Τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά για να έχουμε υγεία και ευεξία

Τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά για να έχουμε υγεία και ευεξία

Τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά για να έχουμε υγεία και ευεξία

 

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι δίνουμε έμφαση στο τι δεν πρέπει να τρώμε και ξεχνάμε τι πραγματικά είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή για να έχουμε υγεία και ευεξία.

Υπάρχουν λοιπόν πολλές τροφές που καλό είναι να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και σε αυτές θα εστιάσουμε στο σημερινό άρθρο.

 

8 τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά

 

Πράσινο τσάι

Μπορεί το πράσινο τσάι να μη θεωρείται ακριβώς τροφή, όμως αξίζει να συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα. Γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που έχουν ισχυρές επιδράσεις στο σώμα.

Αυτές περιλαμβάνουν βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, απώλεια λίπους, χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και πολλά άλλα εντυπωσιακά οφέλη.

 

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα, ενώ είναι αρκετά ευέλικτο καθώς η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα και smoothies. Επιγραμματικά έχει περισσότερο κάλιο ακόμα και από τη μπανάνα, περιέχει καλά λιπαρά και είναι από τα φρούτα με υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης.

 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις πιο θρεπτικές και ιδανικές επιλογές, που χωράει σε κάθε μορφή διατροφής. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, προβιοτικών και ασβεστίου. Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα γιαούρτια ίδια, για αυτό πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων ώστε να αποφεύγετε αυτά που έχουν ζάχαρη και είναι υψηλά σε λιπαρά.

 

Μήλα

Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας, αφού είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως η κουερσετίνη, το καφεϊκό οξύ και η επικατεχίνη, που συμβάλουν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ενώσεων γνωστών ως ελεύθερων ριζών.

  Η Σως που καθαρίζει τις αρτηρίες από τη χοληστερίνη

 

Μούρα

Αν τρώγονται ώριμα είναι απίστευτα γλυκά αλλά εκτός από την υπέροχη γεύση τους, είναι υγιεινά και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την καθημερινή διατροφή σας. Τα μαύρα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ένα φλιτζάνι φρέσκα ή ¼ κατεψυγμένα σας δίνουν μόνο 60 θερμίδες, μαζί με 8 γραμμάρια φυτικές ίνες. Αυτό αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης της πείνας, κρατά σε ισορροπία τη χοληστερόλη, βοηθά στην απώλεια βάρους και ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία εκτός ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και το υγιές δέρμα, λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό για την επιδιόρθωση του DNA και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και σεροτονίνης.

 

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αποτελεί μια καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, όπως η β-γλυκάνη. Επίσης περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα από τα άλλα δημητριακά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Γι αυτό και εάν την προσθέσετε στη διατροφή σας τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

 

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Η κατανάλωση σκούρων φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα με μια σειρά διαφορετικών θετικών επιδράσεων στην υγεία μας.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά, τα οποία δρουν κατά της αθηρωμάτωσης, προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερόλη και δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα προστασίας έναντι στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Επίσης σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, οι ξηροί καρποί βοηθούν στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, 30 γρ. καρύδια περιέχουν 2.5 γρ. ωμέγα-3 λιπαρών, 4 γρ.πρωτεϊνών και 2γρ. φυτικών ινών που βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού.

  Δαφνέλαιο: Οι ευεργετικές του ιδιότητες στα μαλλιά και το πρόσωπο

 

newsitamea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *