10 tips για να αποφύγεις πειρασμούς στη δίαιτα

10 tips για να αποφύγεις πειρασμούς στη δίαιτα
Photo source: www.bigstockphoto.com

 

Ποια είναι τα tips για να αποφύγεις πειρασμούς στη δίαιτα

Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα συνήθως αρκούν για να διατηρήσει κανείς ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ωστόσο, κάποιοι από εμάς ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουμε πιο αυστηρό διαιτολόγιο για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να ρυθμίσουμε το βάρος μας στο επιθυμητό.Αν την περίοδο αυτή ακολουθείς δίαιτα, παρακάτω θα βρεις δέκα tips που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τους πειρασμούς!

 

10 tips για να αποφύγεις πειρασμούς στη δίαιτα

1. Φυτικές ίνες

Η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα ολικής άλεσης και τα λαχανικά, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα πείνας.

 

2. Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή, για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα ώστε να κρατάμε το σώμα μας ενυδατωμένο. Επιπλέον, έχει προταθεί ότι δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Αν η γεύση του σου φαίνεται βαρετή, κάποιες εναλλακτικές πηγές πρόσληψης νερού είναι τα αφεψήματα και το ανθρακούχο νερό.

 

3. Τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας

Είναι τρόφιμα τα οποία αν και έχουν μεγάλο όγκο, αποδίδουν λίγες θερμίδες. Έτσι, δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού χωρίς να αυξάνουν ιδιαίτερα τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη της ημέρας. Τα λαχανικά και οι σούπες είναι κάποια παραδείγματα.

 

4. Αργή μάσηση

Η γρήγορη μάσηση, σε αντίθεση με την αργή, εμποδίζει το σώμα μας να νιώσει το αίσθημα του κορεσμού τη σωστή στιγμή. Αυτό έχει αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να τρώμε παρότι έχουμε προσλάβει ικανοποιητική ποσότητα φαγητού.

 

5. Απομάκρυνε τους πειρασμούς

Το να κρατάς τους «πειρασμούς» μακρυά από το οπτικό σου πεδίο, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την κατανάλωσή τους. Την επόμενη φορά που θα απολαύσεις ένα κρασί με την παρέα σου, σπρώξε το μπολάκι με τους ξηρούς καρπούς λίγο παραπέρα.

  «Γενικά αποφεύγω το ψωμί και...» - Τα Diet Tips της Κατερίνας Στικούδη που την κρατούν αδύνατη

Μάσημα τσίχλας

 

6. Μάσημα τσίχλας

Για κάποιους από εμάς το μάσημα τσίχλας, μπορεί να αποτρέψει το τσιμπολόγημα, καθώς όπως υποστηρίζει μια μελέτη μειώνει την όρεξη. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.

 

7. Πριν μια κοινωνική εκδήλωση

Φρόντισε να έχεις καταναλώσει το προγραμματισμένο γεύμα ή σνακ σου, πριν παρευρεθείς σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερες επιλογές, ποιοτικά και ποσοτικά.

 

8. Στο σούπερ μάρκετ

Το ίδιο ισχύει και όταν ψωνίζεις τρόφιμα. Είναι πιο πιθανό να βάλεις στο καρότσι σου μια σοκολάτα αν είσαι πεινασμένος, παρά αν πας σούπερ μάρκετ αφού έχεις καταναλώσει το προγραμματισμένο σου γεύμα ή σνακ.

 

9. Ημερολόγιο

Η καταγραφή του φαγητού που καταναλώνεις σε βοηθάει να κρατήσεις τον έλεγχο. Σημείωσε την ποσότητα του κάθε τροφίμου, χωρίς να παραλείψεις ποτά και πρόσθετα λιπαρά, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο στη σαλάτα.

 

10. Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται πως επηρεάζει το σωματικό βάρος, καθώς οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού. Όσο δύσκολη και να είναι η καθημερινότητά σου, έξι τουλάχιστον ώρες ύπνου θα σε αναζωογονήσουν και θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις και να διατηρήσεις το βάρος σου υγιές!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Capers, Patrice L. et al. A Systemic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials of the Impact of Sleep Duration on Adiposity and Components of Energy Balance. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity 16.9 (2015): 771–782. PMC. Web. 5 Mar. 2017.

Cioffi I, Ibrugger S, Bache J, Thomassen MT, Contaldo F, Pasanisi F, Kristensen M. Effects on satiation, satiety and food intake of wholegrain and refined grain pasta. Appetite. 2016 Dec 1;107:152-158.

  Τα 5 Χρυσά Tips Για Να Βάλεις Βάρος Χωρίς Να Πάρεις Λίπος!

Hetherington MM1, Regan MF. Effects of chewing gum on short-term appetite regulation in moderately restrained eaters. Appetite. 2011 Oct;57(2):475-82.

Hollis, Jack F. et al. Weight Loss During the Intensive Intervention Phase of the Weight-Loss Maintenance Trial. American journal of preventive medicine 35.2 (2008): 118–126. PMC. Web. 5 Mar. 2017.

ΜΑΡΙΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ
Διαιτολόγος – Βιολόγος, M.Sc.

mednutrition

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *