Έξι γεύσεις που δεν γνωρίζαμε πριν 20 χρόνια

Έξι γεύσεις που δεν γνωρίζαμε πριν 20 χρόνια

Έξι γεύσεις που δεν γνωρίζαμε πριν 20 χρόνια

 

Η γεύση, η διατροφή και η γαστρονομία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συνεχώς εξελίσσονται, πατώντας πάντα σε βασικές αρχές. Τρανή απόδειξη; Τροφές και γεύσεις που σήμερα είναι συνηθισμένες, πριν 20 χρόνια δεν υπήρχαν πουθενά κοντά στο πιάτο μας.

Τόφου

Ο πρώτος Αμερικανός που έγραψε ποτέ για το τόφου ήταν μάλλον ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν το 1770, αν και χρειάστηκε καιρός μέχρι να κερδίσει δημοφιλία ως τρόφιμο. Σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της χορτοφαγικής και vegan κουζίνας, ενώ η αγορά υποκατάστατων του κρέατος, συμπεριλαμβανομένου και του τόφου, αναμένεται να φτάσει τα 20 δις ευρώ παγκοσμίως μέχρι το 2022.

Τόφου

 

Κινόα

Μπορεί πλέον σπάνια να ανοίξετε ένα μενού εστιατορίου και να μην υπάρχει κάπου και μια επιλογή με κινόα, ωστόσο πριν 20 χρόνια, παρ’ όλο που υπήρχε, δεν την είχαμε ακούσει. Ο λόγος που κερδίζει δημοφιλία τα τελευταία χρόνια είναι γιατί θεωρείται superfood, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη για όσους δεν καταναλώνουν κρέας και μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι εύκολα και νόστιμα.

 

Ρολό παγωτού

Έξι γεύσεις που δεν γνωρίζαμε πριν 20 χρόνια

Ρολό παγωτού

Είναι hot τα τελευταία χρόνια, ανοίγουν συνεχώς παγωτατζίδικα που το προωθούν και όσοι το έχουν δοκιμάσει, το αναζητούν συνεχώς. Πρόκειται για φρέσκο παγωτό που ρολάρεται μπροστά στα μάτια σας και μπορείτε να του προσθέσετε φρέκσα φρούτα ή τόπινγκ της αρεσκείας σας, σος σοκολάτας κ.ο.κ. Ο τόπος καταγωγής του είναι η Ταϊλάνδη, αλλά πλέον ξέφυγε από τα σύνορά της και υπάρχει παντού την τελευταία πενταετία.

Έξι γεύσεις που δεν γνωρίζαμε

 

Μεσκάλ

Πρόκειται για ένα είδος αλκοόλ που προέρχεται από το φυτό της αγαύης και σήμερα πρωταγωνιστεί σε πολλούς καταλόγους με κοκτέιλ. Η τεκίλα, μάλιστα, αποτελεί ένα είδος μεσκάλ, πιο ραφιναρισμένο, που προέρχεται μόνο από την μπλε αγαύη και σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αυξημένη ζήτηση του μεσκάλ πάντως έχει οδηγήσει σήμερα σε ανησυχία για την εκμετάλλευση των καλλιεργειών άγριας αγαύης στο Μεξικό.

  Συγκλονίζει η μαρτυρία του συντηρητή του Πανάγιου Τάφου - «Αυτό είδα εκεί μέσα, άλλαξε η ζωή μου»

Kimchi

 

Kimchi

Κάποιοι μπορεί ακόμη να μην το γνωρίζουν, ωστόσο το kimchi είναι ένα παραδοσιακό πιάτο ζυμωμένου λάχανου, που κάνει θραύση σε κορεάτικα εστιατόρια και πλέον αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές fusion κουζίνες. Το 1988 στους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς στη Σεούλ, το kimchi συστήθηκε στον δυτικό κόσμο πιο έντονα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος με την τάση της υγιεινής διατροφής και τα προϊόντα ζύμωσης.

Έξι γεύσεις που δεν γνωρίζαμε

 

Poke

Μας έρχεται από τη Χαβάη, είναι δροσερό και πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρύο πιάτο με ωμό ψάρι κομμένο σε κύβους, με φύκια, σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο και πιπεριά στη βασική του μορφή. Πλέον υπάρχει στην αυθεντική του μορφή ή σε παραλλαγές σε πολλά ευρωπαϊκά εστιατόρια.

 

clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *