10+1 Έξυπνα Tips που θα «προετοιμάσουν» τα ρούχα σας για γρήγορο σιδέρωμα

10+1 Έξυπνα Tips που θα «προετοιμάσουν» τα ρούχα σας για γρήγορο σιδέρωμα

Tips για γρήγορο σιδέρωμα

 

Μπορεί το σιδέρωμα για κάποιες νοικοκυρές να λειτουργεί χαλαρωτικά αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν θέλουν να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους σιδερώνοντας, και όχι άδικα! Σε πολλές από εσάς θα έχει τύχει να θεωρείτε ότι θα ξεμπερδέψετε με το σιδέρωμα μέσα σε λίγα λεπτά και τελικά καταλήγετε να σιδερώνετε 4 και 5 ώρες επειδή τα ρούχα σας δεν είναι 100% «έτοιμα» για σίδερο!

 

Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος

1. Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες περί δοσολογίας που αναγράφονται στο απορρυπαντικό σας. Βάλτε την ποσότητα που πρέπει χωρίς να την υπερβείτε γιατί τα ρούχα που έχουν επιπλέον ποσότητα απορρυπαντικού και δεν έχουν ξεπλυθεί σωστά τείνουν να τσαλακώνονται πιο εύκολα.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού 
Πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο των ρούχων σας χωρίστε τα ανάλογα με το χρώμα και το βάρος τους!

 

2. Διαχωρίστε με βάση το ύφασμα και το βάρος 

Καλό είναι να κάνετε έναν διαχωρισμό σε κάποια υφάσματα ώστε να πλένονται ξεχωριστά τα πιο ευαίσθητα από αυτά. Επιπλέον διαχωρίστε τα ρούχα σας σε βαριά και ελαφριά για να αποφύγετε το υπερβολικό τσαλάκωμα των ελαφριών ρούχων όταν αυτά πλένονται μαζί με πιο βαριά.

Τip Επιλέξτε το κατάλληλο απορρυπαντικό για κάθε ρούχο. Χωρίστε τα ρούχα σας σε λευκά, μαύρα και χρωματιστά ώστε να τα προστατέψετε κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Tips για γρήγορο σιδέρωμα
Τα καινούρια σας ρούχα καλό είναι να τα πλένετε πάντα την πρώτη φορά στο χέρι. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται ανέπαφο το χρώμα τους. Μετά τη δεύτερη πλύση μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο μαζί με έναν χρωμομαγνήτη.

 

10+1 Έξυπνα Tips που θα «προετοιμάσουν» τα ρούχα σας για γρήγορο σιδέρωμα

Προσοχή στα χρωματιστά!

Αν έχετε παρατηρήσει πως τα ρούχα σας όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο θαμπά τότε για αυτό ευθύνεται το λάθος πλύσιμο, η λάθος χρήση των απορρυπαντικών αλλά και ο τρόπος που σιδερώνετε τα ρούχα σας.Τα αγαπημένα σας ρούχα θα διατηρήσουν το χρώμα τους, σε κάθε πλύση, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, με τα πανάκια χρωμομαγνήτη που απορροφούν τα υπολείμματα των χρωμάτων.

  12 έξυπνες ιδέες για να δημιουργήσετε όμορφες γωνιές στο σπίτι σας
Προσοχή στα χρωματιστά
Επιλέξτε την κατάλληλη πλύση, τα σωστά απορρυπαντικά και σιδερώστε τα ρούχα σας στη σωστή θερμοκρασία ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους για πάντα!

 

3. Υψηλή θερμοκρασία

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε γενικές γραμμές, φθείρουν τα ρούχα. Αν όμως θέλετε να εξαφανίσετε έναν πολύ δυνατό λεκέ μπορείτε να βάλετε μια πλύση σε υψηλή θερμοκρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες εξαφανίζουν τους δυνατούς λεκέδες ενώ παράλληλα βοηθάνε στο να βγαίνουν τα ρούχα σας πιο «ατσαλάκωτα». Ωστόσο για να αποφύγετε έντονα φαινόμενα αποχρωματισμού και μπερδέματος των αποχρώσεων των ρούχων σας χρησιμοποιείτε χρωμοπαγίδες, που δεσμεύουν την περίσσεια χρωμάτων.

Tips για γρήγορο σιδέρωμα
Επιλέξτε το πρόγραμμα των 40 βαθμών για τα πιο ευαίσθητα ρούχα και το πρόγραμμα των 60 βαθμών για τα λευκά σας είδη.

 

Έξτρα tip Βάλτε το απορρυπαντικό στην ειδική θήκη του πλυντηρίου και προσθέστε εσωτερικά 1 φλ. ξίδι, που μειώνει τις ζάρες στα ρούχα.

 

4. Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο σας

Bάζοντας πολλά ρούχα σε μια πλύση τα ρούχα σας βγαίνουν λιγότερο καθαρά και πιο τσαλακωμένα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη της πλύσης τους αλλά και τη δαπάνη αρκετού χρόνου στο σιδέρωμα.

 

Έξτρα tip
Small Load: Γεμίζουμε το πλυντήριο κατά το 1/3.
Medium Load: Γεμίζουμε το πλυντήριο κατά το 1/2 (η καλύτερη επιλογή για καθαρά ρούχα, που δεν τσαλακώνονται πολύ).
Large Load: Γεμίζουμε το πλυντήριο κατά τα 3/4.

 

5. Μαλακτικό… Τόσο-όσο 

Το μαλακτικό βοηθάει στο να παραμένουν τα ρούχα απαλά, να μυρίζουν υπέροχα και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τις ζάρες. Ωστόσο πολύ συχνά πιστεύοντας ότι κάνουμε καλό, υπερβάλουμε προσθέτοντας στην πλύση περισσότερο υγρό μαλακτικό από τη συνιστώμενη ποσότητα.

 

6. Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα

Αν θέλετε να ξοδέψετε λιγότερο χρόνο στο σιδέρωμα τότε επιλέξτε κατά την πλύση των ρούχων σας ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα που φροντίζει ώστε τα ρούχα σας να μην στριφογυρνάνε πολύ έντονα μέσα στον κάδο του πλυντηρίου.

  Ο κανόνας του ενός λεπτού για μία πεντακάθαρη και λαμπερή κουζίνα αποτελεσματικά και χωρίς κόπο

 

10+1 Έξυπνα Tips που θα «προετοιμάσουν» τα ρούχα σας για γρήγορο σιδέρωμα

Μετά το πλύσιμο και πριν το σιδέρωμα

7. Κρεμάστε τα ευαίσθητα ρούχα

Υφάσματα όπως τα λινά και τα βαμβακερά τσαλακώνονται πολύ πιο εύκολα από τα πιο βαριά και συνθετικά υφάσματα. Γι’αυτόν τον λόγο μπορείτε να κρεμάσετε σε κρεμάστρες τα ρούχα σας μέχρι να έρθει η ώρα να τα σιδερώσετε. Τοποθετήστε τα κοντά στο μπάνιο γιατί η υγρασία βοηθάει στο να μην τσαλακωθούν (φροντίστε να έχετε πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό για να μην μυρίσουν άσχημα τα ρούχα σας λόγω της πολλής υγρασίας).

Αν έχουν στεγνώσει, ψεκάστε τα με νερό και περάστε τα με ένα πιστολάκι λίγο πριν ξεκινήσετε το σιδέρωμα. Μπορεί να ξοδέψετε λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτή τη διαδικασία αλλά το σιδέρωμα θα γίνει παιχνιδάκι.

Κρεμάστε τα ευαίσθητα ρούχα 
Αν έχετε τη δυνατότητα και τον χώρο να κρεμάσετε κάποια ρούχα σε κρεμάστρες, κάντε το!

 

8. Τινάξτε τα ρούχα σας

Μπορεί να είναι λίγο βαρετό να τινάζετε ένα-ένα τα ρούχα σας για να ισιώσουν όταν τα βγάζετε από το πλυντήριο, αλλά αυτό το βήμα είναι απαραίτητο αν θέλετε να έχετε όσο το δυνατόν πιο ίσια ρούχα.

 

9. Διπλώστε τα ρούχα σας άμεσα

Πολλές νοικοκυρές μαζεύουν τα ρούχα από την απλώστρα και αμέσως τα βάζουν σε μια στίβα μέχρι να βρούνε τον χρόνο να τα σιδερώσουν. Για να έχετε όσο το δυνατόν πιο ατσαλάκωτα ρούχα καλό είναι να τα διπλώνετε προσεκτικά με το που στεγνώνουν.

 

Κατά τη διάρκεια του σιδερώματος

10. Σιδερώστε τα ρούχα σας λίγο πριν στεγνώσουν 

Το λίγο νωπό ρούχο μπορεί να σιδερωθεί πολύ πιο εύκολα από ένα στεγνό ρούχο. Γι’αυτό φροντίστε να μην αφήνετε τα ρούχα σας να στεγνώσουν εντελώς σε περίπτωση που θέλετε να γλυτώσετε χρόνο από το σιδέρωμα.

  10 Ιδέες για να Ανανεώσετε Κάθε Μικρό Μπάνιο
Σιδερώστε τα ρούχα σας λίγο πριν στεγνώσουν 
Για ρούχα που είναι ασιδέρωτα για πολλές μέρες χρησιμοποιήστε ένα σπρέι με νερό και μαλακτικό.

 

11. Φτιάξτε μείγμα για την ώρα του σιδερώματος

Σε περίπτωση που τα ρούχα σας έχουν ήδη στεγνώσει, βρέξτε τα με ένα μείγμα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας. To συγκεκριμένο μείγμα θα μειώσει δραματικά τον χρόνο στο σιδέρωμα των ρούχων σας. Ανακατέψτε 1φλ. αποσταγμένο νερό με 1 κ.γλ. μαλακτικό. Bάλτε το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ, κουνήστε το και ψεκάστε με αυτό τα ρούχα σας κατά τη διάρκεια του σιδερώματος.

 

3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να σιδερώνετε τα ρούχα σας

1. Τα σιδερωμένα ρούχα δείχνουν πολύ πιο ωραία πάνω μας, μας ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση και μας δημιουργούν ένα ωραίο αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας.

2. Το σιδέρωμα είναι μια χαλαρωτική δουλειά! Σύμφωνα με τους σύγχρονους ψυχαναλυτές οποιαδήποτε εργασία που αφήνει το μυαλό σας ελεύθερο να περιπλανηθεί σε οποιαδήποτε μονοπάτια της σκέψης είναι μια καλή ιδέα για χαλάρωση, ενδυνάμωση του νου και απαλοιφή του άγχους της καθημερινότητας.

3. Το σιδέρωμα είναι και αντιμικροβιακό. Όσο σιδερώνουμε αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων, κάτι  που γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ατμού. Για αυτό πολλές νοικοκυρές σιδερώνουμε ακόμη και τα εσώρουχα.

 

spirossoulis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *