Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πετάμε χαρταετό και τα «μυστικά» του

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πετάμε χαρταετό και τα «μυστικά» του

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πετάμε χαρταετό και τα «μυστικά» του

Έτσι θα διασκεδάσουμε το παιχνίδι και θα αποφύγουμε οποιοδήποτε ατύχημα

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα αγαπημένο έθιμο για τους Έλληνες, ειδικά κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα, όπου οι ουρανοί γεμίζουν με την παρουσία τους. Ωστόσο, αυτό το παιχνίδι που φαίνεται εύκολο και αθώο, που όμως μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έχει και ο χαρταετός τα «μυστικά» του, αλλά και τους κινδύνους του, εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή. Οι ειδικοί δεν έχουν κρύψει τις λεπτομέρειες για να αποφευχθεί η απογοήτευση μιας μη επιτυχημένης πτήσης, για να έρθει η χαρά του παιχνιδιού και κυρίως να μην υπάρξει κάτι απρόοπτο.

Τι πρέπει να προσέχουμε και να αποφύγουμε
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει δώσει αρκετές φορές συμβουλές και συστάσεις στο πέταγμα του χαρταετού, για να αποφευχθούν άσχημες καταστάσεις.

Έτσι και φέτος, λοιπόν, οι πολίτες συμβουλεύονται να μην πετούν τον χαρταετό τους κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πετάμε χαρταετό και τα «μυστικά» του

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά τους οι πολίτες καλούνται:

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια:

Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Όταν χρειαστείτε βοήθεια:

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά!!! Καλη Σαρακοστή!

Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή
Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής
Πώς θα πετάξουμε σωστά και ψηλά τον χαρταετό μας
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να εστιάσουμε κατά τη διάρκεια της όλης τελετουργίας με τον χαρταετό. Τα βασικά είναι τέσσερα.

Το σωστό σημείο

Φροντίστε να εντοπίσετε μία τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν κτήρια, δέντρα, κολώνες, ηλεκτροφόρα καλώδια και δρόμοι. Εάν μένετε στην πόλη μην χάνετε τον χρόνο σας ψάχνοντας ένα καθαρό σημείο. Ακόμη και αν το βρείτε ο συνωστισμός είναι μεγάλος, οπότε το πιθανότερο να μην έχετε χώρο να κινηθείτε ελεύθερα. Η ιδανική λύση είναι να ταξιδέψετε εκτός πόλης σε κάποιο βουνό χωρίς δέντρα, ή σε μία παραλία.

Έλεγχος

Προτού πετάξετε τον χαρταετό σας, είτε τον φτιάξατε μόνοι είτε τον αγοράσατε, κάνετε έναν καλό έλεγχο. Ελέγξτε μήπως έχει σκισίματα που θα κλείσετε μπαλώνοντας καλά τα σημεία αυτά με σελοφάν. Κοιτάξτε καλά τα ξύλινα ή τα πλαστικά στηρίγματά του μήπως έχουν σπάσει και κολλήστε τα με καλή κόλλα ή με κολλητική ταινία. Δείτε εάν έχετε αρκετό σκοινί και προμηθευτείτε μία δεύτερη καλούμπα σε περίπτωση που ο χαρταετός σας χρειάζεται περισσότερο. Ξεμπερδέψτε καλά την ουρά του εάν είναι μακριά και απλώστε την στο έδαφος μέχρι το πέταγμα.

Το μέγεθος

Οι επιδόσεις και το πέταγμα του χαρταετού εξαρτώνται από το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, μα κυρίως το μέγεθος και φυσικά τις καιρικές συνθήκες. Μερικές φορές, ενώ τα έχετε κάνει όλα σωστά, μπορεί ο χαρταετός σας να μη θέλει να πετάξει. Ίσως απλά να είναι πολύ μεγάλος για να τον σηκώσει ο άνεμος. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν ο χαρταετός σας κάνει στριφογυρίσματα και ανεβοκατεβαίνει, σημαίνει ότι ο άνεμος είναι πολύ δυνατός ή ο χαρταετός πολύ μικρός. Για να σιγουρέψετε λοιπόν το πέταγμα του χαρταετού καλό είναι να έχετε προμηθευτεί δύο ειδών χαρταετούς, έναν μεγάλο και έναν μικρό για κάθε πιθανό άνεμο.

  Ο Τούρκος Βοσκός Που Προστατεύει Ελληνική Εκκλησία Στην Τραπεζούντα

Ο… βοηθός

Μπορείτε να υψώσετε τον χαρταετό σας απλώς τρέχοντας, όμως αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο ενώ είναι επικίνδυνο διότι θα κοιτάτε ψηλά και ενδέχεται να χτυπήσετε. Επιστρατεύστε τα παιδιά σας ή κάποιον φίλο να κρατά τον χαρταετό με την πλάτη του στον άνεμο και να αφήνει σιγά σιγά το σκοινί, όταν εσείς του δώσετε μια μικρή ώθηση. Μόλις πετάξει ο χαρταετός αφήστε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να είναι άνετο το σκοινί στα χέρια σας. Σε περίπτωση που «τραβάει», αφήστε κι άλλο σκοινί για να πάει πιο ψηλά. εάν είναι χαλαρό, τραβήξτε λιγάκι, διότι προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

 

πηγή

eikones.top

Αφήστε μια απάντηση