Πρωτεϊνική Δίαιτα: Πως λειτουργεί – Ποια είναι τα αποτελέσματα

Πρωτεϊνική Δίαιτα: Πως λειτουργεί

Πρωτεϊνική Δίαιτα: Πως λειτουργεί

Ποια είναι τα αποτελέσματα

 

Πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Μπορείτε να φανταστείτε να χάνετε κιλά τρώγοντας μπριζόλες, μπιφτέκια, τυριά και μπέικον; Οι δίαιτες που είναι υψηλές σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα Atkins, Dukan και Zone μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τα ρίσκα και τα αποτελέσματα πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε κάποια από αυτές.

 

Πόση πρωτεΐνη είναι αρκετή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το 10% με 30% των θερμίδων από τις πρωτεΐνες. Με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορείτε να αυξήσετε αυτό το ποσοστό. Οι πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν το ήμισυ των θερμίδων που προσλαμβάνετε κατά την διάρκεια της ημέρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιπλέον πρωτεϊνών προέρχεται από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί. Συχνά αυτές οι δίαιτες περιορίζουν τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα σιτηρά , τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Πως δουλεύουν οι υψηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες;

Μόλις σταματήσετε να καταναλώνετε υδατάνθρακες, χάνετε γρήγορα κιλά επειδή χάνετε νερό. Εφόσον δεν προσλαμβάνετε υδατάνθρακες, το σώμα σας αρχίζει να καίει κυρίως λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κέτωση, η οποία κάνει την δίαιτα πιο εύκολη γιατί αισθάνεστε λιγότερη πείνα. Η κέτωση όμως υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και ναυτία.

 

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της δίαιτας πρωτεΐνης

Σίγουρα χάνετε βάρος με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες. Αλλά η κατανάλωση τέτοιας ποσότητας λιπαρών κρεάτων και γαλακτοκομικών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου. Όμως η έλλειψη λαχανικών και σιτηρών οδηγεί σε απώλεια ινών και αρκετών θρεπτικών συστατικών. Μια πιο τροποποιημένη δίαιτα , η οποία μειώνει τα λιπαρά, αλλά δεν απαγορεύει τόσο πολύ τους υδατάνθρακες μπορεί να έχει πιο ασφαλή αποτελέσματα.

  Δίαιτα Με Τζίντζερ Και Κανέλα: Αν Θέλετε Να Χάσετε Έως 3 Κιλά Σε 7 Μέρες!

 

Πρωτεϊνική Δίαιτα: Πως λειτουργεί – Ποια είναι τα αποτελέσματα

Ξεκινώντας μια Δίαιτα Υψηλή σε Πρωτεΐνες

Να είστε επιλεκτικοί. Η καλύτερή πρωτεϊνική δίαιτα πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπη και να περιλαμβάνει και μερικούς υδατάνθρακες. Να αποφύγετε ακραίες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες λιπαρών κρεάτων και καθόλου λαχανικά και σιτηρά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας για να σας βοηθήσει να διαλέξετε τη σωστή διατροφή.

 

Επιλέξτε άπαχο βοδινό κρέας

Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει τις πρωτεΐνες περισσότερο από μια ζουμερή μπριζόλα. Και εάν επιλέξετε ένα καθαρό κομμάτι κρέατος, θα πάρετε όλη την πρωτεΐνη χωρίς το περιττό λίπος. Εξάλλου ένα καθαρό κομμάτι βοείου κρέατος περιέχει ελάχιστα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από ένα ισόπαχο κομμάτι στήθος κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.

 

Συμβουλές για να επιλέγετε πουλερικά

Εάν επιλέξετε τα λευκά τμήματα των πουλερικών θα προσλάβετε λιγότερα λιπαρά από τα σκούρα τμήματα τους. Επίσης, θυμηθείτε να αφαιρέσετε την πέτσα, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

 

Μην αγνοείτε το χοιρινό

Το χοιρινό αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών χωρίς να επιβαρύνεται από λιπαρά, εάν γνωρίζεται ποιο κομμάτι να αγοράσετε. Επιλέξτε ψαρονέφρι, φιλέτο, μπριζόλα με κόκκαλο, κόντρα φιλέτο ή μπριζόλες από την ωμοπλάτη. Εξάλλου ο τεμαχισμός των τμημάτων του χοιρινού είναι πιο καθαρός, με λιγότερο λίπος, από ότι γινότανε παλιότερα.

 

Το ψάρι προσφέρει υγιεινά λιπαρά

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Ακόμα και τα πιο λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι πολύ καλή επιλογή. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν θετική επίδραση στην καρδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

  Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Μείον 6 κιλά η ηθοποιός – Πώς τα έχασε

 

Αυγά, για πρόσληψη πρωτεϊνών σε χαμηλό κόστος

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή, και φθηνή, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό των πρωτεϊνών του αυγού βρίσκονται στο ασπράδι μαζί με βιταμίνη Β12. Το ασπράδι του αυγού περιέχει χαμηλότερα ποσοστά χοληστερόλης από ότι ο κρόκος. Επίσης, το ασπράδι του αυγού είναι πλούσιο σε σελήνιο , βιταμίνες D, Β6, Β12 και μεταλλικά στοιχεία όπως ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός.

 

Δοκιμάστε τη Σόγια

Η πρωτεΐνη δεν έχει μόνο ζωική προέλευση. Το τοφου, τα μπιφτέκια σόγιας, και άλλα τρόφιμα που στηρίζονται στη σόγια αποτελούν την φυτική πηγή πρωτεϊνών. Η κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας σε καθημερινή βάση βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης.

 

Τρώτε περισσότερα φασόλια

Ενάμιση φλιτζάνι φασόλια περιέχει περίπου την ίδια πρωτεΐνη με 85 γραμμάρια ψημένη μπριζόλα. Εκτός από τις πρωτεΐνες, οι ίνες στα φασόλια συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα και επίσης βοηθάνε στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερίνης.

 

Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτομικών προσθέτει ασβέστιο

Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι προσφέρουν πρωτεΐνες και ασβέστιο που δυναμώνουν τα οστά και ωφελούν την καρδιά. Τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά ή τα μηδέν τοις εκατό σε λιπαρά γαλακτοκομικά συμβάλλουν στη μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων.

 

Πρωτεϊνική Δίαιτα: Πως λειτουργεί – Ποια είναι τα αποτελέσματα

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, επιλέξτε ίνες

Οι περισσότερες πρωτεϊνικές δίαιτες περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσληψη προϊόντων άλεσης, οπότε φροντίστε να εξισορροπήσετε την αναλογία. Εάν επιλέξετε προϊόντα ολικής άλεσης, ελέγξτε στον διατροφικό πίνακα τους τα σάκχαρα και τα λιπαρά.

 

Αφήστε χώρο για τα φρούτα και τα λαχανικά

Προσθέστε φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας. Είναι πλούσια σε συστατικά τα οποία δεν περιέχονται σε άλλα τρόφιμα, και τα οποία προσφέρουν αρκετά οφέλη στον οργανισμό σας, οπότε τους αξίζει μια θέση στο τραπέζι σας, ακόμα και σε μια πρωτεϊνική δίαιτα.

  Αν δυσκολεύεσαι να χάσεις λίπος, τότε πρέπει να κάνεις αυτό!

 

Αλεξάνδρα Ταμπάκη – Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Γιάννης Β. Σίμος – Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

e-diatrofi

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη

-Αν νιώσετε δυσφορία μετά την πρώτη ημέρα της δίαιτας,
να διακόψετε τη δίαιτα αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν χειροτερέψει.
-Και μην ξεχνάτε πώς πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *