Έχετε μυγάκια στο σπίτι; 6+1 τρόποι να τα εξαφανίσετε – Τι κάνετε αν βρεθούν στο μπάνιο σας

Έχετε μυγάκια στο σπίτι; 6+1 τρόποι να τα εξαφανίσετε

Έχετε μυγάκια στο σπίτι

Τι κάνετε αν βρεθούν στο μπάνιο σας

 

Τα μυγάκια είναι μια υπόθεση που μας… ταλαιπωρεί αρκετά στο σπίτι μας και όλοι ψάχνουμε έναν τρόπο να τα ξεφορτωθούμε.

Η συνταγή είναι απλή: γεμίστε ένα μπολ με απλό ξίδι και προσθέστε 3 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Τα μυγάκια θα μυρίσουν το ξίδι, θα πλησιάσουν το μίγμα, θα μπουν μέσα και θα «κολλήσουν» στο απορρυπαντικό. Για να δείτε αποτελέσματα, δεν πρέπει να καλύψετε το μπολ.

 

Έχετε μυγάκια στο σπίτι; 6+1 τρόποι να τα εξαφανίσετε

Μηλόξιδο το θαυματουργό

Μηλόξιδο το θαυματουργό

Γεμίστε ένα μικρό ποτήρι κατά τα 2/3 με μηλόξιδο, καλύψτε το με διαφανή μεμβράνη φαγητού και στη συνέχεια σφίξτε την γύρω από το ποτήρι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Για να «τσιμπήσουν» τα μυγάκια το δόλωμα, κάντε μία τρύπα πάνω στη μεμβράνη με μια οδοντογλυφίδα. Η έντονη μυρωδιά του θα τα κάνει να… περάσουν απέναντι, να πέσουν στο μηλόξιδο και μετά να μην μπορούν να δραπετεύσουν.

 

Ένα κομμάτι χαρτί και ένα ώριμο φρούτο

Τα μυγάκια έλκονται εκτός των άλλων και από τα φρούτα, στοιχείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπέρ σας. Σε ένα βαζάκι χωρίς καπάκι, λοιπόν, βάλτε ένα πολύ ώριμο φρούτο και στη συνέχεια φτιάξτε έναν κώνο από ένα κομμάτι χαρτί και στερεώστε το στην τρύπα. Τα μυγάκια θα μπουν μέσα αλλά δεν θα μπορούν να βγουν έξω.

 

Βραστό νερό στον σωλήνα

Αν το πρόβλημα προέρχεται από τις σωληνώσεις, θα πρέπει να το εξαλείψετε στη ρίζα του. Η λύση είναι να ρίξετε ζεστό νερό με λίγο υγρό απορρυπαντικό στον σωλήνα που υποψιάζεστε ότι είναι ο ένοχος.

 

Έχετε μυγάκια στο σπίτι; 6+1 τρόποι να τα εξαφανίσετε

Φρούτα και ξίδι βαλσάμικο

Οι συμβουλές μας ακούγονται σαν συνταγές, όμως είμαστε υπέρμαχοι των φυσικών τρόπων επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Για το συγκεκριμένο κόλπο, θα χρειαστείτε ένα μπολ, ένα ώριμο φρούτο χωρίς τη φλούδα του (πορτοκάλι ή μπανάνα για παράδειγμα) και λίγο ξίδι βαλσάμικο. Έπειτα καλύψτε το μπολ με διαφανή μεμβράνη φαγητού και με ένα πιρούνι, κάντε λίγες τρύπες πάνω του. Αφήστε το μίγμα να δράσει όλο το βράδυ και το πρωί ξυπνήστε για να καμαρώσετε τους καρπούς των προσπαθειών σας.

 

Κόκκινο κρασί

Red red wine» θα τραγουδάνε τα μυγάκια που θα πέσουν μέσα σ’ αυτήν την παγίδα. Απλώς βάλτε λίγο κόκκινο κρασί σε ένα μπουκάλι και αφήστε τα μυγάκια να μεθύσουν για τελευταία φορά στη ζωή τους!

 

Φυσικό απωθητικό για τα μυγάκια

Με αυτό το μίγμα αυτό θα απωθήσετε τα καινούρια μυγάκια και θα εμποδίσετε την εξάπλωσή τους. Η παρασκευή του είναι γρήγορη και απλή: σε ένα σπρέι αναμίξτε ένα φλιτζάνι νερό και 10 σταγόνες από έλαιο ευκαλύπτου ή μέντας. Ψεκάστε στις περιοχές που εντοπίζετε το πρόβλημα, στον νεροχύτη αλλά και το καλαθάκι των σκουπιδιών και σύντομα θα δείτε ότι το πρόβλημα θα εξαφανίζεται σταδιακά.

  Κόλπα για Γρήγορο και Αποτελεσματικό Καθάρισμα

Έχετε μυγάκια στο σπίτι

 

Τι κάνουμε αν βρούμε μυγάκια στο μπάνιο;

Το πρόβλημα με τα έντομα ξεκινά την άνοιξη, καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και αρχίζει η περίοδος αναπαραγωγής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται πολύ σημαντικό να γίνεται επαγγελματική απεντόμωση στα σπίτια κάθε άνοιξη.

Ειδικά αν ζεις σε μεγάλη πόλη, η απεντόμωση είναι μονόδρομος για να σωθείς από την εισβολή ανεπιθύμητων επισκεπτών. Λοιπόν, τι είναι αυτό που οδηγεί τα μυγάκια στο μπάνιο; Πώς μπαίνουν στο σπίτι και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά; Αυτές τις ερωτήσεις θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε για να απελευθερωθεί και πάλι το μπάνιο σου.

 

Περίπτωση 1: Τα μυγάκια έρχονται από την κουζίνα

Πολλές φορές, εισβάλουν μυγάκια στο σπίτι, λόγω της μυρωδιάς κάποιου ώριμου τροφίμου. Φρούτα και λαχανικά είναι πιθανά τρόφιμα που μπορούν να προσελκύσουν τα μυγάκια, αλλά και τα μυρμήγκια. Ακόμα, πολλά μυγάκια έρχονται για το αλεύρι και για τα μακαρόνια. Αυτό σημαίνει, πως δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις εκτεθειμένα τρόφιμα σε ανοιχτές συσκευασίες. Επίσης, πρέπει να θυμάσαι να καθαρίζεις το ψυγείο συχνά με ξύδι, ειδικά την άνοιξη.

Η πολύ καλή καθαριότητα είναι το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις την εισβολή μυγών, μυρμηγκιών και κατσαριδών. Εκτός από αυτά τα τρόφιμα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να καταφθάσουν τα μυγάκια στην κουζίνα σου.

Για παράδειγμα, μπορεί κάπου να έχουν χυθεί λίγες σταγόνες χυμού, ή άλλου ποτού που τα προσέλκυσε. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να τα προσέλκυσε η μυρωδιά της μαρμελάδας, του γλυκού του κουταλιού, ή του σιροπιού. Το πρόβλημα με τα μυγάκια είναι, πως έχουν την τάση να εξαπλώνονται και στο υπόλοιπο σπίτι, κάνοντας την εξολόθρευση τους πιο δύσκολη.

Κάπως έτσι, μπαίνουν από την κουζίνα και τελικά καταλήγεις να έχεις μυγάκια στο μπάνιο. Άλλωστε, το μπάνιο έχει νερό και υγρασία, κάτι που πολλά έντομα και ζωύφια αναζητούν. Το ζήτημα είναι, ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης, όταν τα μυγάκια στο μπάνιο έχουν ξεκινήσει από την κουζίνα;

Τρόπος πρόληψης:

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η καλύτερη αντιμετώπιση για τα μυγάκια στο μπάνιο, με αφετηρία την κουζίνα, είναι η πρόληψη. Με τον όρο πρόληψη, εννοούμε ότι χρειάζεται πολύ σχολαστική καθαριότητα και προσοχή στα τρόφιμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εισβολής. Πρέπει να καθαρίζεις πολύ καλά τα ντουλάπια τροφίμων και το ψυγείο σου και να μην αφήνεις ανοιχτά και εκτεθειμένα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να καθαρίζεις καλά τον πάγκο της κουζίνας και όλες τις επιφάνειες. Κάπως έτσι, τα μυγάκια στην κουζίνα δε θα είναι ποτέ πρόβλημα.

  Σε τι βοηθάει ένα κομμένο πορτοκάλι μέσα στο ψυγείο;
Τρόπος αντιμετώπισης:

Όμως, ας υποθέσουμε πως το κακό ήδη έγινε και ο εχθρός βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν μυγάκια στο μπάνιο, στην κουζίνα και σε άλλους χώρους του σπιτιού. Τι κάνεις τότε; Ένας απλός τρόπος είναι να ψεκάσεις τα μυγάκια με εντομοκτόνο. Στην αγορά θα βρεις εντομοκτόνα που ειδικεύονται στις μύγες και είναι πολύ αποτελεσματικά. Μην ξεχάσεις, πως μετά τον ψεκασμό πρέπει να ανοίξεις τα παράθυρα και να φύγεις για λίγη ώρα από το σπίτι, καθώς τα εντομοκτόνα είναι επικίνδυνα για την υγεία. Αφού εξοντώσεις τα μυγάκια, μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι με χλωρίνη για να μην έρθουν ξανά.

Από την άλλη πλευρά, ίσως αναζητείς μια πιο φυσική λύση. Αν ισχύει αυτό, μπορείς να φτιάξεις μια παγίδα για μυγάκια. Πάρε ένα δοχείο και βάλε μέσα μια μεγάλη ποσότητα από ξύδι, ή κρασί. Κλείσε από πάνω το δοχείο με λίγο τούλι, στο οποίο έχεις ανοίξει μικρές τρύπες. Τοποθέτησε το δοχείο στο μπάνιο, ή και σε όποιο άλλο δωμάτιο υπάρχουν μυγάκια. Σιγά σιγά, τα μυγάκια θα μπουν στο δοχείο, επειδή τα ελκύει η μυρωδιά. Έπειτα θα πνιγούν, αφού δε θα βρίσκουν πώς να βγουν έξω. Αφού εξολοθρευτούν, καθάρισε το σπίτι με απολυμαντικό, ή χλωρίνη.

 

Περίπτωση 2: Τα μυγάκια μπαίνουν από τα φρεάτια

Είναι γεγονός, πως δεν εισέρχονται όλα τα μυγάκια στο μπάνιο και γενικά στο σπίτι, λόγω των τροφίμων. Υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία που ονομάζεται μυγάκια φρεατίων, ή μυγάκια αποχετεύσεων. Τα μυγάκια αυτά τρέφονται με νεκρή οργανική ουσία, την οποία βρίσκουν άφθονη σε φρεάτια και σωληνώσεις.

Σαν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, βρίσκουν σιγά σιγά το δρόμο προς την έξοδο των φρεατίων. Η έξοδος βρίσκεται στο μπάνιο σου κι έτσι καταλήγεις να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της εισβολής. Αυτό δε σημαίνει πως φταίει η έλλειψη καθαριότητας στο μπάνιο σου. Μπορεί να σημαίνει, όμως, πως δεν έχει γίνει πρόσφατα απολύμανση στα φρεάτια.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι πως δεν είναι υγιεινό να κυκλοφορούν στο μπάνιο σου αυτά τα μυγάκια. Και πολύ περισσότερο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαπλωθούν. Είναι επικίνδυνα για την υγεία σου και την υγεία των αγαπημένων σου προσώπων και δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σπίτι. Συνεπώς, όταν δεις μυγάκια στο μπάνιο και υποψιαστείς πως βγαίνουν από τα φρεάτια, πρέπει να δράσεις αμέσως.

  6 διαφορετικές ιδέες για να στολίσετε το σπίτι σας τις γιορτές!

Αν τα εξολοθρεύσεις και τους κλείσεις την είσοδο αρκετά νωρίς, πριν αναπαραχθούν, το πρόβλημα θα λυθεί πολύ εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, θα εξακολουθήσει να υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν, αν δε γίνει επαγγελματική απολύμανση στα φρεάτια και τις αποχετεύσεις.

Τρόπος πρόληψης:

Όπως και στην περίπτωση με τα μυγάκια τροφίμων, έτσι και με τα μυγάκια φρεατίων, η καθαριότητα και η απολύμανση είναι η καλύτερη πρόληψη. Χρειάζεται ένα συνεργείο απολύμανσης για να φροντίσει σε βάθος τις σωληνώσεις και την αποχέτευση του κτιρίου. Όσο για το τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτό, υπάρχει απλή λύση. Θυμήσου να ρίχνεις στις σωληνώσεις λίγη χλωρίνη κάθε εβδομάδα, όταν καθαρίζεις το μπάνιο. Μια στο τόσο, μπορείς να χρησιμοποιείς και κάποιο αποφρακτικό σωλήνων, το οποίο βρίσκεις στο super market. Κάπως έτσι, θα έχεις μυγάκια στο μπάνιο από σπάνια, έως καθόλου, αφού οι σωληνώσεις σου θα είναι επικίνδυνο πεδίο για αυτά.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Τα μυγάκια υπονόμων είναι δύσκολος αντίπαλος, γιατί έχει την τάση να εμφανίζεται ξανά και ξανά, αφού εξολοθρευτεί. Για το λόγο αυτό, πρέπει κι εσύ να δείξεις αποφασιστικότητα και να ενεργήσεις με το σωστό τρόπο, για να απαλλαγείς από την παρουσία τους. Προτού καταφύγεις στη μυοκτονία, προμηθεύσου με ένα ισχυρό εντομοκτόνο σε σπρέι. Με αυτό, ψέκασε τα μυγάκια στο μπάνιο, αλλά μη σταματήσεις σε αυτό. Πρέπει να ψεκάσεις και μέσα στις σωληνώσεις, από όπου υπάρχουν ανοίγματα. Έτσι, θα εξολοθρεύσεις και όσα μυγάκια βρίσκονται κοντά στην έξοδο προς το μπάνιο σου.

Φυσικά, θα πρέπει να κλείσεις την πόρτα του μπάνιου και να φύγεις από εκεί για κάμποση ώρα. Το εντομοκτόνο είναι επικίνδυνο για την υγεία σου και δεν πρέπει να το εισπνέεις. Άφησε να περάσει λίγη ώρα και πήγαινε ξανά στο μπάνιο. Λογικά, θα πρέπει να έχουν εξολοθρευτεί τα μυγάκια. Αν όχι, επανάλαβε τη διαδικασία. Έπειτα, είναι ώρα να απολυμάνεις το μπάνιο. Καθάρισε τις σωληνώσεις με χλωρίνη και αποφρακτικό σωλήνων. Καθάρισε και όλες τις επιφάνειες του μπάνιου με χλωρίνη. Τέλος, τοποθέτησε τάπες πάνω από όσες σωληνώσεις θα μπορούσε να χωρέσει μυγάκι.

 

Έχετε μυγάκια στο σπίτι; 6+1 τρόποι να τα εξαφανίσετε – Τι κάνετε αν βρεθούν στο μπάνιο σας

athensmagazine

Αφήστε μια απάντηση