Μαύρο τσάι: Μάθε τα οφέλη του για την υγεία και τις ιδιότητές του

Μαύρο τσάι

Μαύρο τσάι

Μάθε τα οφέλη του για την υγεία και τις ιδιότητές του

 

Λένε ότι το πιο υγιεινό τσάι, είναι αυτό που θα θέλεις να πίνεις κάθε μέρα.

Με βάση αυτόν τον ορισμό, και κυρίως για τις Δυτικές κοινωνίες, το τσάι που είναι το πιο υγιεινό είναι μάλλον το μαύρο τσάι. Πάνω από το 90 τοις εκατό του συνόλου του τσαγιού που πωλείται στη Δύση είναι μαύρο τσάι (ή κόκκινο τσάι, όπως είναι γνωστό στην Ανατολή).

Όπως το πράσινο ή το λευκό τσάι, έτσι και το μαύρο τσάι είναι φτιαγμένο από τα φύλλα του φυτού «Καμέλια η σινική» (camellia sinensis) και για αυτό μοιράζεται πολλά από τα οφέλη με τους άλλους τύπους τσαγιού. Ωστόσο, το μαύρο τσάι είναι μοναδικό και ιδιαίτερα ευεργετικό σε συγκεκριμένους τομείς της υγείας.

Μερικά από τα οφέλη του μαύρου τσαγιού για την υγεία είναι η θρεπτική του αξία, τα οφέλη κατά του καρκίνου, τα πεπτικά οφέλη, οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών και άλλα.

Λένε ότι το πιο υγιεινό τσάι, είναι αυτό που θα θέλεις να πίνεις κάθε μέρα.

 

Θρεπτική αξία και ιδιότητες του μαύρου τσαγιού

Παρόμοια με τις άλλες ποικιλίες τσαγιού έτσι και στο μαύρο τσάι περιέχονται:

Πρωτεΐνες
Αμινοξέα
Μαγγάνιο
Υδατάνθρακες
Καφεΐνη
Κάλιο
Ιχνοστοιχεία
Πολυφαινόλες

Επιπλέον, στο μαύρο τσάι περιέχονται κατεχίνες (ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα ενώ βοηθούν στην πρόληψη διάφορων καρδιακών παθήσεων), γουανίνη η οποία είναι ένα φυσικό διεγερτικό, τανίνες (οι φυσικές χημικές ενώσεις που δίνουν στο μαύρο τσάι την στυφή υφή του) και ξανθίνη (ένα άλλο φυσικό διεγερτικό, παρόμοιο με την καφεΐνη).

 

Οφέλη μαύρου τσαγιού

Τα οφέλη που παρέχει το μαύρο τσάι για την υγεία μας, προέρχονται κυρίως από τις πολυφαινόλες αλλά και από τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτό. Σε ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού, περιέχονται κατά μέσο όρο 200 milligram πολυφαινολών, ενώ η κατανάλωση 600 milligram πολυφαινολών την ημέρα, παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

  Έβρασε Μπανάνες, Ήπιε Το Ζουμί Κι Έπεσε Για Ύπνο. Μόλις Δείτε Γιατί Θα Το Κάνετε Αμέσως

Συγκεκριμένες πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι (είναι γνωστές ως thearubigin και theaflavin), λειτουργούν ως ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα δύο φλαβονοειδή είναι πιο συμπυκνωμένα στο μαύρο τσάι παρά στο πράσινο τσάι.

Επίσης, το μαύρο τσάι είναι χαμηλό σε νάτριο και θερμίδες (ειδικά εάν δεν προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό). Επιπλέον έχει μια έντονη γεύση, καθιστώντας το ένα καλό υποκατάστατο για εκείνους που είναι συνηθισμένοι σε αναψυκτικά και άλλα ανθυγιεινά ποτά (που επίσης τείνουν να έχουν έντονες γεύσεις).

Μαύρο τσάι

 

Καρδιαγγειακή υγεία

Στο μαύρο τσάι θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία σε αντιοξειδωτικά, με κυριότερα ίσως τα φλαβονοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το κάνουν αυτό με την πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης και την πρόληψη ζημιών τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στα τοιχώματα των αρτηριών.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή μαύρου τσαγιού μπορούν τόσο να βελτιώσουν την αγγειοδιαστολή των στεφανιαίων όσο και να μειώσουν τους θρόμβους. Το μαγγάνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου βοηθώντας την καρδιακή λειτουργία των μυών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία.

 

Πρόληψη του καρκίνου

Ίσως το όφελος του μαύρου τσαγιού για το οποίο υπάρχουν οι περισσότερες εκτεταμένες μελέτες, είναι το αντικαρκινικό του όφελος.

Φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες στο τσάι βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού πιθανών καρκινογόνων ουσιών στο σώμα και πιο συγκεκριμένα τύπους καρκίνου όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο τσάι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του προστάτη, και του καρκίνου του στόματος (ειδικά για όσους χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού).

  Χρησιμοποίησε μέλι με κανέλα και δες στο σώμα σου αυτές τις θεαματικές αλλαγές

Στο μαύρο τσάι θα συναντήσουμε και την ένωση TF-2. Αυτή η χημική ουσία προκαλεί απόπτωση (“προγραμματισμένος θάνατος”) των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να βλάψει τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα. Αυτό βοηθά να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου πριν καν γίνει αισθητή και μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει ήδη διαγνωστεί. Επιπλέον αποτρέπει τον καρκίνο με την αναστολή του σχηματισμού και ανάπτυξης των κακοήθων όγκων.

 

Στοματική υγεία

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το πως το τσάι φρεσκάρει την αναπνοή και βοηθάει στον καθαρισμό του στόματος. Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει τους καρκίνους του στόματος και επιπλέον, οι πολυφαινόλες του τσαγιού και οι τανίνες, σκοτώνουν και εμποδίζουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον μπορούν να μειώσουν δραστικά τα στοματικά βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή.

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού είναι πολλά ενώ οι μοναδικές ιδιότητες του, το καθιστούν ένα εύκολο τρόπο για να βελτιώνετε την υγεία σας καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ειδικά εάν ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, προτού αρχίσετε την καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού.

 

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

fmh.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *