Ποια χρώματα παίζουν με την όρεξή μας;

Ποια χρώματα… παίζουν με όρεξή μας

Ποια είναι τα χρώματα που παίζουν με την όρεξή μας

 

Ήρθε η ώρα να ασχοληθείς χρωματικά με την κουζίνα ή την τραπεζαρία; Καλό είναι, πριν πάρεις τις αποφάσεις σου, να γνωρίζεις την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην πείνα, ώστε να πράξεις αναλόγως (όπως σε συμφέρει).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αποχρώσεις που ανοίγουν και άλλες που περιορίζουν την όρεξη. Δες ποιες είναι:

 

Τα σκούρα… σκουραίνουν τη διάθεση

Σίγουρα, αν ήθελες να φαίνεσαι πιο αδύνατος/η, θα διάλεγες να φορέσεις σκούρα χρώματα. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να μειώσεις τη διάθεσή σου για φαγητό. Όλες οι σκούρες αποχρώσεις είναι ό,τι πρέπει για να μην αισθάνεται κάποιος πεινασμένος. Φυσικά υπάρχει λόγος γι΄ αυτό:

Το σκούρο καφέ, για παράδειγμα, δεν παραπέμπει (υποσυνείδητα) σε σοκολάτα υγείας αλλά σε φαγητό που έχει… καρβουνιάσει.

Το μοβ συνδέεται με τρόφιμα που συνήθως δεν κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν, όπως το μοβ λάχανο, τα μοβ κρεμμύδια και οι μελιτζάνες.

Το σκούρο μπλε θυμίζει τα νερά της θάλασσας, είναι δηλαδή ένα χρώμα καταλληλότερο να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα παρά για να ανοίγει την όρεξη. Επιπλέον, το γαλάζιο χρώμα δεν υπάρχει σε κάποια τροφή.

Δίπλα σε όλα τα σκουρόχρωμα έρχεται να προστεθεί και το γκρι (από ανοιχτό έως σκούρο), απλώς επειδή δεν υπάρχει φαγητό που να έχει γκρίζο χρώμα.

 

Ποια είναι τα χρώματα που παίζουν με την όρεξή μας

Τα φωτεινά… φωτίζουν την όρεξη

Σχεδόν όλα τα λαχταριστά, φωτεινά χρώματα ανοίγουν την όρεξη (πλην του έντονου ροζ, το οποίο περιέργως τη μετριάζει, ίσως επειδή μειώνει τους καρδιακούς παλμούς).

  Προσκυνώντας την εικόνα της Παναγίας, το χεράκι Της ήταν πολύ ζεστό

Το φωτεινό κίτρινο δίνει χαρά και διεγείρει τις αισθήσεις.

Το πράσινο θυμίζει δροσερά λαχανικά και παραπέμπει στην υγιεινή διατροφή και την αφθονία των αγαθών.

Το πορτοκαλί (και ειδικά το κοραλλί) διεγείρει τον εγκέφαλο και την όρεξη όσο κανένα άλλο χρώμα. Αποπνέει αισιοδοξία, ταυτίζεται με το φιλικό καλωσόρισμα στον χώρο, ενώ θυμίζει τα πιο νόστιμα φρούτα και λαχανικά (βερίκοκο, καρότο, πορτοκάλι, μανταρίνι, κολοκύθα, ροδάκινο).

Το κόκκινο σχετίζεται με τα πιο ζουμερά και υγιεινά τρόφιμα (ντομάτα, φράουλα, καρπούζι, ρόδι, παντζάρι). Όπου κυριαρχεί, ανοίγει την όρεξη, διότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς.

Το γαλαζοπράσινο, παραδόξως, έχει τον τρόπο του να κάνει να φαίνονται ελκυστικότερα όλα τα χρωματιστά τρόφιμα.

 

[Φωτό: © Depositphotos.com/Beata Becla]

poiostigiati

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *