Πώς να Αφαιρέσετε Σκουριά με Ξύδι

Πώς να Αφαιρέσετε Σκουριά με Ξύδι

 

Αντί να ξύνετε, να τρίβετε ή να χρησιμοποιείτε τοξικές χημικές ουσίες για να αφαιρέσετε τη σκουριά από παλιά εργαλεία, vintage διακόσμηση, οικογενειακά κειμήλια και άλλα αντικείμενα, επιλέξτε μια πιο ήπια επιλογή.

Το οξύ στο λευκό ξύδι, με τη βοήθεια αλατιού, θα αφαιρέσει τη σκουριά και τη διάβρωση στο μέταλλο, επιτρέποντάς σας να το καθαρίσετε μετά με ένα λειαντικό σφουγγάρι.

Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο μόνο από πλαστικό ή γυαλί, με 4 λίτρα αποσταγμένο λευκό ξύδι.

Προσθέστε 1 κούπα αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Το αλάτι θα αυξήσει τη δραστικότητα του οξέος στο ξύδι, καθιστώντας το ακόμη πιο αποτελεσματικό. Χρησιμοποιήστε 2 λίτρα ξύδι με 1/2 κούπα αλάτι για μικρότερα αντικείμενα.

Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο μόνο από πλαστικό ή γυαλί, με 4 λίτρα αποσταγμένο λευκό ξύδι.

Βυθίστε το σκουριασμένο αντικείμενο στο διάλυμα ώστε να καλυφθεί εντελώς. Αφήστε το από 12 ώρες έως μερικές ημέρες, ανάλογα με το πόσο σκουριασμένο είναι. Ελέγχετε περιοδικά το αντικείμενο μετά από 12 ώρες για να δείτε πόσο μαλάκωσέ η σκουριά.

 

Πώς να Αφαιρέσετε Σκουριά με Ξύδι

Πώς να Αφαιρέσετε Σκουριά με Ξύδι

Σημείωση: Το ξύδι αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικά μέταλλα. Για παράδειγμα, αφαιρεί την προστατευτική επικάλυψη οξειδίου από το αλουμίνιο πριν αρχίσει να διαβρώνει το ίδιο το μέταλλο. Επομένως, μπορείτε να καταστρέψετε το αλουμίνιο αν το αφήσετε στο ξύδι για μεγάλο διάστημα.

Ελέγχετε τακτικά οποιοδήποτε μέταλλο στο διάλυμα ξιδιού για να εκτιμήσετε την κατάστασή του. Μη χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο αφαίρεσης σκουριάς σε πολύτιμα ή ευαίσθητα μεταλλικά αντικείμενα.

Φορέστε ένα ζευγάρι γάντια από καουτσούκ ή λάτεξ για να προστατέψετε τα χέρια σας από τη σκουριά.

Τρίψτε την χρησιμοποιώντας ένα λειαντικό αντικείμενο, όπως ατσαλόμαλλο σύρμα, μια βούρτσα με ορειχάλκινες τρίχες ή ακόμα και τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο, ανάλογα με το τι έχετε εύκαιρο.

  4 φυσικά καθαριστικά για την κουζίνα, το μπάνιο και τα παράθυρα φτιαγμένο από σένα

Το ξύδι αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικά μέταλλα

Γεμίστε ένα άλλο δοχείο με 4 λίτρα νερό και 1 κούπα μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.

Μουλιάστε το αντικείμενο χωρίς σκουριά στο διάλυμα για περίπου 10 λεπτά για να εξουδετερωθεί το οξύ του ξυδιού. Τρίψτε το αντικείμενο με το λειαντικό για άλλη μια φορά εάν χρειάζεται για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σκουριάς.

Στη συνέχεια τρίψτε το με ένα δίσκο ντεμακιγιάζ εμποτισμένο με μετουσιωμένο οινόπνευμα για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια υγρασίας. Τέλος, τρίψτε το μέταλλο με λεπτόρρευστο λάδι μηχανής ή λαδί συντήρησης όπλων για να μην ξανασκουριάσει.

Πώς να Αφαιρέσετε Σκουριά με Ξύδι

 

πηγή φωτό

toftiaxa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *