Γιατί πεινάω συνέχεια;

Γιατί πεινάω συνέχεια

Γιατί πεινάω συνέχεια

Δεν έχετε αυξήσει την άσκηση, δεν είστε σε κύηση εφόσον είστε γυναίκα αλλά πεινάτε συνέχεια ή νομίζετε ότι πεινάτε γιατί «κάτι θέλετε…», αλλά δεν ξέρετε τι…. Τι μπορεί να φταίει; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που νομίζουμε πως πεινάμε. Ο πιο συνηθισμένος είναι η δίψα!

 

Διψάς, δεν πεινάς

Ακούγετε σαν ανέκδοτο αλλά είναι αλήθεια: η ελαφριά αφυδάτωση πολλές φορές μπερδεύεται με αίσθηση πείνας! Ο υποθάλαμος, τμήμα του εγκεφάλου, είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της δίψας αλλά και της πείνας. Είναι εύκολο λοιπόν να μπερδευτούν τα μηνύματα που στέλνει.

Είναι σημαντικό λοιπόν να πίνετε νερό σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όχι όλο μαζεμένο. Προτείνεται μάλιστα να πίνετε 1 ποτήρι νερό το πρωί με άδειο στομάχι και 1 ποτήρι πριν το γεύμα σας.

Δεν κοιμάσαι καλά

Πρόσφατες έρευνες έχουν συσχετίσει την αύξηση βάρους με έλλειψη ύπνου. Ενήλικες που κοιμούνται 6 έως 8 ώρες, τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος από εκείνους που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερο από 8.
Η έλλειψη ύπνου ή o ανήσυχος ύπνος οδηγεί σε έλλειψη ενέργειας την επομένη, με αποτέλεσμα να έχει ο οργανισμός ανάγκη από άμεση ενέργεια. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων και συνήθως σε κατανάλωση γλυκών σκευασμάτων.

Τρως γλυκό πρωινό

Η κατανάλωση πρωινού με πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες τροφές, αυξάνει την αίσθηση της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μικρούς και μεγάλους. Ένα κρουασάν σοκολάτας ή ένα μπισκότο ποτέ δεν είναι αρκετό!

Οι απλοί υδατάνθρακες που τους βρίσκουμε στα γλυκά και στο λευκό ψωμί, προκαλούν άμεση απορρόφηση και αποθήκευση γλυκόζης – η τροφή των κυττάρων. Να θυμάστε πως όσο πιο γρήγορα πέφτει η γλυκόζη του αίματος, τόσο πιο γρήγορα πεινάς. Οπότε, απολαύστε από εδώ και στο εξής πρωινό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, θρεπτικά έλαια και φυτική πρωτεΐνη! Μία κατηγορία που τα περιέχει όλα αυτά είναι οι ξηροί καρποί.

  Δέκα συμβουλές για να διατηρήσετε τα κιλά σας

 

Γιατί πεινάω συνέχεια

Έχεις στρες και άγχος

Δεν είναι ψέμα όταν λένε πως το άγχος παχαίνει. Φυσικά, δεν παχαίνει από μόνο του. Σε πολλούς ανθρώπους το στρες και η ένταση που δημιουργείται, αυξάνει την αίσθηση της πείνας και όχι την πείνα πραγματικά. Σε συνθήκες στρες το σώμα εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ορμόνες που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και την αίσθηση της επίθεσης. Νομίζεις λοιπόν πως χρειάζεσαι ενέργεια οπότε καταλήγεις στο ψυγείο ή την τροφοθήκη, όταν στην πραγματικότητα χρειάζεσαι απλά να χαλαρώσεις. Δοκίμασε γιόγκα την επόμενη και η αίσθηση της πείνας θα εξαφανιστεί.

Δεν καταναλώνεις αρκετά λιπαρά

Τα λιπαρά αποτελούν πλούσια σε θερμίδες κατηγορία αλλά είναι σημαντικά για την αίσθηση του κορεσμού και πολλές κυτταρικές λειτουργίες. Φυσικά συζητάμε για τα φυτικά λίπη και έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το σουσαμέλαιο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς. Χρειάζονται μέτρο, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες φυσικά, αλλά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας.

Πίνεις αλκοόλ προ φαγητού

Το αλκοόλ τείνει να προκαλεί ήπια υπογλυκαιμία αλλά και αφυδάτωση. Δύο συμπτώματα που προξενούν αίσθηση πείνας με απόρροια την αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Δεν «χορταίνει το μάτι» σου

Στην προσπάθεια να μειώσεις το βάρος σου βάζεις το γεύμα σου σε μικρό πιάτο ή πολύ μικρή ποσότητα. Ακόμα και να είναι αρκετή, στο μάτι φαίνεται λίγο με αποτέλεσμα ψυχολογικά να πεινάς προτού καν τελειώσεις το γεύμα σου. Αύξησε λοιπόν τη μερίδα χρησιμοποιώντας περισσότερα λαχανικά.

Ξεχνάς/δεν προλαβαίνεις να φας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τρέχεις να προλάβεις να καλύψεις τις καθημερινές υποχρεώσεις και ξεχνάς να πάρεις κάτι μαζί σου. Καταλήγεις να πεινάς ξαφνικά το απόγευμα και φυσικά δεν μπορείς να σταματήσεις να μασουλάς αφού πλέον δεν μπορείς να ελέγξεις την πείνα σου. Ο γενικός κανόνας είναι να μην αφήνεις άδειο το στομάχι πάνω από 4-5 ώρες. Το μυστικό είναι η οργάνωση!

  Τι ώρα πρέπει να τρώμε για να αδυνατίσουμε

Να θυμάσαι: δε χρειάζεται κόπο, χρειάζεται τρόπο…

Βαριέσαι να ετοιμάσεις σαλάτα

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Φουσκώνουν στο στομάχι αυξάνοντας έτσι την αίσθηση του κορεσμού. Επίσης, λόγω της μικρής θερμιδικής τους αξίας, μπορείς να φας μεγάλη ποσότητα χωρίς τύψεις.

 

Γιατί πεινάω συνέχεια

«Καταπίνεις» το φαγητό σου

Ο κανόνας των 20 λεπτών ισχύει. Απόλαυσε τη γεύση του γεύματος σου, μασώντας το. Έτσι και το στόμα θα το απολαύσει και το μυαλό θα καταλάβει πως έχεις καταναλώσει αρκετό φαγητό.

Βομβαρδίζεσαι με λιχουδιές συνεχώς

Είτε από τα διάφορα διαφημιστικά μενού είτε σε περιοδικά είτε στην τηλεόραση, τα πάντα σε βομβαρδίζουν με διάφορες εικόνες, γευμάτων και γλυκών.
Όσο περισσότερο βομβαρδίζεσαι με εικόνες τροφών τόσο περισσότερο λιγουρεύεσαι. Απέφυγε λοιπόν να ξεφυλλίζεις τα μενού που αφήνουν, και απέφυγε να παρακολουθείς τις διαφημίσεις που προβάλλονται την ώρα που βλέπεις τηλεόραση.

 

Εμμανουέλλα Μαγριπλή,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

iator.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *