Η δίαιτα που αποδίδει σε βάθος χρόνου. Καταναλώστε λιγότερους υδατάνθρακες. Νέα έρευνα

Η δίαιτα που αποδίδει σε βάθος χρόνου

Η δίαιτα που αποδίδει σε βάθος χρόνου

Καταναλώστε λιγότερους υδατάνθρακες. Νέα έρευνα

 

Το να χάσει κάποιος βάρος, είναι δύσκολο. Όμως, ακόμη πιο δύσκολο, είναι να το διατηρήσει.

 

Οι περισσότεροι, σχετικά γρήγορα \, παίρνουν ξανά το βάρος που έχουν χάσει, επειδή το σώμα προσαρμόζεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και καίγονται λιγότερες θερμίδες. Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι η πιο αποτελεσματική για μόνιμη απώλεια βάρους.

Όταν καταναλώνονται μικρότερες ποσότητες υδατανθράκων, αυξάνεται ο αριθμός θερμίδων που καίγονται, σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Ντέηβιντ Λούντβιγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, μελέτησαν 234 υπέρβαρους ηλικίας 18 έως 65 ετών, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25. Αρχικά υποβλήθηκαν σε ενιαία δίαιτα για δέκα εβδομάδες. Από τους 234, οι 164 έχασαν το 10% έως 14% του βάρους τους .

Οι 164 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδας και ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες για 20 εβδομάδες. Οι δίαιτες περιείχαν πολλούς, μέτριους και λίγους υδατάνθρακες, συγκεκριμένα, το 60%, 40% και 20% αντίστοιχα των συνολικών θερμίδων που κατανάλωναν.

Οι επιστήμονες ήθελαν να συγκρίνουν τις δίαιτες, για να καταλήξουν σε αυτή που εγγυάται απώλεια κιλών σε βάθος χρόνου. Πιο αποτελεσματική αποδείχθηκε η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, κατά την οποία το μέσο ανθρώπινο σώμα διαπιστώθηκε ότι καίει περίπου 250 χιλιοθερμίδες την ημέρα. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται από τους ερευνητές σε απώλεια σχεδόν 10 κιλών μέσα σε 3 χρόνια.

 δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι η πιο αποτελεσματική για μόνιμη απώλεια βάρους

 

Η δίαιτα που αποδίδει σε βάθος χρόνου. Καταναλώστε λιγότερους υδατάνθρακες. Νέα έρευνα

Όσοι είχαν αρκετά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, η διαφορά στην κατανάλωση θερμίδων ανάμεσα στις δίαιτες των χαμηλών και των υψηλών υδατανθράκων, φθάνει τις 400 χιλιοθερμίδες την ημέρα. «Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πλημμυρίζουν τη διατροφή μας στη σημερινή εποχή των χαμηλών λιπαρών, έχουν αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που ωθεί τα κύτταρα λίπους να αποθηκεύουν έξτρα θερμίδες.

  Εύκολη Απώλεια Βάρους Αγκινάρες

Επειδή έτσι μένουν λιγότερες θερμίδες διαθέσιμες για το υπόλοιπο σώμα, αυξάνει η πείνα και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

«Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες για το σώμα. Το είδος των θερμίδων που καταναλώνει κανείς, επηρεάζει και τον αριθμό θερμίδων που καίει. Όταν υπάρχουν περισσότερες θερμίδες στο αίμα, που δεν είναι παγιδευμένες μέσα σε κύτταρα λίπους, τότε ο εγκέφαλος και οι μύες έχουν καλύτερη πρόσβαση στα καύσιμα που χρειάζονται», πρόσθεσε.

Η αμερικανική έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, εκτός από μεγαλύτερη καύση θερμίδων, μειώνει και την πείνα κι έτσι βοηθάει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς να δώσουν οδηγίες για τέτοιες δίαιτες γιατί δεν είναι ακόμη σαφείς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία.

«Είναι πολύ πρόωρο να πούμε κατά πόσο αυτό το είδος διατροφής είναι όντως υγιές σε βάθος χρόνου», τόνισε η διαιτολόγος Ντάνα Χάνες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA).

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

 

valueforlife.gr

Αφήστε μια απάντηση