Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αποτελεσματική είναι;

Δίαιτα χωρίς ζάχαρη

Δίαιτα χωρίς ζάχαρη

Πόσο αποτελεσματική είναι;

 

Μια δίαιτα που αποκλείει εντελώς τη ζάχαρη από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται.

 

Εκτός από την ζάχαρη που πρέπει να αποφεύγεις στον καφέ ή τον τσάι, πρέπει να αποκλείσεις τις συσκευασμένες τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τα γλυκά, ακόμα και αλμυρές τροφές που περιέχουν ζάχαρη.

Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά μια τόσο περιοριστική δίαιτα;

 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου ‘Sweet Poison: Why Sugar Makes Us Fat’ (Γλυκό δηλητήριο: Γιατί η ζάχαρη μας παχαίνει), μια διατροφή που αποκλείει εντελώς την ζάχαρη μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο μέσος άνθρωπος, όπως υποστηρίζει, καταναλώνει 40 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα κυρίως από επεξεργασμένες τροφές, όπως τις σάλτσες, τη μαγιονέζα αλλά και το γιαούρτι που σε κάποιες περιπτώσεις περιέχει περισσότερη ζάχαρη από το παγωτό.

Ο εθισμός στην ζάχαρη είναι πραγματικότητα και το αποτέλεσμα είναι η παχυσαρκία, λέει, τονίζοντας ότι ο ίδιος έκοψε την ζάχαρη και έχασε μέσα σε 18 μήνες 40 κιλά. Επιλέγοντας τροφές χωρίς ζάχαρη, μπορεί κανείς να ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη διατροφή που δεν αφήνει περιθώρια για τσιμπολογήματα ή για γλυκά.

 

Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αποτελεσματική είναι;

Αντίθετη άποψη, έχει η διαιτολόγος Melanie McGrice, η οποία υποστηρίζει ότι καμιά δίαιτα δεν είναι επιτυχημένη όταν αποκλείει εντελώς μια συγκεκριμένη τροφή. Ενώ, σαν δίαιτα είναι υγιεινή αφού αποτρέπει τον κόσμο να καταναλώνει ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές, μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες συνήθειες.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος στην προσπάθειά του να αποφύγει την ζάχαρη να σταματήσει να καταναλώνει φρούτα, τα οποία περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

  Μήπως η δίαιτα Carb Cycling μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα επιπλέον κιλά του καλοκαιριού;

Επίσης, η ζάχαρη δεν θεωρείται τόσο ένοχη από τους διαιτολόγους συγκριτικά με κάποιες άλλες τροφές –κυρίως διαιτητικές- οι οποίες μετατρέπουν τις θερμίδες σε λίπος πιο γρήγορα.

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών ακόμα και ζάχαρης αλλά σε μικρή ποσότητα, όπως για παράδειγμα μια μπάρα σοκολάτας δύο φορές την εβδομάδα.

Η ζάχαρη, εξάλλου, δεν ευθύνεται για την παχυσαρκία, όμως βρίσκεται παντού ακόμα και στους συσκευασμένους χυμούς φρούτων. Για αυτό μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης είτε στα ροφήματα είτε στις επεξεργασμένες τροφές.

 

joytv.gr

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *