Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά? Εσείς τι λέτε?

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά?

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά?

Αρκετοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στο κεραυνοβόλο έρωτα. Θεωρούν πως είναι μύθος. Συνώνυμο του έντονου ενθουσιασμού.

Όσοι όμως έχουν βιώσει έναν τέτοιο έρωτα πίνουν νερό στο όνομα του. Τις περισσότερες φορές ο κεραυνοβόλος έρωτας δεν εξελίσσεται σε ερωτική σχέση. Είναι ένας διάλογος εξαποστάσεως μεταξύ 2 ανθρώπων άγνωστων μεταξύ τους, που βλέπονται για πρώτη φορά.

Ένα χαμόγελο είναι ικανό να στείλει χιλιάδες μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα μια ευφορία, μια χαρούμενη διάθεση και πολλά άλλα ευχάριστα συναισθήματα (σφίξιμο στο στομάχι και χτυποκάρδι είναι μερικά από τα σημάδια του). Το κυριότερο όμως είναι πως δεν μπορούμε να πάρουμε το βλέμμα μας από πάνω του. Αυτό είναι…

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απάντηση βρίσκεται σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Αυτό είναι τελικά υπεύθυνο για την έντονη έλξη που νιώθουμε για κάποιο άτομο λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την πρώτη μας συνάντηση.

Έχει τύχει ποτέ να σας μαγνητίζει κάποιος εντελώς άγνωστος με το βλέμμα του, η καρδιά σας να χτυπά δυνατά, τα χέρια σας να ιδρώνουν και οι αισθήσεις σας να οξύνονται; Αν ναι, τότε ίσως ανήκετε σε αυτούς που έχουν βιώσει την εμπειρία ενός κεραυνοβόλου έρωτα.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που δεν δέχονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως, για να αισθανθεί κάποιος έλξη για το άλλο φύλο, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα από την αρχική γνωριμία.

Ερευνητές του Trinity College στο Δουβλίνο έρχονται με την πρωτότυπη μελέτη τους να επιβεβαιώσουν εκείνους που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Όπως διαπίστωσαν, ο έσω προμετωπιαίος φλοιός (περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου) είναι ο υπεύθυνος για το ξαφνικό καρδιοχτύπι.

Αυτός είναι που διαμορφώνει αστραπιαία την κρίση μας και, μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, μας υποδεικνύει ποιο είναι το άλλο μας μισό.

Πώς οδηγήθηκαν όμως σε αυτό το συμπέρασμα οι Ιρλανδοί ειδικοί; Στην έρευνά τους συμμετείχαν εθελοντές, άντρες και γυναίκες, που στο σύνολό τους ήταν ελεύθεροι και ετεροφυλόφιλοι.

  «Οι Εγκλωβισμένες»: Το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό σίριαλ που γυρίζεται εν μέσω καραντίνας

Κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) ενώ κοιτούσαν ορισμένες φωτογραφίες των ατόμων που επρόκειτο να συναντήσουν σε μια επόμενη φάση. Την ίδια στιγμή οι ερευνητές αξιολογούσαν τον καθένα με βάση μια κλίμακα από το 1 έως το 4 (όπου το 4 σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες είχαν μεγάλη επιθυμία για το ραντεβού).

Το επόμενο στάδιο περιλάμβανε μια βραδιά speed dating, στο πλαίσιο της οποίας οι άντρες θα συναντούσαν τις γυναίκες και θα συζητούσαν με την καθεμία ξεχωριστά επί 5′. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ζητήθηκε από όλους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια όπου θα ανέφεραν το πρόσωπο που ήθελαν να ξαναδούν.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά:

Τα άτομα που είχαν ενδιαφερθεί περισσότερο για κάποιον από τους εικονιζόμενους στις φωτογραφίες του πρώτου σταδίου, όπως άλλωστε έγινε φανερό και από τη fMRI, ένιωσαν κάτι αντίστοιχο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 63%.

Όπως και να έχει, ακόμη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή διαρκούσε κάθε ραντεβού-αστραπή, όλοι δήλωσαν ότι είχαν καταλήξει στο άτομο που τους είχε κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον.

«Γελάσαμε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης και ελπίζουμε κάποια στιγμή να λάβουμε και ένα προσκλητήριο γάμου. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί» ανέφερε με χιούμορ ο Τζέφρι Κούπερ, υποψήφιος διδάκτορας Ψυχολογίας και ερευνητής στο Trinity College.

Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των… ερωτικών κρίσεων και αποφάσεων σημειώνεται έντονη κινητικότητα σε μια περιοχή που βρίσκεται στον έσω προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρόλος της είναι καθοριστικός στη λήψη των καυτών αποφάσεων.

  Αυτό το άλογο μοιάζει να το έχουν βυθίσει σε χρυσάφι

Πηγή

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τον έρωτα

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τους άλλους γύρω σας να λένε ότι δεν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά και ότι δε μπορείς να ερωτευτείς κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά. Όμως ποιοι είμαστε να βάζουμε «χρυσούς» κανόνες σε ένα συναίσθημα τόσο ελεύθερο και μοναδικό;

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τον έρωτα. Μπορεί κάποιοι να μην πιστεύουν καν στην ύπαρξη του είτε γιατί έχουν πληγωθεί στο παρελθόν είτε γιατί απλά δεν έχουν νιώσει αυτό το συναίσθημα. Συνήθως οι άντρες, που θεωρούνται και πιο σκληροί στα συναισθήματα, δεν πιστεύουν σε κεραυνοβόλους έρωτες, ενώ οι γυναίκες ζουν στα ροζ συννεφάκια τους.

 

Καθένας από μας έχει πλάσει στο μυαλό του μια διαφορετική θεωρία για τον έρωτα αλλά και την αγάπη, βάσει αυτών που έχει βιώσει και έχει δει γύρω του. Κάποια πράγματα βέβαια είναι κοινά για όλους, το πώς νιώθει δηλαδή κανείς όταν είναι ερωτευμένος.

Μπορεί λοιπόν να έχει συμβεί και σε σας ενώ βλέπετε κάποιον για πρώτη φορά να νιώθετε ότι τα βλέμματα σας συναντώνται, ότι έχετε ταχυπαλμία και για ένα άγνωστο λόγο έχετε άγχος και τα χέρια σας ιδρώνουν. Αυτό λένε ότι είναι το συναίσθημα για τον κεραυνοβόλο έρωτα, εκείνο τον έρωτα που έρχεται από το πουθενά να σου αλλάξει τη ζωή.

Είναι η στιγμή που νομίζεις ότι βρήκες το άλλο σου μισό και ότι όλα γύρω σου είναι τέλεια.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διάρκεια του είναι μεγαλύτερη από έναν έρωτα που έρχεται σταδιακά, όμως συχνά το να ερωτευτείς έναν ξένο δε σημαίνει ότι η ιστορία σας θα έχει και ευχάριστο τέλος, γι’ αυτό λένε ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι και πολύ επικίνδυνος.

Το σημαντικότερο νομίζω, είναι να ζήσεις τη στιγμή και να την απολαύσεις, γιατί δεν ξέρεις ποια θα είναι η συνέχεια.

  Εσύ που με κρίνεις ότι κακομαθαίνω το παιδί, μακάρι να ήξερες ότι ήταν ένα παρατημένο, ορφανό μωρό

Ο έρωτας είναι απρόβλεπτος και για μένα αυτή είναι και η μαγεία του, να μην ξέρεις τι θα γίνει μετά για να μη χάσεις απότομα το ενδιαφέρον σου. Είτε διαρκέσει πολύ είτε λίγο πρέπει να είσαι περήφανος που βίωσες αυτά τα συναισθήματα και τώρα ξέρεις ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον έρωτα.

Στο Δουβλίνο, διεξήχθη από ερευνητές του Trinity College μια πρωτότυπη μελέτη που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του έρωτα με την πρώτη ματιά. Βάσει των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν, ο έσω προμετωπιαίος φλοιός (περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου) ευθύνεται για το ξαφνικό καρδιοχτύπι.

Εκείνος διαμορφώνει αστραπιαία την κρίση μας και μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, μας υποδεικνύει ποιο είναι το άλλο μας μισό.

Είναι λοιπόν θέμα των αισθήσεων και του μυαλού το ποιος είναι ιδανικός για σένα και δεν παίζει ρόλο η εξωτερική εμφάνιση. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πρώτα ένιωσαν την έλξη και έπειτα έδωσαν σημασία σε λεπτομέρειες όπως ύψος, χαρακτηριστικά και εξωτερική εμφάνιση γενικότερα.

Απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που πρέπει να ακολουθεί κανείς για να ερωτευτεί.

Ο έρωτας θα έρθει από εκεί που δεν τον περιμένετε, ίσως σε μια φάση της ζωή σας που μπορεί να είστε απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι και θα σας δώσει την αναζωογόνηση που χρειάζεστε. Όπως έλεγε και ο Μαρσέλ Πρεβό: «Δεν μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς έρωτα, δεν μπορεί να κάνει τη ζωή της πέτρας, του δέντρου, του φυτού».

 

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά?

mymind.gr

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *