Αποκωδικοποιώντας τις λιγούρες: Τι σημαίνουν και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Αποκωδικοποιώντας τις λιγούρες

Αποκωδικοποιώντας τις λιγούρες

Τι σημαίνουν και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

 

Πατατάκια ή σοκολάτα; Αλμυρά, γλυκά ή καυτερά;

Μπορεί να μην το ξέρεις, όμως σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν 8 διαφορετικά είδη λιγούρας τα οποία ανταποκρίνονται και συσχετίζονται με διαφορετικά ψυχολογικά και σωματικά ερεθίσματα.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Γέηλ και της γιατρού Doreen Virtue,συγγραφέα του “Constant Cravings”, καταλήγει στο ότι οι λιγούρες είναι τόσο φυσικές και προβλέψιμες όσο κάθε μια από τις σωματικές μας δραστηριότητες (όπως το απότομο κλείσιμο των ματιών στο άκουσμα ενός δυνατού κρότου, ή ο πόνος στο στομάχι όταν έχουμε άγχος) και ενεργοποιούνται κυρίως μέσα από αρνητικά συναισθήματα όπως στρες, θυμό, άγχος, ανία και ντροπή.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από κάθε τροφή που αποζητάμε τόσο απεγνωσμένα, τι συναισθήματα δημιουργούν αυτήν την ανάγκη και ποια είναι η σωστότερη εναλλακτική ώστε και να ικανοποιήσουμε τις λιγούρες μας και να προστατεύσουμε τη σιλουέτα μας;

 

Αποκωδικοποιώντας τις λιγούρες: Τι σημαίνουν και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

 

1.Σοκολάτα:

Έχεις αναρωτηθεί γιατί η σοκολάτα είναι από τα συχνότερα αντικείμενα «του πόθου»  (ή καλύτερα της λιγούρας) ειδικά σε μας τις γυναίκες και γιατί πολύ συχνά λέμε πως η σοκολάτα μπορεί να αντικαταστήσει τον έρωτα;

Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα περιέχει φαινυλθελαμίνη, το ίδιο χημικό που παράγει ο εγκέφαλος όταν βιώνει ερωτικά ή ρομαντικά συναισθήματα, έτσι είναι φυσικό να καταφεύγουμε σε αυτήν ως υποκατάστατο αγάπης και αποδοχής.

Επιπλέον, πολλά από τα λιπαρά που περιέχει ηρεμούν τα συναισθήματα κενού, ανασφάλειας ή μοναξιάς. Μερικά ακόμη από τα χημικά που περιέχονται είναι η πυραζίνη και η διφενυλαμίνη , οι οποίες ενεργοποιούν το κέντρο ευχαρίστησης και ηρεμίας -αντίστοιχα-του εγκεφάλου.

  Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά με λεμόνι και σπόρους chia!

Η υγιεινή εναλλακτική: Μπορείς να «κοροϊδέψεις» αυτά τα κέντρα-ευχαρίστησης του εγκεφάλου, μυρίζοντας φρέσκο καφέ ή εκχύλισμα από τσίντζερ, τρώγοντας ωμά αμύγδαλα, ή σοκολάτα χωρίς λιπαρά. Κυρίως όμως… κάνοντας πράγματα που σε γεμίζουν χαρά και σε ηρεμούν.

 

2.Αλμυρά τραγανά σνακ:

Τις περισσότερες φορές που λαχταράμε ένα αλμυρό σνακ, είναι γιατί νιώθουμε αγχωμένες, πιεσμένες ή θυμωμένες. Ποπ κορν, πατατάκια, κρακεράκια, οτιδήποτε τραγανό καταπολεμά την ένταση, ιδιαίτερα εκείνη που συσσωρεύεται στο σαγόνι (καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε ασυναίσθητα την τάση να σφίγγουμε τα δόντια μας).

Η υγιεινή εναλλακτική: Βρες μια δραστηριότητα να «καναλιζάρεις» τα έντονα συναισθήματά σου (όπως τρέξιμο, ή γρήγορο περπάτημα) ώστε να μειώσεις το στρες και παράλληλα μάθε να λες « όχι» στις παράλογες απαιτήσεις των άλλων και δώσε στον εαυτό σου το χρόνο να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη ζωή.

 

3.Γαλακτοκομικά και κρεμώδη φαγητά:

Είναι φορές που απλά δεν μπορούμε να πάρουμε το μυαλό μας από ένα χωνάκι παγωτό, ή ένα πιάτο γεμάτο τυρί ή ακόμη κι ένα ποτήρι παγωμένο ποτήρι γάλα κι αυτές οι φορές συνήθως συνοδεύονται από ένα αίσθημα θλίψης, απογοήτευσης, ντροπής, ενοχής ή παραίτησης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυσικές αντικαταθλιπτικές ουσίες, όπως χολίνη, οι οποίες μας κατευνάζουν, ενώ ταυτόχρονα ο συνδυασμός ουσιών όπως η L-τρυπτοφάνη, με υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη) ενεργοποιεί την παράγωγη  σεροτονίνης, χημικό  του εγκέφαλου, που μας ανεβάζει την ενέργεια και τη διάθεση, την ίδια στιγμή που η κρεμώδης, απαλή υφή, μας καθησυχάζει.

 

Αποκωδικοποιώντας τις λιγούρες: Τι σημαίνουν και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

 

4.Καυτερά φαγητά:

Η λιγούρα για κάτι καυτερό, σημαίνει ότι αναζητάς αυτό το κάτι παραπάνω, το συναρπαστικό και το έντονο. Έχεις μεγάλη θέληση για νέες εμπειρίες και περιπέτειες κι αν δεν τις βιώνεις στη καθημερινή σου ζωή. Ορισμένοι ερευνητές, συνέδεσαν  την «συναισθηματική αναζήτηση» με τη λιγούρα για καυτερά και εξωτικά φαγητά.

  Δίαιτα με πράσινο τσάι - Χάστε 8 κιλά μέσα σε ένα μήνα

Η υγιεινή εναλλακτική: Αντί να καταπιέζεις τον εαυτό σου, βγες από το σπίτι και ζήσε μια περιπέτεια. Αν και δε χρειάζεται να ανησυχείς. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καυτερά φαγητά μάλλον περισσότερο καλό σου κάνουν αφού κάνουν το μεταβολισμό να καίει θερμίδες σαν τρελός!

 

5.Ξηροί καρποί:

Τα συμφυή  χημικά, που  υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, όπως και η υφή τους, τείνουν να μας ηρεμούν αναπληρώνοντας  αισθήματα κενότητας , μοναξιάς, ανησυχίας και δυσαρέσκειας και η λιγούρα γι’ αυτούς συγκεκριμένα θα μπορούσε να υποδεικνύει μια έκφραση από ανικανοποίητες ανάγκες, για χαρά και ικανοποίηση.

Οι ξηροί καρποί, περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του  εγκεφάλου, ενώ συγκεκριμένα τα κάσιους και τα φιστίκια,  περιέχουν  μεγάλη ποσότητα τυροσίνης, η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος.

 

6.Junk food:

Τα λιπαρά που περιέχονται σε μεγάλα ποσοστά σε αυτές τις τροφές προκαλούν ένα συναίσθημα ευχαρίστησης που μένει για πολλές ώρες μετά. Συνήθως άτομα που λαχταράνε τέτοια παχυντικά φαγητά βρίσκονται σε μια δυσάρεστη θέση στη ζωή τους αλλά δεν είναι έτοιμα να κάνουν δραστικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους κατά πρόσωπο, οπότε ηρεμούν και καταπραΰνουν την συναισθηματική τους δυσφορία μέσω αυτών τον τροφών.

 

7.Υδατάνθρακες:

Το ψωμί, το ρύζι  και τα μακαρόνια, μας ικανοποιούν σε καταστάσεις με στρες, φόβο  και νευρικότητα. Όταν μας πιάνει νευρικότητα, το σώμα  μας υποθέτει, ότι είμαστε σε κίνδυνο και εκκρίνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη, ενεργοποιεί  και την παραγωγή, ενός άλλου χημικού του εγκεφάλου, το Νευροπεπτίδιο Υ το οποίο  ευθύνεται  μεταξύ άλλων, για τη λιγούρα για υδατάνθρακες.

 

8.Τούρτες, κέικ και μπισκότα:

Η έντονη επιθυμία, για γλυκούς υδατάνθρακες, ομοιάζει με την αντίστοιχη για ρύζι, ψωμί και μακαρόνια. Και οι δυο, περιλαμβάνουν  πολλούς  υδατάνθρακες, οι οποίοι παράγουν καθησυχαστικά, ηρεμιστικά συναισθήματα.

  Άλλαξε αυτές τις 4 καθημερινές συνήθειες και χάσε θερμίδες!

Οι λιγούρες, μπορούν να είναι ιδιαίτερα δυνατές, ειδικά αν τα γλυκίσματα χρησιμοποιούνταν ως επιβράβευση, στην παιδική μας ηλικία. Στην πράξη, απλώνεις το χέρι σου, ψάχνοντας ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι τούρτα, ενώ στην πραγματικότητα απλά χρειάζεσαι  μια αγκαλιά.

Η λιγούρα  για μπισκότα, κέικ και τούρτες  αντανακλά την επιθυμία για αισθήματα αποδοχής και επιβεβαίωσης (όπως συμβαίνει και με τη σοκολάτα), αλλά και την τάση να αποφύγουμε κάτι, που μας είναι δυσάρεστο.

 

Αποκωδικοποιώντας τις λιγούρες: Τι σημαίνουν και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

joytv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *