Σύνοδος Δία – Κρόνου: Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο στο χειμερινό ηλιοστάσιο

Σύνοδος Δία – Κρόνου

Σύνοδος Δία – Κρόνου

 

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο την ημέρα του Χειμερινού ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου) που έχει να συμβεί απο το 1623! 

Όσοι δεν καταφέρουν να το δούν, θα έχουν αλλή μία ευκαιρία το 2080 αλλιώς η επομένη φορά θα είναι το 2400 που είναι μάλλον απίθανο να το προλάβετε! Το φαινόμενο θα είναι ορατό από οπουδήποτε στη Γη με κυάλια, τηλεσκόπιο ή ακόμα και με γυμνό μάτι μετά το ηλιοβασίλεμα!

Για μήνες, ο Κρόνος και ο Δίας φαίνεται να φλερτάρουν, καθώς τα γιγαντιαία ουράνια σώματα πλησιάζουν σταδιακά στον νυχτερινό ουρανό.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι τροχιές τους θα ευθυγραμμίζονται πιο στενά, συγκεκριμένα την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου) οι δύο γιγάντιοι αυτοί πλανήτες θα έρθουν τόσο κοντά όσο ποτέ, σύμφωνα με τη NASA.

Η συνάντηση, γνωστή ως μια υπέροχη σύζευξη, συμβαίνει περίπου κάθε 20 χρόνια. Αλλά αυτή η σύνοδος που θα δούμε στις 21 Δεκεμβρίου (χειμερινό ηλιοστάσιο) – είναι κάτι ξεχωριστό, γιατί θα φαίνεται σαν ένα ενιαίο αστέρι όπως ανέφεραν οι αστρονόμοι.

Θα είναι η πλησιέστερη ευθυγράμμιση του Κρόνου και του Δία, των μεγαλύτερων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, από το 1623. Αυτή η σύζευξη έγινε, μόλις 14 χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου τηλεσκοπίου του Γαλιλαίου, και ήταν 13 μοίρες μακριά από τον ήλιο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προβολή της σύζευξης από τη Γη, δήλωσε η Amy C. Oliver, εκπρόσωπος του Κέντρου Αστροφυσικής, Harvard & Smithsonian.

Αυτή θα είναι η πιο κοντινή ορατή συνάντηση μεταξύ των δύο γιγάντων από τον Μεσαίωνα, το 1226, είπε η κα Oliver. Την επόμενη φορά που οι πλανήτες θα είναι κοντά είναι το 2080, είπε, καθιστώντας την εκδήλωση ένα μοναδικό θέαμα της ζωής για τους περισσότερους ενήλικες.

  Διώξτε το Στρες με τα Σωστά Χρώματα

 

Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στις 21 Δεκεμβρίου θα βιώσουμε την μεγαλύτερη νύχτα του έτους – το χειμερινό ηλιοστάσιο – οπότε και την μικρότερη ημέρα. Στην συνέχεια η ημέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει έναντι της νύχτας, μέχρι να φτάσουμε στην εαρινή ισημερία (στις 20 Μαρτίου) όπου η διάρκεια της ημέρας θα έχει εξισωθεί με την διάρκεια της νύχτας.

 

Το χειμερινό ηλιοστάσιο στον Αρχαίο κόσμο

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους Έλληνες σαν θεός. Ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους, και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές , από τη σπορά έως τη βλάστηση και από την ανθοφορία έως τη συγκομιδή. Τον απεικόνιζαν πάνω σε ένα πύρινο άρμα να ξεκινά κάθε πρωί, να διατρέχει τον ουρανό και να σκορπίζει το φως στη Γη.

Τον ταύτιζαν επίσης με το Φοίβο Απόλλωνα, το θεό του Φωτός. Πολλές θρησκείες είχαν τοποθετήσει τη γέννηση των Θεών τους στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Στην αρχαία Ελλάδα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιόρταζαν τη γέννηση του Διονύσου, γιου του Δία και της παρθένου Σεμέλης. Τον αποκαλούσαν «σωτήρα» και «θείο βρέφος». Πηγή

 

Σύνοδος Δία – Κρόνου: Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο στο χειμερινό ηλιοστάσιο

koitamagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *