Ποια μικρoψέματα υπονομεύουν τα κιλά μας;

Ποια μικρoψέματα υπονομεύουν τα κιλά μας

Ποια μικρoψέματα υπονομεύουν τα κιλά μας

 

Ένα ψεματάκι όλοι το έχουμε πει.

«Τι ωραία μαλλιά, πώς σου πάει αυτό το χρώμα, πόσο αδυνάτισες καλέ;» και άλλα τέτοια κοινότυπα, που αποσκοπούν σε μια… αναίμακτη και ευχάριστη κοινωνική συναναστροφή. Τι συμβαίνει όμως όταν το «ψεματάκι» το λέμε οι ίδιοι στον εαυτό μας;

Τα ψέματα στον εαυτό μας για τις δικές μας διατροφικές συνήθειες, μπορούν να προκαλέσουν κάποια πραγματική ψυχική και σωματική «καταστροφή». Mε απλά λόγια, τα ψέματα παχαίνουν.

Και ενώ οι διάφορες μελέτες επιμένουν ότι όλοι το κάνουν, αυτό δε βοηθά καθόλου (μα καθόλου) την απώλεια των κιλών, που προσπαθούμε εδώ και καιρό να επιτύχουμε. Ποια είναι τα ψέματα που (όλοι) λέμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντικρίσουμε πλέον την αλήθεια;

 

Ποια μικρoψέματα υπονομεύουν τα κιλά μας

«Τρώω όταν είμαι πεινασμένος και σταματώ όταν χορτάσω»

Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν σωματικά συμπτώματα που να σηματοδοτούν την ανάγκη για ενέργεια ή τροφή. Η ανάγκη είναι περισσότερο συναισθηματική και αποτέλεσμα σκέψης, παρά ρεαλιστική ανάγκη (φυσικά αναφερόμαστε σε περιπτώσεις δίαιτας και όχι σε ακραίες καταστάσεις). Με απλά λόγια, ο εγκέφαλος πεινάει και όχι το στομάχι.

Εναλλακτικά:

Το δυσκολότερο μέρος για να απαλλαγείτε από αυτό το ψέμα, είναι να ξέρετε τι θέλετε και για ποιo λόγο. Δηλαδή, όχι τι ακριβώς θέλετε να καταναλώσετε αλλά τι είναι εκείνο που σας λείπει και βρίσκετε διέξοδο στην πείνα.

Το άγχος, οι σχέσεις ακόμη και η ίδια η απώλεια βάρους, προκαλεί πείνα. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο φαγητού και καταγράψτε, όχι μόνο τι αλλά και πόσο τρώτε, πριν και μετά τα γεύματά σας, ενώ καλό θα ήταν να περιγράφετε και τα συναισθήματά, που σας οδήγησαν να καταναλώσετε τις συγκεκριμένες τροφές, τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι αποκαλύψεις μπορεί να σας κάνουν…μοντέλο.

  Τζίντζερ : Διαβάστε και μάθετε πώς να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας

 

«Δεν πίνω πολύ»

Χρόνιοι πότες θεωρούνται αυτοί που καταναλώνουν τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε μια περίοδο δύο ωρών για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των ειδικών. Βέβαια, όταν εσείς ο ίδιος κατατάσσετε τον εαυτό σας, εκτός αυτής της λίστας (αν και δικαιολογημένη κίνηση) απλά αρνείστε να παραδεχτείτε, ότι όντως πίνετε. Εξάλλου, η αποδοχή είναι το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα της αναγνώρισης ενός προβλήματος.

Βέβαια, συγκριτικά με άλλους ενδεχομένως να μην πίνετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά μάλιστα όταν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια) δε βοηθά καθόλου στην απώλεια των περιττών κιλών.

Εναλλακτικά:

Για τους περισσότερους, το ποτό είναι ένα φαινόμενο «ντόμινο». Μερικά ποτά παραπάνω ένα Σαββατόβραδο, οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού (και μάλιστα ανθυγιεινού) την Κυριακή, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στο να παρακάμψετε το γυμναστήριο της Δευτέρας κ.λπ.

Από την άλλη βέβαια, εάν κόψετε τελείως το αλκοόλ, ενδεχομένως να έχει διάφορες επιπτώσεις στην κοινωνική, ίσως και συναισθηματική σας υγεία. Η λύση είναι μία: καταναλώστε αλλά με μέτρο.

 

«Τρώω υγιεινά…συνήθως»

Η ψευδαίσθηση, ότι μπορείτε να καταναλώνετε όση πίτσα και κρουασάν μπορείτε το Σάββατο, επειδή όλη την περασμένη εβδομάδα ήσασταν απόλυτα πειθαρχημένοι στην αυστηρή δίαιτα, που ακολουθείτε, αντιλαμβάνεστε φυσικά, ότι δεν είναι παρά μία εύκολη δικαιολογία για να μπορέσετε απλά να φάτε.

Φυσικά και οφείλετε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, αλλά το να πέσετε «με τα μούτρα» στα ανθυγιεινά, θεωρώντας ότι ακόμα κάνετε δίαιτα, απλά θα σας προκαλέσει τύψεις, που θα ακολουθήσουν μία ακόμα πιο ακραία δίαιτα, την οποία κάποια στιγμή θα εγκαταλείψετε, κουρασμένοι και χωρίς να έχετε χάσει κιλά.

  Rainbow diet -Η δίαιτα που βάζει χρώμα στο πιάτο σου και προσφέρει ψυχοσωματική υγεία
Εναλλακτικά:

Απλά, αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να θέσετε αυστηρούς στόχους, του τύπου «μόνο υγιεινές τροφές», χωρίς να βλέπετε πραγματικά τι τρώτε. Για παράδειγμα, αν θεωρείτε ότι τρώτε αρκετά λαχανικά, ενώ αυτά καλύπτουν μόλις το 1/10 του πιάτου σας, απλά αλλάξτε τις ποσότητες. Μην ξεχνάτε, ότι για μία επιτυχημένη απώλεια βάρους, τα 2/3 του πιάτου σας, πρέπει να αποτελούνται από λαχανικά.

Ένα καλό κόλπο, είναι να προσπαθείτε να «κλέβετε» γραμμάρια από τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε σε κάθε γεύμα. Σκεφτείτε, ότι μόλις 20 γραμμάρια σε κάθε γεύμα ισούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με περπάτημα σε διάδρομο, με 2 χιλιόμετρα την ώρα για 85 ώρες. Μάλιστα, «κλέβοντας» υδατάνθρακες και όχι βγάζοντάς τους τελείως από τη διατροφή σας, δεν θα τους αποζητάτε απεγνωσμένα.

 

«Τρώω 5 ή 6 μικρά γεύματα την ημέρα»

Εδώ η λέξη κλειδί είναι «μικρά». Το τι αντιλαμβάνεται ο καθένας ως μικρό, δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι πολλοί αντί να καταναλώνουν «μικρά» γεύματα, καταναλώνουν απλά «πλήρη» γεύματα.

Έτσι προκύπτει και η χιλιοειπωμένη ατάκα πολλών «εγώ δε μπορώ να τρώω 5 με 6 φορές τη μέρα, παχαίνω. Απλά δε λειτουργεί σε μένα αυτό». Με απλά λόγια, η συχνότητα έχει αποτέλεσμα σε συνάρτηση και όχι ανεξάρτητα, από την ποσότητα.

Εναλλακτικά:

Τα μεγάλα διαστήματα χωρίς φαγητό μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, αν τρώτε τέσσερις, πέντε ή έξι φορές την ημέρα, οι ανάγκες του σώματός σας ικανοποιούνται με περισσότερη αρμονία.

Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε 1.600 θερμίδες την ημέρα, μπορείτε να φάτε: τέσσερα γεύματα των 400 θερμίδων, πέντε των 320 θερμίδων ή έξι των 266 θερμίδων. Προσοχή ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση των έξι γευμάτων, η χαμηλή θερμιδική τους αξία, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Μία αρκετά έξυπνη τακτική είναι να χωρίσετε τις θερμίδες σας σε δύο πλήρη γεύματα και έπειτα σε μικρά σνακ.

  Έμεινε μισή: Έτσι “στέγνωσε” από λίπος η Θεοφανία Παπαθωμά και μεταμόρφωσε το σώμα της – «Αδυνατίζω συνέχεια»

 

«Γυμνάζομαι αρκετά, άρα μπορώ να τρώω περισσότερο»

Οι καθημερινές απαιτήσεις της δουλειάς, της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου, σίγουρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εντατικές προπονήσεις. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι 3 φορές την εβδομάδα σκληρής προπόνησης. Αυτό ωστόσο δε δικαιολογεί την υπερκατανάλωση τροφής καθημερινά.

Εναλλακτικά:

Αντί να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα κάθε ημέρα της εβδομάδας, δημιουργήστε ένα βασικό πρόγραμμα διατροφής, έτσι ώστε και τις ημέρες που δεν ασκείστε να μην προβαίνετε σε υπερβολές.

Εάν δε μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρόνο για άσκηση, προσπαθήστε τουλάχιστον να πηγαίνετε περιπάτους ή βόλτες με το ποδήλατο, για να βρίσκεστε σε κίνηση χωρίς να γυμνάζεστε, με την στενή έννοια του όρου.

 

clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση