα βοηθήσει! Έτσι, ο λεκές εξαπλώνεται γρηγορότερα ενώ το ύφασμα μπορεί να ξεφτίσει. Το μυστικό είναι να πλένετε το ρούχο όσο ακόμα ο λεκές είναι νωπός. Διαφορετικά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, βάλτε λίγο αλάτι ή ταλκ πάνω του που θ’ απορροφήσουν την πολλή υγρασία.

  Βάλτε φλούδα πορτοκαλιού στον Φούρνο σας και Δείτε τι θα Συμβεί!!!

 

Τρίβετε επίμονα τους λεκέδες

 

– Κατεβάζετε τα φερμουάρ των τζιν:

Τα ευαίσθητα ρούχα είναι πολύ πιθανό να «πιαστούν» στα μεταλλικά δοντια του φερμουάρ και και έτσι να θρηνείτε ένα ακόμα ρούχο! Αν το αφήσετε κουμπωμένο μέχρι πάνω, η φόρμα του παντελονιού δεν πρόκειται να χαλάσει.

 

Κατεβάζετε τα φερμουάρ των τζιν

 

– Δεν ξεκουμπώνετε τα πουκάμισα:

Αντίθετα, με τα τζιν, στα πουκάμισα το ξεκούμπωμα είναι απαραίτητο! Το ύφασμά τους είναι ευαίσθητο και έτσι το αγαπημένο σας πασπαρτού λευκό πουκάμισο μπορεί τελικά να μην φοριέται, γιατί θα φαίνεται ξεχειλωμένο.

 

10 λάθη στο πλύσιμο

 

Συμβουλές για το σπίτι: Κι άλλα λάθη στο πλύσιμο που προκαλούν καταστροφή ρούχων

– Βάζετε μαλακτικό στις πετσέτες:

Αναμφισβήτητητα, όλοι θέλουμε οι πετσέτες μας να είναι μαλακές και ευωδιαστές. Το μαλακτικό, όμως, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, καταφέρνει μόνο το δεύτερο σκέλος. Και αυτό γιατί τα συστατικά του μειώνουν την απορροφητικότητά τους, με αποτέλεσμα να είναι μεν μαλακές και κάθε φορά μετά το μπάνιο, να αισθάνεστε ότι δεν σκουπίζεστε καλά. Μειώστε την χρήση του και εναλλακτικά στην ειδική θήκη του πλυντηρίου βάλτε, αντί για μαλακτικό, λευκό ξύδι, το οποίο θα τις καθαρίσει και θα τις αναζωογονήσει σε βάθος!

 

Βάζετε μαλακτικό στις πετσέτες

 

– Κάνετε τις κάλτσες «μπαλάκια»:

Το πού πάνε οι κάλτσες μετά το πλυντήριο ήταν, είναι και θα είναι ένα αιώνιο μυστήριο. Πολλές νοικοκυρές, μάλιστα, για ν’ αποφύγουν αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο της μονής κάλτσας, κάνουν το κάθε ζευγάρι μπαλάκι πριν το βάλουν στον κάδο του. Όσο καλή ιδέα, όμως, και αν είναι αυτή για να μην χάνονται, αφενός δεν πλένονται καλά και αφετέρου χάνουν το σχήμα τους.

  Παίρνει ένα Χάλκινο Σωλήνα και τον Τοποθετεί σε ένα Παράθυρο. Μόλις Δείτε το Λόγο, θα το Κάνετε κι Εσείς!

Για ν’αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες, την επόμενη φορά που θα βάλετε πλυντήριο, προτιμήστε να τις περιορίσετε σε μία ειδική θήκη πλυσίματος ρούχων, χωρίς να… θρηνήσετε θύματα.

 

10 λάθη στο πλύσιμο

 

Συμβουλές για το σπίτι: Επιπλέον, λάθη στο πλύσιμο που προκαλούν καταστροφή ρούχων

– Υπερ-φορτώνετε το πλυντήριο:

Στοιβάζοντας με δύναμη τα ρούχα μέσα στον κάδο για να κλείσει η πόρτα δεν βοηθάμε το πλυντήριο να λειτουργήσει σωστά και να είναι αρκετά αποδοτικό. Αυτή η υπερ-φόρτωση μπορεί ακόμα και να προκαλέσει βλάβη στον ιμάντα, με την επισκευή του να μην είναι ιδιαίτερα οικονομική. Το κόλπο για να υπολογίσετε το βάρος που μπορείτε είναι να «ξαπλώσετε» πλάγια την παλάμη σας στο κενό ανάμεσα στα ρούχα και το «ταβάνι» του κάδου. Αν χωράει, τότε μπορείτε ν’ αρχίσετε κανονικά την πλύση, διαφορετικά αφαιρέστε κάποια ρούχα.

 

10 λάθη στο πλύσιμο

 

– Δεν καθαρίζετε τον κάδο:

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πλυντήριό σας… από μέσα; Αν δεν θυμάστε, καιρός ν’ αναλάβετε δράση- αμέσως! Ο κάδος, το στρογγυλό, μεταλλικό στεφάνι μπροστά και το λάστιχο συσσωρεύουν υπολείμματα απορρυπαντικού και ίχνη μούχλας, τα οποία κάθε φορά που βάζετε μια πλύση, μεταφέρονται στα ρούχα σας, μαζί με μία έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά.

Σε ένα μικρό μπολ, αναμίξτε 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα και αντίστοιχη ποσότητα νερού. Έπειτα, βάλτε το μίγμα στην ειδική θήκη για το απορρυπαντικό και ρίξτε μέσα στον κάδο δύο φλιτζάνια λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το και αφήστε τα συστατικά αυτά να… καθαρίσουν για σας!

 

Δεν καθαρίζετε τον κάδο

 

Συμβουλές για το σπίτι: Τα υπόλοιπα λάθη στο πλύσιμο που προκαλούν καταστροφή ρούχων

– Στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι:

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι, και ειδικά πάνω στο καλοριφέρ, είναι πολλοί, και ειδικά για το αναπνευστικό μας σύστημα. Εκτός αυτού, όμως, τα ίδια τα ρούχα φθείρονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοριφέρ.

  Τα τρικ που χρησιμοποιούν οι Σκανδιναβοί για να χαρίσουν περισσότερο φως στο χώρο τους

Προτιμήστε ν’ απλώνετε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο ή, αν τις κρύες μέρες του χειμώνα, αυτό δεν είναι εφικτό, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε. Τέλος, μην παραλείψετε ν’ αγοράσετε ένα αφυγραντήρα για ν’ απορροφήσει την υγρασία που δημιουργείται από τα βρεγμένα ρούχα.

 

Στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

 

– Δεν τα κρεμάτε σωστά:

Ακόμα και στο άπλωμα των ρούχων, χρειάζεται… στρατηγική! Σκοπός μας πρέπει να είναι να τ’ απλώνουμε έτσι ώστε ν’ αποφεύγουμε το πολύ σιδέρωμα! Κάθε φορά που τα βγάζετε από το πλυντήριο, τινάξτε τα και τεντώστε τα πριν τα κρεμάσετε. Έτσι, θα «ξετσαλακωθούν» αρκετά, κάνοντας το σιδέρωμα πολύ πιο εύκολο. Έπειτα, γυρίστε από την ανάποδη και τοποθετήστε τα μανταλάκια στην περιοχή της μασχάλης- σας εγγυόμαστε ότι εκεί δεν θα φαίνεται ούτε ένα σημάδι!

Τα πουκάμισα φροντίστε να τα κρεμάτε σε μία πλαστική ή ξύλινη κρεμάστρα αμέσως μόλις τελειώσει η πλύση. Αν είστε αρκετά γρήγορες, ίσως αποφύγετε εντελώς το σιδέρωμά τους. Αντίθετα, τα μάλλινα ρούχα δεν πρέπει ποτέ να τ’ απλώνετε με μανταλάκια γιατί η φόρμα τους θα χαθεί μια για πάντα! Βάλτε μία στεγνή πετσέτα πάνω στην απλώστρα και αφήστε να στεγνώσουν εκεί. Για να μην τα πάρει ο αέρας, μπορείτε να βάλετε ένα μόνο χαλαρό μανταλάκι στο κάτω μέρος τους.

 

10 λάθη στο πλύσιμο

 

10 λάθη στο πλύσιμο που καταστρέφουν τα ρούχα σας

enimerotiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *